voetbalzone

Kompany stookt vuurtje op: ‘Die regels beschermen de clubs aan de top’

Thijs Post12 apr 2015, 09:30
Laatst bijgewerkt: 12 apr 2015, 09:30
Advertentie

Zondag staat de derby van Manchester op het programma en Vincent Kompany, aanvoerder van Manchester City, heeft het vuurtje alvast opgestookt. Inzet is de regelgeving rond de Financial Fair Play: volgens Kompany klopt het van geen kant. Manchester City is door de aanwezigheid van een steenrijke clubeigenaar schuldenvrij, maar gaf meer uit dan er binnen kwam en kreeg een boete en een maximum transferbudget. Manchester United staat bijna 550 miljoen euro rood, maar gaf desondanks een vermogen uit aan nieuwe spelers als Ángel Di María en Marcos Rojo en werd niet gestraft omdat er door een torenhoge omzet ook veel geld binnenstroomt.

voetbalzone

“Wie of wat probeert de regelgeving te beschermen? Ik denk dat de regelgeving er is om een paar clubs die al aan de top staan te beschermen”, doelt Kompany op onder meer Manchester United, Real Madrid en Bayern München. “De clubs die de meeste omzet draaien, waren de grootste voorstanders van de regels. Zij wilden zichzelf beschermen. In deze wereld kun je mensen toch niet verbieden om hun eigen geld te investeren in bedrijven?”

“Toen ik vier jaar geleden naar Engeland kwam, ging het altijd tussen vier dezelfde clubs. Dat is veranderd. De eigenaar heeft geïnvesteerd om Manchester City een succesvolle club te maken. De zorgt voor meer fans en meer omzet. Is dat zo slecht?” Volgens Kompany is het project van Manchester City juist goed voor Engeland. “Kijk wat de club heeft gedaan voor de gemeenschap en voor de stad Manchester United. Vergeet niet dat wij ook belasting betalen en dat is gunstig voor de economie.”

“Omdat je veel fans hebt en veel omzet draait, wil het niet zeggen dat je het alleenrecht hebt om de beste spelers te mogen kopen. Waarom verdient een club als Manchester City het niet om op topniveau te acteren? Wat wij hebben gedaan is veel eerlijker dan waar de Financial Fair Play voor staat. Door de regelgeving kunnen clubs met veel fans, denk als Leeds United en Nottingham Forest, haast niet meer op het hoogste niveau komen.”

Bezig met laden …