voetbalzone

Sjaak Polak: ‘Ik word kwaad van die talkshows die praten over ‘Joden-liedjes’’

Jeroen van Poppel30 jul 2023, 18:47
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 00:04
Advertentie

Sjaak Polak roept fanatieke voetbalsupporters op om in de spiegel te kijken. De coach, die onlangs een stunt realiseerde door HVV Laakkwartier voor degradatie te behoeden, stoort zich aan de vijandige, grimmige sfeer die vaak in stadions hangt. "Zorg nou gewoon dat iedereen zijn eigen club support en heb respect voor elkaar", zegt Polak, die als linksback speelde voor onder meer Sparta Rotterdam en FC Twente, in Voetbalgek van Voetbalzone.

"Bij Ajax zongen ze op een gegeven moment 'Joden, Joden, we worden kampioen.'" Polak, zelf van Joodse komaf, heeft geen moeite met supporters die de geuzennaam positief gebruiken, maar stoort zich ontzettend aan rivaliserende fans die met de naam aan de haal gaan. "Dan is het weer 'Hamas, Hamas, Joden aan het gas.' En dan gaan ze de Ajax-supporters verwijten: 'Dan moeten ze ook geen Joden roepen.'"

Polak kan niets met dat laatste argument. "Luister nou, mannen, luister nou wat je zegt. Joodse mensen hebben Ajax opgericht. 'Joden, Joden, we worden kampioen' is een hele andere strekking dan dat je zegt: 'Hamas, Hamas...' Dan denk ik: waar gaat dit allemaal naartoe, joh? Dat begrijp ik soms niet, dat ze dat in voetbalprogramma's soms als voorbeeld nemen. Dan wil ik in die tv kruipen om tegen ze te zeggen: 'Ben jij wel helemaal goed bij je hoofd? Snap jij het wel?' Dat maakt mij kwaad."

"Hetzelfde geldt voor PSV. 'Boeren, boeren...' Dat zingen ze zelf. Ze vinden zelf dat ze boeren zijn uit Eindhoven. Maar als je dan 'k-boeren', of 'het zijn k-boeren' gaat zingen, dat vind ik veel te ver gaan. Heb respect voor de supporters aan de andere kant. Zorg nou gewoon dat zij hun club op hun eigen manier kunnen supporten, en jullie doen dat ook, dan kunnen we weer volle stadions krijgen met z'n allen."

Polak heeft een roerige periode achter de rug. De coach werd tijdens de nacompetitie aangetrokken door HVV Laakkwartier om de zondagamateurclub voor degradatie te behoeden. "Laakkwartier is de club van mijn oom Bram Poons", zei Polak in mei. "Toen hij belde en na het gesprek met voorzitter Ron Jansen hoefde ik niet lang na te denken." Met Polak aan het roer wist Laakkwartier liefst drie nacompetitierondes te overleven, waardoor de club spectaculair behouden bleef voor de derde klasse.

In Voetbalgek komt ook Polaks oom Bram Poons aan het woord. Poons werd geboren in 1942 en heeft door een wonder de oorlog overleefd. In gesprek met documentairemaker Bart Grimbergen vertellen Poons en Polak over hun bijzondere band, Joodse achtergrond en het antisemitisme in de voetballerij.

Bezig met laden …