voetbalzone

Spaanse media wijzen ‘omsingelde’ Frenkie de Jong wéér op prijskaartje

Daniel Cabot Kerkdijk09 jan 2020, 23:45
Laatst bijgewerkt: 09 jan 2020, 23:45
Advertentie

Barcelona kon zich donderdagavond niet voor de finale van de Spaanse Super Cup plaatsen. Het team van Ernesto Valverde dolf in de halve finale in Jeddah het onderspit tegen Atlético Madrid, dat met 2-3 won en zondag tegen stadsgenoot Real Madrid om de eerste prijs van het nieuwe kalenderjaar strijdt. Over het optreden van Frenkie de Jong, die afgelopen weekeinde tegen Espanyol twee gele kaarten ontving en zodoende hooguit pas 25 januari tegen Valencia weer in actie komt, zijn de meningen van de Spaanse media nogal verschillend.

‘Omsingeld’, zo voegt Sport toe aan de beoordeling van De Jong, die een zes van de Catalaanse sportkrant krijgt. “Het was geen comfortabele wedstrijd voor de Nederlander, die voortdurend bewaking kreeg en onder druk werd gezet door verschillende tegenstanders. De Jong had moeite om in de wedstrijd te komen, maar hij gaf niet op en in de tweede helft leverde hij een grote bijdrage aan het spel van Barcelona.” Zowel Sergio Busquets als Arturo Vidal krijgt een zeven van Sport. “Een geweldige wedstrijd van Busquets”, zo stelt de krant. “Hij was een leider met juiste keuzes, de motor van het elftal. Het systeem van Atlético dwong Busquets om voortdurend in balbezit te zijn.”

Vidal spreidde volgens Sport ‘een fysieke exhibitie’ tentoon. “Hij was in alle hoeken en gaten van het veld te vinden. Hij leverde zijn defensieve bijdrage en was gevaarlijk in de aanval. Imposant.” Minder gelukkig was het optreden van Ivan Rakitic, die als vervanger van Busquets binnen de lijnen kwam en een vijf kreeg. “Na zijn invalbeurt maakte Atlético het derde doelpunt.” Marca was lovend over de verrichtingen van De Jong in Jeddah. “Het beste op het middenveld tot nu toe. Hij was verantwoordelijk voor de zuurstof van het elftal en hielp veel om de tegenaanvallen te weren.” Ook over Vidal was de meest verkochte sportkrant van Spanje zeer positief. “Hij toonde wederom zijn gebruikelijke intensiteit om ballen te veroveren. Hij gaf goede voorzetten en creëerde veel gevaar.” Over Busquets: ‘Een enkele fout in het begin, maar hij verbeterde zich naarmate het duel vorderde.”

Het populaire ElDesmarque distantieert zich van de bovenstaande beoordelingen en geeft De Jong juist een onvoldoende: een vijf. “Verlegen en enkele keren zelfs overlopen. Hij had moeite om een aandeel in het spel van Barcelona te hebben.” Ook bij Busquets, die een zes ontving, zag men ‘een moeizaam begin’. “Hij herstelde zich echter naarmate de wedstrijd vorderde. In de slotfase was de vermoeidheid zichtbaar.” Vidal kreeg van alle middenvelders de hoogste beoordeling, een zeven. “De Chileen was bijzonder actief, streed om alle ballen en leverde een belangrijke bijdrage in het aanvallende spel van Barcelona.”

AS zag De Jong ‘een goede wedstrijd’ spelen. “Al verloor hij een enkele keer op ontoelaatbare wijze de bal in gevaarlijke zones. Fantastisch zodra hij het spel diende te verdelen en de linies van druk moest doorbreken. Het ontbreekt nog altijd aan iets meer ambitie om offensief méér te betekenen.” Ook de Madrileense krant zag hoe Busquets in de tweede helft met vermoeidheid kampte. “Gedurende zeventig minuten deed hij op fantastische wijze mee aan het spel, toonde hij moed, verdeelde hij het spel met precisie en zocht hij altijd naar de juiste oplossing. Desalniettemin, in zijn laatste tien minuten, toen hij fysiek gezien niet meer mee kon, bracht hij met zijn balverlies zijn geweldige wedstrijd in diskrediet.”

Vidal speelde volgens AS ‘waarschijnlijk zijn beste wedstrijd van het seizoen’. “Hij was overtuigend en precies aan de bal, hij at in zijn eentje het merendeel van de middenvelders van Atlético op. Zijn impulsiviteit en strijd staan buiten discussie. Barcelona kan onmogelijk akkoord gaan met een winterse transfer naar Internazionale, hoe vaak hij ook naar de rechter stapt.” Bij El Periódico krijgen juist alleen Busquets en De Jong een voldoende, een zes, en wordt Vidal met een vijf beoordeeld.

MundoDeportivo is juist kritisch op De Jong en wijst op zijn prijskaartje van minimaal 75 miljoen euro, net als enkele weken geleden. “Zijn slechte wedstrijd tegen Espanyol had geen gevolgen voor zijn status. Hij completeerde over het algemeen een redelijke wedstrijd, maar dat begint langzamerhand niet voldoende te zijn als de verwachtingen omtrent een voetballer hooggespannen zijn.” De Catalaanse sportkrant zag Busquets ‘een van zijn beste wedstrijden in lange tijd’ spelen. “Zijn wissel was paradoxaal, op het moment dat zijn ervaring juist hoogstnodig was. Zijn benen konden echter niet meer.” Dat Vidal wederom in de basis mocht beginnen, was volgens MundoDeportivo uitsluitend vanwege zijn ‘bijdrage in het veld’ en ‘niet zijn bijdrage in de rechtszaal’. “Hij rechtvaardigde zijn basisplaats met zijn energieke aanwezigheid, soms ietwat chaotisch, maar altijd vitaal. Dat is iets wat dit Barcelona absoluut kan gebruiken.”

Bezig met laden …