Liverpool FC v Real Betis - Pre-Season FriendlyGetty Images

Sepp van den Berg rondt zijn toptransfer af; absolute jackpot voor PEC Zwolle

Mart Oude Nijeweeme22 aug 2024, 20:12
Laatst bijgewerkt: 22 aug 2024, 21:55
Advertentie

Sepp van den Berg heeft zijn transfer naar Brentford officieel afgerond. De 22-jarige centrumverdediger wordt door Liverpool voor een bedrag van rond de 29 miljoen euro verkocht. Het levert PEC Zwolle, dat beschikt over een doorverkooppercentage, de absolute jackpot op.

Van den Berg speelde tussen 2012 en 2018 in de jeugdopleiding van PEC Zwolle en maakte er tevens zijn debuut in het betaalde voetbal. In de zomer van 2019 maakte hij voor een slordige twee miljoen euro de overstap naar Liverpool.

In die deal is door PEC Zwolle destijds een doorverkooppercentage bedongen van vijftien procent. Nu Van den Berg voor een kleine dertig miljoen euro vertrekt, strijkt PEC een bedrag van rond de vier miljoen euro op.

Dat bedrag wordt berekend over de netto transfersom, dus na aftrek van de vergoeding voor de speler en zaakwaarnemer(s). Onderdeel van de som is onder meer een solidariteitsbijdrage van 600.000 euro voor de jaren dat Van den Berg in de jeugd van PEC speelde.

De miljoeneninjectie is een welkome opsteker voor PEC, daar de club in financieel zwaar weer verkeert. Clubwatcher Tijmen van Wissing van Oost noemt het 'het beste nieuws in jaren' voor de club, daar PEC met het geld zelf de markt op kan.

Liverpool bereikte een akkoord met zowel Brentford als Bayer Leverkusen, waardoor de bal bij Van den Berg kwam te liggen. De centrale verdediger gaf de voorkeur aan the Bees, waar hij ploeggenoot kan worden van Oranje-international Mark Flekken.

"Ik ben erg blij dat we Sepp hebben weten te contracteren", aldus hoofdcoach Thomas Frank van Brentford. “Ik denk dat dit een geweldige aanwinst is voor de club en het team. Sepp is een centrale verdediger met een goed niveau en hij heeft de potentie om zich nog verder te ontwikkelen."

Met zijn transfer wordt Van den Berg bovendien de meest lucratieve speler ooit in de clubgeschiedenis van PEC Zwolle. Met 5,5 miljoen euro aan totale transferinkomsten gaat hij Gustavo Hamer voorbij. Laatstgenoemde verkaste in 2020 voor 4,5 miljoen euro naar Coventry City.

Bezig met laden …