Mertens brengt Maradona in vervoering, Strootman pakt rood

Gijs Freriks12 feb 2014, 21:45
Laatst bijgewerkt: 12 feb 2014, 21:45

Napoli heeft zich geplaatst voor de finale van de Coppa Italia. I Partenopei verloren in de hoofdstad nog met 3-2, maar waren woensdagavond in de in return Stadio San Paolo met liefst 3-0 te sterk voor AS Roma. Dries Mertens vertolkte met twee assists een absolute hoofdrol en mag het met zijn ploeggenoten in mei opnemen tegen Fiorentina. Kevin Strootman pakte een rode kaart.

De Nederlander stond niet op één middenveld met Francesco Totti, want de aanvoerder werd rust gegund door trainer Rudi Garcia. Onder toeziend oog van Diego Maradona, die met Napoli twee keer de landstitel won en in de jaren tachtig een onderdeel was van het beruchte middenveld MaGiCa, begonnen de bezoekers sterk aan de wedstrijd. Roma zette José Manuel Pepe Reina aan het werk bij een voorzet van Adem Ljajic en i Giallorossi stichtten later ook gevaar via Gervinho en opnieuw Ljajic.

Napoli zocht eveneens de aanval en deed al een poging via Marek Hamsik (schot over), alvorens José Callejón de score openbrak. De ex-aanvaller van Real Madrid kopte een afgemeten voorzet van Christian Maggio binnen en staat nu op veertien doelpunten in Italiaanse dienst. Roma hoopte na rust het gewenste uitdoelpunt te maken, maar kreeg tot tweemaal toe het deksel op de neus. Higuaín kopte in de 48e minuut een hoekschop van Mertens in het doel en de Belg bereidde met een prachtpass ook de 3-0 van Jorginho voor.

Roma dacht direct wat terug te doen, maar Mattia Destro werd teruggefloten wegens buitenspel. Een finaleplek zat er niet meer in en tien minuten voor tijd werd ook nog eens Strootman van het veld gestuurd. De voormalig PSV’er haalde Callejón onderuit en schopte vervolgens de bal tegen de Spanjaard aan. Hij was het niet met de beslissing van de scheids eens en applaudisseerde cynisch naar Gianluca Rocchi, waarna Strootman direct zijn tweede gele prent kreeg gepresenteerd.