voetbalzone

In beeld: 30 hoogtepunten uit de loopbaan van Zlatan Ibrahimovic

Bart Kruyt26 nov 2015, 07:15
Laatst bijgewerkt: 26 nov 2015, 07:15
Advertentie
In beeld: 30 hoogtepunten uit de loopbaan van Zlatan Ibrahimovic
Zlatan Ibrahimovic tekent in 1996 zijn eerste profcontract en maakt drie jaar later zijn debuut in het eerste elftal van Malmö FF. Hij speelt uiteindelijk veertig competitiewedstrijden voor de club uit Zweden en maakt daarin zestien doelpunten.
Hij mag ook uitkomen voor Bosnië en Kroatië, maar Zlatan Ibrahimovic kiest voor een interlandloopbaan bij Zweden. Op 31 januari 2001 maakt hij zijn debuut voor de nationale ploeg, in het doelpuntloze gelijkspel tegen de Faeröer eilanden.
Op 22 maart 2001 bereiken Ajax en Malmö FF een akkoord over een transfersom van zo’n negen miljoen euro voor Zlatan Ibrahimovic. In de zomer van 2001 verhuist hij naar Amsterdam.
Ajax wint in het seizoen 2001/02 direct de dubbel en Zlatan Ibrahimovic maakt in de bekerfinale tegen FC Utrecht zijn eerste echt belangrijke doelpunt voor de Amsterdammers. Ibrahimovic maakt in extra tijd de winnende, nadat Wamberto in de reguliere speeltijd met een buitenspelgoal nog voor de late 2-2 had gezorgd.
In 2002 maakt Zlatan Ibrahimovic zijn eerste eindtoernooi met Zweden mee. De aanvaller gaat mee naar het WK in Zuid-Korea en Japan, maar Zweden sneuvelt in de zestiende finales tegen Senegal.
Op 14 september 2002 maakt Zlatan Ibrahimovic bij zijn debuut in de Champions League direct twee doelpunten tegen Olympique Lyon. Ajax wint hierdoor met 2-1.
Op het EK van 2004 rekent Italië zich al rijk, als Zlatan Ibrahimovic kort voor tijd toch nog de 1-1 weet te maken, met een spectaculaire hakbal. Een echt Zlatan-doelpunt! Bekijk deze goal hier.
Het mooiste doelpunt dat Zlatan Ibrahimovic maakt in het shirt van Ajax is tegen NAC Breda, op 18 augustus 2004. Ibrahimovic dolt met een fantastische dribbel de gehele NAC-defensie en schuift de bal vervolgens simpel binnen. Het doelpunt wordt later door de supporters gekozen tot mooiste Ajax-doelpunt aller tijden. Bekijk deze treffer hier.
Het blijkt een afscheidscadeautje te zijn, want eind augustus 2004 wordt Zlatan Ibrahimovic voor ongeveer zestien miljoen euro verkocht aan Juventus.
In 2005 wint Zlatan Ibrahimovic voor het eerst de Guldbollen, de prijs voor de beste voetballer uit Zweden.
Zlatan Ibrahimovic wordt met Juventus twee keer kampioen van Italië, al worden beide titels afgepakt vanwege het Calciopoli-schandaal. Juventus degradeert naar de Serie B; Ibrahimovic maakt voor bijna 25 miljoen euro de overstap naar Internazionale.
Zlatan Ibrahimovic blijft maar landstitels verzamelen: bij Inter wordt de Zweed drie keer kampioen in drie jaar tijd. Hij wordt in 2008 én in 2009 gekozen tot beste speler in de Serie A.
Op 4 oktober 2008 maakt Zlatan Ibrahimovic tegen Bologna het mooiste doelpunt in de Serie A van het seizoen 2008/09. Op aangeven van Adriano scoort Ibrahimovic bij de eerste paal met een ongelooflijke hakbal in de lucht. Bekijk dit doelpunt hier.
Na drie seizoenen bij Internazionale te hebben gespeeld, volgt er een volgende transfer. Ibrahimovic vertrekt naar Barcelona, terwijl Samuel Eto’o de omgekeerde weg bewandelt.
