voetbalzone

Promes is in aanloop naar uitspraak bijzonder lovend over Rusland

Rian Rosendaal18 jun 2023, 08:50
Laatst bijgewerkt: 18 jun 2023, 08:50
Advertentie

De kans is aanwezig dat Quincy Promes de rest van zijn leven in Rusland vertoeft. De aanvaller van Spartak Moskou voelt zich naar eigen zeggen bijzonder thuis in het land en is reeds bezig met het verkrijgen van een Russisch paspoort. Ondertussen hangt hem een gevangenisstraf van twee jaar boven het hoofd voor het steekincident op een familiefeest in juli 2020. De rechter doet daarover op 19 juni uitspraak.

Promes is zelfs al zover dat hij als rapper enkele zinnen in het Russisch spreekt. "Ik wilde laten zien dat Rusland al heel veel voor me betekent, de Russische sfeer overbrengen", zegt de vleugelaanvaller (31) hierover in een interview met de persafdeling van Spartak. Promes voelt zich inmiddels helemaal thuis in Moskou. "In de manier van leven hier, deze stad en de lokale cultuur. In de manier waarop mensen me accepteren, alsof ik mijn hele leven al in Rusland heb doorgebracht."

"Ze noemen me zelfs Antocha (‘Antonnetje', de tweede voornaam van Promes luidt Anton, red.)", doet Promes voorts uit de doeken. "Ik voel me gewoon thuis hier en niet alsof ik in een vreemd land ben." Desondanks wacht Promes met smart op een Russisch paspoort, want met alleen een verblijfsvergunning is het niet zeker dat hij tot in lengte van jaren in Rusland kan blijven. Mocht Spartak zijn tot 30 juni 2024 lopende contract om wat voor reden dan ook verscheuren en er komt geen nieuwe uitdaging in Rusland, dan moet hij het land verlaten. Dan komt ook de Nederlandse justitie weer prominenter in beeld.

Het initiatief tot het aanvragen van een Russisch paspoort kwam overigens niet van Promes, maar van de clubleiding van Spartak. Het document werd in januari aangevraagd, maar de procedure is nog steeds niet afgerond. Algemeen directeur Evgeni Melezjikov steunt de veelbesproken Promes in ieder geval, zo liet hij onlangs weten in gesprek met Match TV. "Wij beschouwen Quincy als onschuldig. In ieder geval tot er een oordeel is uitgesproken."

De zaak-Promes is ook voer voor discussie voor diverse politici in Rusland. Parlementslid Irina Rodnina had onlangs een duidelijke mening in gesprek met Metaratings.ru. "We geven geen staatsburgerschap aan mensen met een strafblad." Volgens een woordvoerder van Spartak is dat zo omdat Nederland 'zich blijft buigen over zaken waarbij Promes betrokken is'. Een prominente Russische sportcommentator is Promes ook liever kwijt dan rijk. "Ik ben tegen zulke mensen in onze competitie."

Drugszaak
Promes heeft naast de steekpartij ook nog te maken met een drugskwestie. De aanvaller had een 'sturende rol' bij de smokkel van twee partijen aan cocaïne die in 2020 in de haven van Antwerpen binnenkwamen, zo onthulde het Openbaar Ministerie onlangs. Promes zou 200.000 euro hebben geïnvesteerd in een transport waarmee drugscrimineel Piet Wortel en Wilfon A. in totaal zes miljoen euro zouden hebben verdiend. De zaak rondom de cocaïnesmokkel wordt op 11 augustus hervat.

Bezig met laden …