voetbalzone

Manchester City-concern bereikt akkoord over overname van NAC Breda

Dominic Mostert23 mrt 2022, 16:14
Laatst bijgewerkt: 23 mrt 2022, 16:14
Advertentie

NAC Breda staat op het punt om overgenomen te worden door City Football Group, zo meldt de club uit de Keuken Kampioen Divisie woensdag. De aandeelhouders van NAC hebben deze week overeenstemming bereikt met het consortium, onder het voorbehoud van goedkeuring door de RvC, Stichting NOAD, Gemeente Breda en de KNVB.

Naast de City Football Group was er ook interesse van een andere partij om NAC over te nemen. "Wij hebben deze partijen getoetst op basis van de door de RvC, stichting NOAD en de KNVB gestelde criteria", stelt NAC op zijn website. "Hierbij moet gedacht worden aan criteria als een gezonde balans tussen lokale betrokkenheid en zakelijke afstand, de voetbalachtergrond, voetbalvisie en het voetbalplan, financiële draagkracht op korte en lange termijn, instandhouding van het gouden aandeel, de statuten en het cultuurhandvest, leiderschap, zekerheid op het gebied van voortzetting en daarmee continuïteit, de herkomst van de financiële middelen, de UBO van de belanghebbenden en hun intenties."

Vertegenwoordigers van de City Football Group reisden deze week af naar Breda om te interesse te concretiseren. Het steenrijke concern uit Abu Dhabi, dat onder leiding staat van Mansour bin Zayed Al Nahyan, heeft op dit moment clubs in negen landen in handen: Australië, België, China, Engeland, Frankrijk, India, Japan, Spanje, Uruguay en de Verenigde Staten. Nederland zou dus het tiende land kunnen worden waar de City Football Group actief wordt. NAC hoopt spoedig terug te keren in de Eredivisie, maar staat slechts negende op het tweede niveau.

NAC en Manchester City sloten in april 2016 een samenwerkingsovereenkomst. Voor vijf seizoenen mocht de club uit Breda kosteloos beschikken over vier tot zes spelers, die op huurbasis overkwamen uit Manchester. Het doel was om de spelers te laten rijpen in Nederland. Na enkele jaren werd NAC ontevreden over de aangeboden spelers uit England en Manchester City was klaar met het gevoerde beleid in Breda. Onder aanvoering van directeur Mattijs Manders werden de banden vervolgens weer aangehaald en versterkt.

Bezig met laden …