KNVB vindt datum om zes minuten van Vitesse - Sparta in te halen

Dominic Mostert16 mrt 2022, 14:51
Laatst bijgewerkt: 16 mrt 2022, 14:51

De KNVB heeft een datum gevonden om de resterende minuten van het gestaakte duel tussen Vitesse en Sparta Rotterdam in te halen. De wedstrijd werd twee weken geleden gestaakt bij een 0-1 stand in de tweede minuut van de blessuretijd. Een toeschouwer kwam het veld op en rende af op doelman Maduka Okoye van Sparta, die zich niet liet intimideren en juist de hooligan wegjoeg. Sparta moet nu op dinsdag 19 april terug naar Arnhem om de resterende minuten af te werken.

De wedstrijd werd in eerste instantie tijdelijk stilgelegd door scheidsrechter Rob Dieperink. Vitesse wilde de zes overgebleven minuten uitspelen, maar Sparta ging daar niet mee akkoord. Het incident werd vervolgens onderzocht door de tuchtcommissie. Het onderzoek richtte zich op de schuldvraag van het incident. Vervolgens moest het bestuur betaald voetbal besluiten wat er met het restant van de wedstrijd gebeurt. Hierbij had het bestuur drie opties: de tussenstand (0-1) tot eindstand verklaren, de wedstrijd uitspelen vanaf het moment van staken of de wedstrijd in zijn geheel laten overspelen.

De wedstrijd in zijn geheel overspelen leek een onrechtvaardige oplossing, omdat Sparta voorstond en de supporter vanuit het thuisvak het veld op kwam. Zodoende leken alleen het beëindigen van de wedstrijd of het uitspelen van de laatste zes minuten serieuze opties. Uiteindelijk is gekozen voor de laatste optie. De KNVB heeft woensdag bekendgemaakt dat het restant op 19 april wordt ingehaald. Het bestuur betaald voetbal vindt 'dat wedstrijden zoveel mogelijk op het veld moeten worden beslist'. Er zal geen publiek aanwezig zijn in GelreDome.

"Bij een gestaakte wedstrijd bekijkt de aanklager betaald voetbal of er schuld is aan het niet uitspelen van de wedstrijd. In dit geval is de aanklager van mening dat dit niet het geval is", luidde het statement van de KNVB. "Het bestuur betaald voetbal heeft besloten dat het restant van Vitesse - Sparta zal worden uitgespeeld, omdat dit het best past bij een eerlijk verloop van de competitie waarbij wedstrijden zo veel als mogelijk op het veld moeten worden beslist. Het restant van de wedstrijd wordt uitgespeeld zonder publiek. Verder worden de resterende minuten gespeeld onder zoveel mogelijk gelijke omstandigheden als ten tijde van de wedstrijd."

Er is Sparta veel aan gelegen om de 0-1 voorsprong over de streep te trekken. De ploeg van trainer Henk Fraser verkeert in degradatienood en staat op de voorlaatste plaats in de Eredivisie met 20 punten uit 24 wedstrijden. Directe concurrenten PEC Zwolle (20 punten) en Willem II (22 punten) speelden wel twee wedstrijden meer. Ook Fortuna Sittard (22 punten) kwam één keer vaker in actie. Bij een overwinning op Vitesse klimmen de Rotterdammers naar de veilige vijftiende plek. Op de voorlaatste speeldag krijgt Sparta bezoek van hekkensluiter PEC Zwolle.