voetbalzone

‘Ineens zongen ze dat de vriendin van onze spits de hoer van Amsterdam was’

Chris Meijer24 dec 2018, 08:14
Laatst bijgewerkt: 24 dec 2018, 08:14
Advertentie

Sparta Rotterdam ging vrijdagavond op bezoek bij Jong Ajax met 2-0 onderuit. Hugo Borst was aanwezig bij het duel op De Toekomst en verbaasde zich over het gedrag van een deel van de aanwezige aanhang van de Amsterdammers. “Als supporters veranderen in hooligans voel ik wel walging”, schrijft Borst in zijn column in het Algemeen Dagblad.

“De supporters hadden heel de wedstrijd door gezongen en geschreeuwd. In de eerste helft van Jong Ajax-Sparta louter positieve dingen. Ik zei nog tegen mijn buurman: die gasten, geen onvertogen woord hè. Het rook naar wiet. Er werd flink gezopen. Mijn club worstelde weer eens met zichzelf. Bij Jong Ajax viel de zestienjarige Ryan Gravenberch op. Wat een geweldige voetballer gaat dat worden”, stelt Borst, die constateerde dat de supporters zich na rust anders gedroegen.

“Ineens zongen ze dat de vriendin van onze spits de hoer van Amsterdam was. Feitelijk was dat onjuist. Zij verdient haar geld met vloggen en deze aantrekkelijke, slimme dame is een Rotterdamse. Onze spits hoorde het getreiter, vertelde hij me na afloop. Hij zei dat zijn directe tegenstander had gezegd dat hij zich er niks van moest aantrekken”, doelt de columnist op Lars Veldwijk, aanvoerder en aanvalsleider van Sparta Rotterdam.

“Ineens vlogen de kankers in het rond als confetti op een verjaardag. Het legertje zong dat Rotterdam een kutkankerstad was en in de oorlog platgebombardeerd. Ik dacht aan mijn ouders. Zij vertelden me zo vaak hoe het stadscentrum op 14 mei 1940 brandde”, gaat hij verder. Borst voelt naar eigen zeggen de neiging om de fans te willen heropvoeden. “Stevig aan het oor pakken, meenemen naar mijn kutkankerstad en ze daar koppelen aan een Rotterdammer van negentig die levendig kan vertellen over het bombardement. En zo'n jongen daarna nog even voorstellen aan Veldwijk en hem dan laten uitleggen wat 'ie nou had gezongen over zijn vriendin.”

Bezig met laden …