voetbalzone

Koeman: ‘Ik zag echt wel toekomst in hem, dat bewijst hij nu bij Ajax’

Robin Bruggeman28 okt 2018, 11:22
Laatst bijgewerkt: 28 okt 2018, 11:22
Advertentie

Noussair Mazraoui heeft dit seizoen een basisplaats bij Ajax en de twintigjarige rechtsback, die oorspronkelijk als middenvelder in de selectie van de Amsterdammers instroomde, heeft in de Champions League indruk gemaakt met beslissende doelpunten tegen Bayern München en Benfica. De in Leiderdorp geboren Mazraoui was door zijn snelle ontwikkeling in beeld bij bondscoach Ronald Koeman voor het Nederlands elftal, maar koos uiteindelijk voor een loopbaan als international bij Marokko. Koeman legt zondagochtend bij De Tafel van Kees van FOX Sports uit dat hij nog een late poging heeft gedaan om Mazraoui van gedachten te doen veranderen.

“Ik heb alles geprobeerd, want ik zag echt wel toekomst in deze speler bij het Nederlands elftal. Dat bewijst hij nu bij Ajax. Op het moment dat we het gesprek aangingen heerste het gevoel dat we kansloos waren en dat hij de keuze al had gemaakt, maar we kregen toch ook het gevoel dat er nog een klein kansje was. Dat was helaas toch niet zo, ik heb er alles aan gedaan en meer kun je niet doen. Dan moet je respect hebben voor de keuze van de desbetreffende speler”, is de bondscoach duidelijk.

De rechtsbackpositie waarvoor Mazraoui in aanmerking zou kunnen komen werd in de laatste twee interlands tegen Duitsland en België ingevuld door Denzel Dumfries en de PSV’er, die zijn debuut beleefde tegen die Mannschaft maakte een prima indruk. Koeman nodigde de 22-jarige vleugelverdediger eind vorig seizoen al eens uit voor een trainingsstage en is onder de indruk van de stappen die Dumfries sindsdien heeft gezet: “'Als je me toen had gevraagd: ‘Zal hij tegen Duitsland rechtsback spelen?’, dan had ik denk ik eerder 'nee' dan 'ja' gezegd. Maar dat is de ontwikkeling van een speler.”

Koeman is het ermee eens dat die ontwikkeling bij Dumfries razendsnel gaat: “Je beoordeelt hem in de eerste plaats in de competitie, maar vooral Europees. Hij maakt een geweldige ontwikkeling door. Gisteravond was hij dan ook nog heel beslissend”, verwijst de bondscoach naar het winnende doelpunt van Dumfries tegen FC Groningen. Koeman denkt daarnaast dat deelname aan de Champions League een grote invloed heeft op de rechtsback en de andere spelers van PSV en Ajax die deel uitmaken van de selectie van Oranje: “PSV speelt Champions League, dat scheelt veel qua intensiteit. Ik was bij Ajax-Benfica, dat was een geweldige wedstrijd. Na een uur was er al wat vermoeidheid te zien in de gezichten van de spelers, dat hebben ze in de competitie niet.”

Bezig met laden …