voetbalzone

Nederlander revancheert zich in Roemenië: ‘Ik heb de wil om te slagen’

Gijs Freriks04 mei 2015, 18:40
Laatst bijgewerkt: 04 mei 2015, 18:40
Advertentie

BOEKAREST - Nicandro Breeveld speelde nooit in de Eredivisie, maar heeft via een omweg alsnog de top weten te bereiken. De verdedigend ingestelde middenvelder maakte in augustus de transfer naar Steaua Boekarest, 25-voudig kampioen van Roemenië en winnaar van de Europa Cup I in 1986. Breeveld bewandelde in de weg naar zijn grote revanche bepaald geen standaard carrièrepad.

/

Door Gijs Freriks

Reigersbos
De geboren Surinamer leerde zoals zoveel profs voetballen op straat. Hij werd gehard in de wijk Reigerbos, alwaar hij zich op de veldjes en pleintjes staande moest zien te houden en waar er vaak partijtjes van drie tegen drie of vier tegen vier werden gespeeld. “We speelden altijd tot het eerste doelpunt viel en de winnaar bleef staan. Een wedstrijd kon heel lang duren of je vloog er snel uit. Niemand wilde er snel uit en dus zorgde je ervoor dat je een goed team had”, zegt Breeveld in een interview met Voetbalzone.

/

Breeveld woonde vlak bij de huidige Go Ahead Eagles-aanvaller Glynor Plet. Ze groeiden samen op in Amsterdam-Zuidoost en kwamen elkaar later weer tegen bij Telstar. Het contract van Breeveld bij de Velsense eerstedivisionist werd na twee jaar echter niet verlengd, nadat hij een scheurtje had opgelopen in zijn middenvoetsbeentje. Hij mocht echter wel op amateurbasis blijven, maar op het trainingsveld kwam het in maart 2010 tot een aanvaring met de toenmalige trainer Marcel Bout. De trouwe vazal van Louis van Gaal zette de controleur wegens een gebrekkige instelling uit de selectie.

‘Mentaal ongeschikt’
Breeveld was ‘mentaal ongeschikt’ voor het profvoetbal, zo luidde het oordeel van de huidige assistent-manager van Manchester United. Vijf jaar later haalt Breeveld als basisspeler van topclub Steaua zijn gelijk: “Ik was geen contractspeler en daardoor was het makkelijk om mij uit de selectie te verwijderen. Maar als je in een ander land weer opnieuw moet beginnen en je nu bij de grootste club zit, denk ik niet dat je kan zeggen dat ik mentaal ongeschikt ben voor het voetbal”, zegt Breeveld.

/

“Het heeft vooral aangetoond dat ik de wil heb om te slagen, maar dat is mijn mening. Meneer Bout staat net als ieder ander volledig in zijn recht om zijn eigen mening te hebben.” Breeveld, die werd opgeleid bij SV Amstelland United en AVV Zeeburgia, kreeg van een aantal clubs in Nederland nul op het rekest en zocht zijn heil daarom in Roemenië, bij Astra Giurgiu. “Ik kreeg de kans om bij die club een kijkje te nemen of ik het wat zou vinden. Het was mijn kans om opnieuw te beginnen”, blikt hij terug.

Via Jiul Petrosani, Gaz Metian Medias en de toenmalige vicekampioen Pandurii Targu Jiu kwam Breeveld in Boekarest terecht. Steaua betaalde een half miljoen euro en Breeveld tekende een contract voor twee seizoenen. Tot dusver gaat het goed: de mannetjesputter staat doorgaans in de basis en met Steaua is hij nog in de race om drie prijzen, te weten de landstitel, de Cupa Romaniei en de Cupa Ligii. Die laatste twee zijn de bekertoernooien van Roemenië. Daarin staan de Ros-Albastri in de finale. In de competitie, de Liga 1, bezet men momenteel de tweede plaats.

/

Thuiskomen
“Het bevalt goed bij Steaua. Het spelen om de prijzen en de druk om iedere wedstrijd te moeten winnen, maakt je tot een betere voetballer”, zegt Breeveld. De opmars van Breeveld was ook Bologna niet ontgaan, want die Serie A-club deed in de winter van vorig jaar een poging om hem weg te halen bij Pandurii. “Ik zou in de winterstop de overstap maken, maar de clubs kwamen uiteindelijk geen transferprijs overeen. Aan het einde van het seizoen zouden de clubs weer om de tafel gaan, maar Bologna was na de degradatie geen optie meer voor mij.”

Breeveld, die op vijfjarige leeftijd uit Suriname emigreerde en inmiddels ook zijn debuut heeft gemaakt voor de nationale ploeg van dat land, zegt niet meer terug te kijken naar zijn periode in Nederland. “Het is pas vijf jaar geleden, maar het lijkt al veel langer en zo voelt het voor mij ook.” Hij keert nog wel af en toe terug naar de Bijlmer, de woonwijk waar hij naar eigen zeggen deels is gevormd tot de persoon die hij nu is. “Als ik er ben, dan voelt het als thuiskomen. Of ik mij een rolmodel voel? Nee. Je kan me wel een voorbeeld noemen, maar zo zijn er nog wel meer spelers die uit de Bijlmer komen en tegenwoordig op goed niveau voetballen.”

/

FCSB
De Roemeense Liga 1 telt nog vier speelronden en Steaua heeft twee punten minder dan Targu Mures. De club kan de steun van de fans in de slotfase van het seizoen goed gebruiken, maar tijdens de derby tegen Dinamo (1-3 winst) was het stadion zondag halfleeg. De achterban voelt zich in de steek gelaten door voorzitter George Becali, die niet van plan is om te betalen voor de merkrechten op de clubkleuren en de handelsnaamrechten van Steaua, die officieel toebehoren aan het ministerie van Defensie. Steaua heet daardoor eigenlijk geen Steaua meer, maar FCSB. Lees daar hier een artikel over op Voetbalzone.

“Het is jammer dat het allemaal zo verloopt”, vertelt de 28-jarige Breeveld. “In de strijd om de prijzen hebben we de hulp van de supporters nodig, maar het is niet aan de spelers om een conclusie te trekken uit de ontstane situatie. Er wordt in de kleedkamer ook niet over gesproken. Het is meer een onderwerp voor de pers, die het steeds aanhaalt. Hoe mijn toekomstplannen eruitzien? Ik maak gewoon eerst het seizoen af en daarna zie ik wel wat er gebeurt.” Het contract van Breeveld loopt hierna nog één jaar door.