voetbalzone

Kieft gaat niet mee in massale lofzang: ‘Alsof hij een blok beton meedraagt’

Mart Oude Nijeweeme17 jun 2023, 07:45
Laatst bijgewerkt: 17 jun 2023, 07:45
Advertentie

Wim Kieft heeft in zijn column in De Telegraaf een lans gebroken voor Luka Modric. De middenvelder van Kroatië was woensdagavond veruit de beste man van het veld in de gewonnen halve finale van de Nations League tegen Nederland (2-4 na verlenging). Aan Oranje-zijde had evenknie Frenkie de Jong het daarentegen juist heel lastig. Volgens Kieft dient de middenvelder van Barcelona een voorbeeld te nemen aan zijn collega van Real Madrid.

"Frenkie zou Nederland - Kroatië terug moeten kijken, speciaal naar de ruim tien jaar oudere Modric", begint Kieft. "Het is bij de Nederlandse spelbepaler veel lopen, lopen, maar hij is te weinig bepalend. Het verschil in rendement met Modric is enorm. De Kroaat bepaalt niet alleen het spel en het ritme van de wedstrijd, maar hij is dreigend in de diepte, in zijn passing en zijn loopacties en komt regelmatig voor het doel. De Jong kan daar een voorbeeld aan nemen. Te beginnen zondag tegen Italië; hij mag en moet meer van zichzelf eisen."

Kieft zag verder vooral een verschil in vermoeidheid tussen het Nederlands elftal en de Kroaten en haalt Xavi Simons aan als voorbeeld. "Het is zijn eerste volledige seizoen op het hoogste niveau, want bij eerst Barcelona en daarna Paris Saint-Germain kwam hij in Spanje niet en in Parijs maar mondjesmaat in actie", luidt het oordeel van de voormalig PSV'er. "En dan treft Xavi zo’n sterke Kroatische ploeg, waarbij hij bij voorbaat weet dat hij niet kan leveren wat hij eerder in het seizoen bij PSV wel kon."

Ook bij Mats Wieffer was de tank leeg, zag Kieft. "Als hij erdoor heen zit, lijkt het met zijn van nature al zware tred of hij een blok beton op zijn rug meedraagt. Ze willen allemaal graag, maar kunnen niet meer omdat ze niet meer in topconditie zijn en het elftal geen vastigheid biedt om zich aan op te trekken. Wat bij Kroatië wel het geval is. Positieve druk wordt negatieve druk: bezitten we de kwaliteiten wel? Zijn we klaar voor het niveau of kost het nog enige tijd?"

Bezig met laden …