voetbalzone

Louis van Gaal en Michael van Praag gaan uit van eerdere komst Alex Kroes

Lars Capiau19 okt 2023, 21:35
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 02:12
Advertentie

Adviseur van de Raad van Commissarissen (RvC) Louis van Gaal en erevoorzitter Michael van Praag hebben namens Ajax met AZ gesproken over de mogelijkheid om de aanstaand algemeen directeur Alex Kroes eerder in dienst te laten treden. Hoewel er nog geen definitieve beslissingen zijn genomen, rekenen Van Praag en Van Gaal erop dat Kroes op 1 januari aan zijn nieuwe functie kan beginnen. Dat meldt De Telegraaf donderdagavond.

De ochtendkrant beschrijft de onderhandelingen als 'gecompliceerd'. "Meerdere bronnen spreken van een ’constructief onderhoud’ tussen Van Gaal en Van Praag enerzijds en AZ-directeur Robert Eenhoorn en RvC-voorzitter René Nelissen anderzijds", schrijft de krant.

AZ en Ajax kwamen al tot overeenstemming dat Kroes vanaf medio maart zijn takenpakket als algemeen directeur zou oppakken. In eerste instantie werd die datum wegens het concurrentiebeding nog vastgesteld op september 2024. De Telegraaf bracht eerder al naar buiten dat Van Gaal voornemens was om te proberen Kroes nóg eerder los te weken bij de Alkmaarders.

Zij richtten zich daarbij op de startdatum 1 januari 2024. Die missie lijkt volgens de Amsterdamse krant succesvol. "Van Praag en Van Gaal rekenen erop dat ze Kroes al 1 januari 2024 kunnen verwelkomen. Knopen zijn er echter nog niet doorgehakt", benadrukt het blad.

Door de bestuurlijke chaos, die de inmiddels ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat en de reeds opgestapte RvC-voorzitter Pier Eringa al de kop kostte, willen de Amsterdammers koste wat het kost Kroes eerder in dienst laten treden.

De clubs lassen volgens De Telegraaf een 'radiostilte' in, om de onderhandelingen te versoepelen. "Tijdens het onderhoud van donderdag is tussen Ajax en AZ afgesproken een radiostilte te betrachten om de druk op de onderhandelingen niet nóg verder te vergroten."

Kroes wil zodra hij in dienst treedt bij de Amsterdammers overigens een grote reorganisatie teweegbrengen. Op 30 juni van dit jaar waren er in totaal 449 mensen in dienst bij Ajax. Kroes wil proberen om dat aantal met minimaal tien procent terug te brengen. Daarbij lijkt het niet alleen te gaan om bijvoorbeeld kantoorpersoneel, maar ook om spelers.

Bezig met laden …