Sporting CP v KRC Genk - Pre-Season FriendlyGetty Images

Officieel: Manchester City vangt vertrek razendsnel op en doet zaken met Sporting Portugal

Bart Slabbekoorn12 okt 2024, 15:28
Laatst bijgewerkt: 12 okt 2024, 15:47
Advertentie

Manchester City heeft de opvolger van Director of Football Txiki Begiristain binnen. De Portugees Hugo Viana maakt komende zomer de overstap van Sporting Portugal naar het Etihad Stadium, zo bevestigt de Engelse club na eerdere berichtgeving van onder meer Fabrizio Romano. Viana wist in Portugal indruk te maken met het aantrekken van onder anderen Ousmane Diomandé, Manuel Ugarte en Viktor Gyökeres.

The Citizens lieten dinsdag weten dat de grootste vertrouweling van Pep Guardiola, Begiristain, deze zomer zou gaan vertrekken. De Spanjaard is al sinds 2012 in dienst bij de Engelse kampioen en werkt nauw samen met Guardiola.

Begiristain en Guardiola waren ploeggenoten bij FC Barcelona en werkten later samen als respectievelijk technisch directeur en trainer van de Catalanen. Bij Manchester City kreeg de samenwerking een vervolg, maar dan op Engelse bodem.

De vertrekkende directeur wist tijdens zijn dienstverband in Engeland onder meer Erling Braut Haaland, Kevin De Bruyne, Nathan Aké, Rodri en Jack Grealish naar Manchester City te halen.

Daarnaast werden sinds zijn aanstelling in 2012 diverse landskampioenschappen en FA Cups veroverd. Het absolute hoogtepunt kwam in 2023, toen Manchester City ten koste van Inter de Champions League won.

Begiristain wordt komende zomer dus opgevolgd door Viana. De 41-jarige Portugees beëindigde in 2016 zijn spelerscarriére en ging vervolgens aan de slag bij Belenenses als technisch directeur. Een jaar later maakte hij de overstap naar Sporting Portugal om daar dezelfde functie te vervullen.

Bij Sporting Portugal was Viana naast het aantrekken van spelers onder anderen verantwoordelijk voor het aanstellen van succestrainer Rúben Amorim. Sinds de komst van Amorim in 2020 won de Portugese topclub zowel de landstitel als de beker twee keer en eenmaal de supercup.

Viana begint dus komende zomer in het Etihad Stadium. Om ervoor te zorgen dat er sprake is van een vloeiende overgang, zal hij de eerste maanden nog samenwerken met Begiristain.

Bezig met laden …