voetbalzone

Maurice Steijn geeft Pierre van Hooijdonk duidelijke opdracht mét ultimatum

Jeroen van Poppel15 aug 2023, 17:51
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 00:31
Advertentie

Maurice Steijn geeft Pierre van Hooijdonk niet de kans om pas komende zondag bij een nieuwe uitzending van Studio Voetbal met een reactie te komen. De trainer van Ajax eist, zoals maandag al bekend werd, dat Van Hooijdonk zijn uitspraken rectificeert. Steijn heeft daarbij een concrete opdracht geformuleerd: de rectificatie moet uiterlijk vrijdag op de website van de NOS staan.

Steijn heeft Van Hooijdonk gesommeerd in een brief die verstuurd is door zijn advocaat Jan Kabalt, zo meldde De Telegraaf een dag eerder. Indien de analist daar niet aan voldoet, spant Steijn een kortgeding aan. De coach van Ajax overweegt ook aangifte te doen van smaad en laster. De zaak draait om een uitspraak van Van Hooijdonk in Studio Voetbal. De oud-spits beweert dat Steijn in zijn tijd als trainer van NAC Breda 'betrokken was bij duistere deals met bevriende makelaars'.

Advocaat Peter Plasman, die niet betrokken is bij de zaak, denkt dat Van Hooijdonk 'een groot probleem' heeft. "Ik denk dat hij strafrechtelijk fout zit", aldus Plasman in gesprek met het AD. "Hier kan sprake zijn van beide: laster is iets beweren wat ernstig is terwijl je weet dat het niet waar is wat je zegt. Bij smaad wordt de goede eer en naam van iemand ernstig aangetast zonder enige noodzaak. Hij zei in de uitzending ook al dat hij zich op glad ijs begaf, dus hij kan ook niet meer zeggen: ik was me er niet van bewust dat ik fout kon zitten."

Plasman vindt het niet alleen logisch, maar ook netjes dat Steijn eerst om rectificatie eist. "Hij had ook meteen aangifte kunnen doen. Nu krijgt Van Hooijdonk nog een kans om zijn uitspraken terug te trekken en zijn excuses aan te bieden. Dan lijkt het probleem opgelost.’" Mocht Van Hooijdonk wel gelijk hebben en bij zijn standpunt blijven, dan kan er mogelijk een strafzaak volgen. "Maar zelfs als Van Hooijdonk feiten heeft, kan er alsnog sprake zijn van smaad”, aldus Plasman. “De uitspraken lijken namelijk onnodig. Welk doel dien je hiermee, drie jaar na dato?"

Bezig met laden …