voetbalzone

Jurriën Timber openhartig over ritueel: ‘Ik heb het altijd bij me’

Mart Oude Nijeweeme08 okt 2021, 10:16
Laatst bijgewerkt: 08 okt 2021, 10:16
Advertentie

Jurriën Timber hoopt de komende dagen interland nummer zeven en acht toe te voegen aan zijn voetballoopbaan. De verdediger van Ajax behoort tot de Oranje-selectie voor de WK-kwalificatieduel met Letland (vrijdagavond) en Gibraltar (maandag) en mag hopen op speelminuten onder bondscoach Louis van Gaal. Dat Timber een stormachtige ontwikkeling doormaakt heeft hij mede te danken aan de Bijbel, zo blijkt uit een interview van de centrumverdediger met Trouw.

Timber is gelovig en leest in aanloop naar zijn wedstrijden standaard een stuk voor uit het Heilige Schrift. "De Bijbel heb ik altijd bij mij. Of ik nu naar het Nederlands elftal ga of naar uitwedstrijden met Ajax, hij zit in mijn tas", vertelt Timber in gesprek met bovengenoemde krant. "Voor iedere wedstrijd die ik speel lees ik standaard hetzelfde stukje uit de Bijbel, Psalm 91. Dat gaat over Gods bescherming en geeft mij het gevoel dat er iets over mij waakt, iemand achter mij staat. Overal waar ik ga." Hij hoopt daarin dingen uit de Bijbel mee te nemen zodra hij het veld betreedt. "Al is dat soms niet makkelijk", geeft de Oranje-international te kennen. "Ik heb ook dingen gedaan waarvan ik achteraf dacht: dit is niet goed, zo hoort het niet.

De mandekker van Ajax kreeg de Bijbel van zijn moeder. "Ze zei: ‘Lees dit voor iedere wedstrijd, het zal je kracht geven’", vervolgt Timber. "Sindsdien doe ik dat en het brengt succes. Er zijn wel eens dagen dat ik de Bijbel vergeet, maar dan lees ik de Psalm gewoon op mijn telefoon. Ik sla het ritueel nooit over. Nu ik ouder word, ga ik steeds meer zelf met de Bijbel aan de slag, misschien omdat ik ’s zondags nooit mee kan naar de kerk. Mijn moeder bidt wel iedere week voor mij en daarnaast kijk ik kerkdiensten terug op You­Tube. In de vakantieperiode probeer ik mijn afwezigheid in de kerk een beetje in te halen."

Timber geeft toe dat er in de topsport maar weinig streng gelovigen zijn. "Maar bij Ajax en het Nederlands elftal zijn wel jongens met wie ik over de Bijbel spreek. Cody Gakpo van PSV bijvoorbeeld, of hier in Amsterdam met Terrence Douglas van Jong Ajax. We hebben het over verzen of filmpjes die we hebben gezien. Over het algemeen ben ik iemand die dingen liever voor zichzelf houdt, maar het geloof delen is ook wel fijn. En misschien kan ik sommige jongere jongens ook wat meegeven. Ik denk dat het geloof meer mensen in de sportwereld kan helpen."

Bezig met laden …