voetbalzone

Messi en Ronaldo vervolgen buitenaardse wedloop en jagen op Raúl

Bart Kruyt21 okt 2014, 10:00
Laatst bijgewerkt: 21 okt 2014, 10:00
Advertentie

Lionel Messi en Cristiano Ronaldo brengen de voetbalfans ook dit seizoen weer in vervoering. Momenteel is het doelpuntenrecord in de Champions League het doelwit van beide steraanvallers.

Het miljoenenbal is alweer twee speelrondes onderweg en met de derde voor de deur willen Messi en Ronaldo opnieuw geschiedenis schrijven. Raúl is met 71 doelpunten nog de topscorer van de Champions League, maar Ronaldo (69 doelpunten) en Messi (68) zitten hem op de hielen. Een van de twee breekt mogelijk al deze week het record van de oud-speler van Real Madrid en Schalke 04, maar de strijd tussen Messi en Ronaldo zal hierna nog wel even doorgaan.

Gevechten als die tussen de Argentijn en de Portugees zijn schaars. Beide voetballers lopen over van kwaliteit en daarnaast spelen ze ook nog eens bij clubs die elkaars aartsrivalen zijn. Voorheen had je Muhammad Ali en Joe Frazier in het boksen, John McEnroe en Björn Borg in het tennis en Ayrton Senna en Alain Prost in de Formule 1. Messi en Ronaldo worden eveneens constant met elkaar vergeleken.

"Ik denk dat ze elkaar nodig hebben”, zegt Michael Laudrup, die zelf vijf jaar bij Barcelona speelde, voordat hij in 1994 naar Real Madrid vertrok. "Als de ene een hattrick scoort, wil de ander dat verbeteren." Volgens Messi is dat overigens niet aan de orde, tekende Time Magazine in 2012 op: "Mijn mentaliteit zorgt er voor dat ik het elk jaar beter wil doen. Als hij (Ronaldo, red.) er niet was, zou ik hetzelfde doen."

De statistieken suggereren iets anders: of Messi doet alsof het hem koud laat, of er is sprake van bizar toeval. Sinds Ronaldo bij Real speelt, hebben beide spelers het net vaker dan ooit weten te vinden. Ronaldo scoorde 54 keer in 53 Champions League-duels voor Real en Messi maakte in die periode 51 doelpunten in 55 wedstrijden namens Barça. Leg die cijfers naast de periode voordat Ronaldo in Spanje speelde: Messi scoorde toen 17 keer in 33 Europese wedstrijden voor de Catalanen. Prima cijfers natuurlijk, maar in de jaren daarna deed hij het veel beter. Ronaldo maakte er 15 in 52 duels, zonder voorrondes, namens Manchester United.

De vraag is nu: wie breekt het Champions League-record van Raúl? Messi komt dinsdagavond al in actie, thuis tegen Ajax; Ronaldo neemt het woensdag met Real op tegen Liverpool, op Anfield.

Bezig met laden …