Robben helpt Bayern aan zege, nipte driepunter voor De Jong en Gladbach

Daniel Cabot Kerkdijk25 aug 2012, 17:21
Laatst bijgewerkt: 25 aug 2012, 17:21

Bayern München is positief aan het nieuwe seizoen begonnen. Het team van trainer Jupp Heynckes morste zaterdagmiddag bij SpVgg Greuther Furth geen punten. Thomas Müller, Mario Mandzukic en Arjen Robben zorgden voor een degelijke zege op de nieuwkomer in de Bundesliga. Borussia Monchengladbach had meer moeite om drie punten te pakken. Het team van Lucien Favre won ternauwernood van TSG Hoffenheim. Hamburger SV kende een valse start. Het team van Thorsten Fink stelde teleur door voor eigen publiek een nederlaag te lijden.

/

SpVgg Greuther Furth - Bayern München 0-3
Het team van Heynckes domineerde in het eerste bedrijf in de Trolli-Arena, maar echt creatief waren de bezoekers niet. SpVgg Greuther Furth werkte hard en bezorgde de voetbalmiljonairs uit München een lastige middag. Twee minuten voor rust zorgde Müller voor de openingstreffer. Na een corner vanaf links van Xherdan Shaqiri werd een inzet van Dante door Heinrich Schmidtgal van de lijn gehaald. De rebound was echter voor Müller, die van een meter of twee raak schoot: 0-1. De aanvaller was in vijf van de laatste zeven Bundesliga-treffers van Bayern betrokken.

Na de onderbreking ging SpVgg Greuther Furth fel van start, maar slaagde Bayern erin om de wedstrijd te controleren. Dat resulteerde na een klein uur spelen in de verdubbeling van de voordelige marge. Een inzet van Robben kon doelman Max Grün nog pareren, maar in de rebound was Mario Mandzukic trefzeker: 0-2. Bayern zette meer druk en in de 78e minuut pikte ook Robben een doelpunt mee. De inzet van de Nederlander werd door Bernd Nehrig van richting veranderd: 0-3.

/

Borussia Monchengladbach - TSG Hoffenheim 2-1
De minieme voorsprong van de thuisploeg in de rust was zeker verdiend te noemen, maar vermakelijk was de eerste helft allerminst. Beide ploegen waren in de eerste 45 minuten allerminst gevaarlijk. Borussia Monchengladbach domineerde, terwijl de bezoekers zich tot countervoetbal beperkten. In de 33e minuut zorgde Mike Hanke voor de bevrijdende openingstreffer. Juan Arango zette scherp voor richting de eerste paal, waar Hanke sneller was dan Andreas Beck en de 1-0 achter Tim Wiese kopte. De Jong was in het eerste bedrijf in het Stadion im Borussia-Park onzichtbaar.

Na onderbreking speelde Hoffenheim wat offensiever, kregen die Fohlen wat meer ruimte, maar spectaculair was het allerminst. Na ruim een uur spelen kwamen de bezoekers op gelijke hoogte. Marc-André ter Stegen keerde een inzet van Eren Derdiyok, maar Roberto Firmino kopte de gelijkmaker binnen: 1-1. De drie punten bleven echter in Mönchengladbach. In de 79e minuut was Wiese kansloos op een uitstekende vrije trap van Arango: 2-1. De Jong werd daarna gewisseld ten faveure van Igor De Camargo.

Hamburger SV - 1.FC Nürnberg 0-1
Hamburger SV leed vorige week een smadelijke nederlaag in de beker tegen derdeklasser Karlsruher SC en wilde dat zaterdag rechtzetten. Dat tussen willen en kunnen echter nog een groot gat gaapt bij die Rothosen, vandaag met Jeffrey Bruma in de basis, werd wederom pijnlijk duidelijk. In de eerste 45 minuten speelden beide ploegen nagenoeg niks klaar en ook na rust was het bepaald geen sinecure om het duel vanaf de tribunes te moeten aanschouwen. Ruim twintig minuten voor tijd zorgde Hanno Balitsch voor het enige echte hoogtepunt. Nadat ploeggenoot Per Nilsson uit een hoekschop op de lat kopte, werkte hij de allesbeslissende rebound binnen. Ook een late kopbal van Marcell Jansen (op de lat) kon daar niks meer aan veranderen.

/

SC Freiburg - FSV Mainz 05 1-1
De ontmoeting tussen de twee ploegen uit het zuiden van Duitsland brandde pas na de pauze echt los. Mainz had voor rust via Andreas Ivanschitz weliswaar een uitstekende kans gekregen om de score te openen, doelpunten vielen er niet te noteren. Dat veranderde na vier minuten in de tweede helft. Max Kruse bracht de thuisploeg op voorsprong door oog-in-oog met doelman Christian Wetklo koel te blijven. De gasten herpakten zich echter en deden iets terug: Ivanschitz schoot na 65 minuten spelen raak vanaf de strafschopstip. Meer doelpunten vielen er vervolgens niet te bejubelen.

1. FC Augsburg - Fortuna Düsseldorf 0-2
Augsburg, ex-club van de aan het eind van het vorig opgestapte Jos Luhukay kende een valse start. Met Paul Verhaegh als aanvoerder beleefde de thuisploeg, evenals de promovendus uit Düsseldorf een buitengewoon tegenvallend eerste bedrijf. Het tempo lag bijzonder laag en echte kansen vielen dan ook niet waar te nemen. Dat spelbeeld veranderde ook na de pauze nauwelijks, al nam Augsburg wel het initiatief in handen. Des te verrassender was het dan ook dat juist de bezoekers scoorden. Dani Schahin zorgde na een lange rush en een schot van een meter of twintig voor 0-1 en tekende vlak voor tijd na een fraaie actie ook voor de 0-2 eindstand.