Jong PSV gaat binnen 4 minuten van 3-1 naar 3-4; Kaplan debuteert in Amsterdam

Jeroen van Poppel23 okt 2023, 22:07
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 02:18

Het restant van de elfde speelronde in de Keuken Kampioen Divisie heeft maandagavond een uiterst spectaculaire Eindhovense derby opgeleverd. Jong PSV leek na een hattrick van Jesper Uneken op weg naar een overwinning tegen FC Eindhoven, maar de bezoekers kantelden de wedstrijd op bizarre wijze met drie goals in vier (!) minuten: 3-4. Verder vielen er geen doelpunten bij FC Groningen - FC Emmen (0-0) en Jong Ajax - ADO Den Haag (0-0). Bij dat laatste duel maakte Ahmetcan Kaplan, die in de zomer van 2022 voor bijna tien miljoen euro arriveerde in Amsterdam, eindelijk zijn officiële debuut.

Jong PSV - FC Eindhoven 3-4
FC Eindhoven opende na een half uur spelen de voorsprong, toen Farouw Limouri de 0-1 binnenknikte uit een hoekschop van Sven Simons. Vervolgens was Uneken aan zet. De spits tekende op slag van rust met een rake kopbal de gelijkmaker aan, terwijl hij zeven minuten ook voor de 2-1 zorgde. Twintig minuten voor het eindsignaal voltooide Uneken met het hoofd, op aangeven van Mohamed Nassoh, zijn ‘valse’ hattrick en dacht daarmee de overwinning veilig te stellen. Niets bleek minder waar.

Vanaf de 77ste minuut werd de comeback ingezet door Tibo Persyn, die de 3-2 aantekende. Enkele minuten later zorgde Simons, aangever bij de eerste twee treffers, met een kopbal voor de gelijkmaker: 3-3. Uiteindelijk zorgde Ozan Kökçü voor de beslissing op De Herdgang. De aanvallende middenvelder ontving een voorzet van Jasper Dalhaus en werkte op koelbloedige wijze de 3-4 binnen.

FC Groningen - FC Emmen 0-0
In de eerste helft kwam FC Groningen het dichtst bij een treffer. Romano Postema raakte de lat met een schot dat onderweg werd aangeraakt. In blessuretijd had ook FC Emmen kunnen scoren, maar doelman Hidde Jurjus stopte de dreigende aanval af door een schot van Lucas Bernadou te keren. Ook diep in de tweede helft kwam Emmen dichtbij. Invaller Piotr Parzyszek leek uit een voorzet de winnende binnen te kunnen schieten, maar een Gronings blok voorkwam dat: 0-0.

Jong Ajax - ADO Den Haag 0-0
De kleine duizend toeschouwers op Sportcomplex De Toekomst werden bepaald niet verwend met hoogtepunten. De enige serieuze doelpoging in de eerste helft kwam op naam van ADO Den Haag-middenvelder Kürsad Sürmeli, die uit een vrije trap de lat raakte. Kort na rust volgde een nog grotere kans voor de bezoekers. Het schot van Henri Koudossou was Jong Ajax-doelman Charlie Setford te machtig, maar een verdediger kon de bal nog blokken.

Namens Jong Ajax miste Jayden Banel vervolgens nog een grote schietkans, die doelman Kilian Nikiema zonder het zelf te beseffen onschadelijk maakte. In de 71ste minuut viel Kaplan in bij Jong Ajax. Het werden na bijna anderhalf jaar van blessureleed de eerste officiële minuten in Amsterdamse dienst voor de centrumverdediger.

Helmond Sport - FC Dordrecht 1-1
In Stadion De Braak kreeg René Kriwiak een grote kans om Dordrecht op voorsprong te zetten, maar een-op-een met doelman Wouter van der Steen schoot de Poolse spits naast. Op slag van rust was het aan de andere kant wel raak, toen Mohamed Mallahi via de voet van Jop van der Avert raak schoot: 1-0. Na de theepauze kwam Dordrecht direct langszij via Ilias Bronkhorst, die een hoekschop wist binnen te knikken: 1-1. Doordat Bronkhorst vervolgens aan de andere kant een bal van de lijn wist te koppen eindigde de wedstrijd in een remise.

Jong AZ - De Graafschap 3-0
In Wijdewormer vielen de doelpunten bij de wedstrijd tussen Jong AZ en De Graafschap pas in het tweede bedrijf. Daarvoor had de thuisploeg een penalty nodig, toen Alexander Büttner in het zestienmetergebied een overtreding maakte. Mexx Meerdink, afkomstig uit de jeugdopleiding van De Graafschap, benutte het buitenkansje: 1-0. Drie minuten later wist het beloftenelftal van AZ de drie punten veilig te stellen, toen een schot van Jayden Addai van richting werd veranderd en achter doelman Mees Bakker belandde: 2-0. In blessuretijd bepaalde Damienus Reverson de eindstand nog op 3-0.

TOP Oss - Jong FC Utrecht 2-0
TOP Oss begon voortvarend aan de wedstrijd, want in de negende speelminuut werd de openingstreffer al gevonden. Joshua Zimmerman onderschepte een te korte terugspeelbal en zette zijn ploeg direct op een 1-0 voorsprong. Hoewel Jong FC Utrecht licht de overhand kreeg in het restant van de wedstrijd, slaagden de beloften er niet in de stand gelijk te trekken. Integendeel. Het defensief ingestelde TOP Oss hield stand en in de blessuretijd van de tweede helft zorgde invaller Maxim van Peer voor de beslissing: 2-0.