voetbalzone

Mossou: één Eredivisie-speler faalde bij test tegen ‘fysieke’ Kroaten

Tom Rofekamp15 jun 2023, 07:15
Laatst bijgewerkt: 15 jun 2023, 07:15
Advertentie

De Nederlandse media houden een dubbel gevoel over aan de halve finale van de Nations League tussen Oranje en Kroatië (2-4). Het team van bondscoach Ronald Koeman wordt geprezen om zijn vechtlust, overtuiging en veerkracht, maar krijgt ook een duidelijk gebrek aan kwaliteit toegedicht. Eén aanwijsbare dissonant bij Oranje zagen de media niet. Een uitblinker bij de Kroaten wél.

Sjoerd Mossou genoot van wat hij woensdagavond zag. De journalist van het Algemeen Dagblad 'werd '120 minuten lang meegezogen in een heerlijke interland'. "Het kabaal, de intensiteit van het spel, de goals, de spanning: geen seconde verveelt het halve finaleduel in het toernooi om de Nations League tussen Nederland en Kroatië. Oranje sleept er weliswaar knap een verlenging uit, de 2-4 nederlaag tegen de nummer drie van het WK in Qatar is uiteindelijk terecht."

Volgens Mossou was het optreden van Xavi Simons tekenend voor het kwaliteitsverschil. "Hij is niet de enige, maar de misschien wel beste speler van de Eredivisie heeft het ronduit moeilijk als linksbuiten, afgetroefd door de fysiek sterke Kroaten, en wordt na ruim een uur spelen gewisseld door Koeman." Valentijn Driessen legt juist Frenkie de Jong langs de meetlat. "Toen Kroatië onder aanvoering van een sublieme Luka Modric – hij zette Frenkie de Jong in de schaduw – gas gaf, lukte het Oranje niet meer om onder de druk uit te komen", schrijft de chef voetbal van De Telegraaf.

Ook het NRC zag de Real Madrid-middenvelder de lijnen uitzetten bij de Kroaten. "Vrijwel alles begint bij de 37-jarige Luka Modric, met zijn verfijnde, intelligente passing. Steeds vindt hij Frenkie de Jong in zijn buurt, zijn Nederlandse evenknie, altijd op een paar meter. Loerend naar elkaar, waar ze zich begeven – De Jong net iets meer dan Modric." Het gebrek aan ervaring deed Oranje uiteindelijk de das om, zo concludeert Mossou. "Iedere linie speelde feitelijk voor het eerst samen, met aanvoerder Virgil van Dijk als enige dertiger aan de aftrap. Kroatië stelde daar een sterk en meer ervaren collectief tegenover, uiteraard met Modric als grote regisseur."

Bezig met laden …