Zlatan Ibrahimovic speelt maar een jaar bij Barcelona en speelt maar één Clásico. Die beslist hij: op 29 november 2009 maakt Ibrahimovic het enige doelpunt van de topper tegen Real Madrid (1-0). Bekijk dit doelpunt hier.
Ook in Spanje wordt Zlatan Ibrahimovic weer kampioen. Het begint normaal te worden.
De samenwerking met Josep Guardiola bevalt niet en dus keert Zlatan Ibrahimovic in 2010 terug naar Italië. Hij gaat nu aan de slag bij AC Milan en wordt daar, jawel, direct weer kampioen.
Terug in de Serie A wordt Zlatan Ibrahimovic in zijn eerste seizoen bij AC Milan ook weer gekozen tot beste speler van de competitie.
In zijn tweede seizoen bij AC Milan grijpt Zlatan Ibrahimovic zowaar eens naast de landstitel, na negen (!) kampioenschappen op rij. Met 28 competitietreffers wordt hij wel voor de tweede keer in zijn loopbaan topscorer van de Serie A.
Het EK in 2012 wordt geen succes voor Zweden, maar Zlatan Ibrahimovic maakt wel het doelpunt van het toernooi: hij scoort met een geweldige volley tegen Frankrijk. Bekijk dit doelpunt hier.
Een volgende toptransfer in 2012, nu naar Paris Saint-Germain. Zlatan Ibrahimovic maakt samen met Thiago Silva de overstap naar Parijs en groeit uit tot de duurste speler aller tijden, wanneer alle transfersommen bij elkaar worden opgeteld. Inmiddels is Ángel Di María hem overigens al gepasseerd.
Op 14 november 2012 schiet Zlatan Ibrahimovic weer eens uit zijn slof. De spits maakt alle vier de doelpunten in de 4-2 overwinning van Zweden op Engeland en zijn vierde doelpunt, een omhaal van ruime afstand van het doel, is volgens velen de mooiste goal die Ibrahimovic ooit maakte. Bekijk dit doelpunt hier.
In zijn eerste seizoen bij Paris Saint-Germain viert Zlatan Ibrahimovic weer eens een landstitel. Ook in de twee seizoenen die hierop volgen is het raak.
Anderlecht wordt ook slachtoffer van de dadendrang van Zlatan Ibrahimovic, die op 23 oktober 2013 vier keer scoort namens Paris Saint-Germain. Vooral zijn derde treffer van de avond, een ongelooflijke poeier, is een bijzondere goal! Bekijk deze treffer hier.
Op 13 januari 2014 ontvangt Zlatan Ibrahimovic de Puskás Award, de prijs voor het mooiste doelpunt van het jaar. Hij krijgt deze award voor zijn omhaal in de wedstrijd tussen Zweden en Engeland.
Mijlpaal! Op 4 september 2014 maakt Zlatan Ibrahimovic zijn vijftigste doelpunt voor Zweden, waarmee hij topscorer aller tijden van zijn land wordt. Vier dagen later, op 8 september, speelt Ibrahimovic zijn honderdste interland voor Zweden.
Voor de tiende keer de beste van Zweden! Op 9 november 2015 ontvangt Zlatan Ibrahimovic voor de tiende keer in zijn loopbaan de Guldbollen, de prijs voor de beste voetballer uit Zweden. Hij ontving deze prijs eerder in 2005, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 en 2014. BAAS!
In de week na het winnen van zijn tiende Guldbollen schiet Zlatan Ibrahimovic Zweden naar het EK van 2016. Eerst maakt hij op 14 november de winnende goal tegen Denemarken (2-1); een paar dagen later scoort Ibrahimovic twee keer in Kopenhagen (2-2).
Woensdagavond genoot Zlatan Ibrahimovic opnieuw van een hoogtepunt in zijn loopbaan. De aanvaller ging met Paris Saint-Germain op bezoek bij Malmö FF en huurde voor deze gelegenheid een compleet plein af, zodat alle inwoners van Malmö bij elkaar konden komen om de speciale wedstrijd te bekijken.
Paris Saint-Germain wint met 0-5 en Zlatan Ibrahimovic maakt een van de doelpunten voor de Fransen. Wat een moment voor hem! Op naar de volgende hoogtepunten!
Bezig met laden …