voetbalzone

Ministerraad beslist: stadions in Nederland binnenkort weer vol

Rian Rosendaal09 feb 2022, 13:53
Laatst bijgewerkt: 09 feb 2022, 13:53
Advertentie

Het lijkt erop dat de stadions in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie op korte termijn weer helemaal gevuld zullen zijn. Ingewijden rondom de regering melden dit woensdag aan het Algemeen Dagblad na afloop van een speciale ministerraad over de aanpak van de coronacrisis. De stadions in Nederland zijn sinds kort weer voor een derde gevuld, maar door de aankomende versoepelingen mogen clubs heel snel weer de volledige capaciteit benutten, zo klinkt het vanuit Den Haag.

Het is volgens het Algemeen Dagblad nog onduidelijk of de versoepelingen vanaf dinsdag, als er weer een persconferentie wordt gegeven door het kabinet, zullen gelden, of vanaf begin maart. Dan verlopen namelijk de huidige coronamaatregelen in Nederland. Het is echter de intentie van het kabinet om de Nederlandse sportstadions op korte termijn weer open te gooien, al moeten de bezoekers wel nog gewoon een geldig coronatoegangsbewijs kunnen overleggen.

De Nederlandse regering besloot vorige maand om in beperkte mate supporters toe te laten in Nederland, na een periode van volledig lege stadions vanwege de coronacrisis. De clubs in het betaald voetbal waren het echter niet eens met die beslissing, zo bleek uit een gezamenlijk statement. "Betaald voetbal draait om het spelen voor publiek. Voetballen voor lege of grotendeels lege tribunes is sfeerloos, onnodig en kost veel geld. 1/3 stadionbezetting is daarom geen oplossing voor de langere termijn."

De profclubs in Nederland zijn altijd van mening geweest dat het veilig is om de stadions in zijn geheel te openen, ook omdat er tijdens zogeheten fieldlabs is aangetoond dat stadions geen brandhaarden zijn wat betreft het coronavirus. "Dat blijkt uit informatie van de GGD en is ook logisch: niemand komt binnen zonder controle van het coronatoegangsbewijs en alle bezoekers zitten in de buitenlucht. Uit onderzoek blijkt dat er buiten nauwelijks besmettingen plaatsvinden. De eindconclusie van alle fieldlabs onderzoeken, waarbij ook wetenschappers en de overheid waren betrokken, luidde het afgelopen jaar: ‘Met specifieke voorwaarden en maatregelen zouden evenementen zelfs binnen de categorie ‘zorgelijk’ doorgang kunnen vinden met een hogere bezoekerscapaciteit, soms zelfs honderd procent", aldus de clubs in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie.

Bezig met laden …