voetbalzone

Mossou noemt opvolger Steijn: ‘Overperformer op de ranglijst én in uitvoering’

Jordi Tomasowa24 okt 2023, 10:11
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 02:19
Advertentie

John van ‘t Schip is de beoogde opvolger van Maurice Steijn, zo meldde Maarten Wijffels maandagavond namens het Algemeen Dagblad. De verwachting is dat Van ‘t Schip spoedig gevraagd wordt. Volgens collega Sjoerd Mossou is de 59-jarige oefenmeester de meest logische kandidaat. De columnist van het AD noemt in een opiniestuk echter ook een groot aantal andere namen en is van mening dat Ajax ‘met open blik naar het buitenland moet kijken’.

Mossou stelt dat Van ‘t Schip zowel de ervaring als het draagvlak heeft om Ajax na een dramatische seizoenstart uit het slop te trekken. Toch zijn de Amsterdammers in zijn ogen komende zomer meer dan ooit toe aan een moderne, mogelijk buitenlandse topcoach.

Het ontslag van Steijn heeft volgens Mossou één ding duidelijk gemaakt. “Het liet in elk geval genadeloos zien wat Ajax niét kan gebruiken op zijn belangrijkste trainerspositie: met een opportunistische, eendimensionale straatvechter kom je er anno 2023 allang niet meer.”

“Juist midden in een totale omwenteling heeft de Amsterdamse club een coach nodig die onverstoorbaar is, wars van politieke spelletjes en randzaken, uitsluitend bezig met de ontwikkeling van het team en van individuele spelers.”

De ideale kandidaat gaat Ajax in Nederland niet vinden, zo stelt Mossou. Arne Slot, Pascal Jansen en Peter Bosz passen grotendeels in het profiel, maar beschikken alle drie over een langdurig contract en liggen daardoor ‘stevig aan de ketting’ bij de concurrentie.

Mossou tipt Ajax om naar het buitenland te kijken in zijn zoektocht naar een moderne trainer. “Die zijn er ongetwijfeld voldoende. Een Premier League- trainer als Roberto De Zerbi (Brighton & Hove Alvion) is normaal gesproken onhaalbaar, maar in de rest van Europa zijn er opties genoeg, zowel routiniers als jongere, ambitieuze vernieuwers.”

De columnist noemt naast de namen van Kjetil Kntusen (FK Bodø/Glimt), Graham Potter (clubloos), Marcelo Gallardo (clubloos) en Kasper Hjulmand (bondscoach Denemarken) ook die van Girona-trainer Míchel. “Hij is niet alleen een 'overperformer' op basis van puur de ranglijst, óók in de uitvoering van het spel”, aldus Mossou. Na tien speelrondes mag de Spaanse oefenmeester zich gedeeld koploper met Real Madrid in LaLiga noemen.

Bezig met laden …