Sparta verslikt zich in Jong Ajax; PSV’er scoort vier keer in één duel

Gijs Freriks21 dec 2018, 20:55
Laatst bijgewerkt: 21 dec 2018, 20:55

Go Ahead Eagles heeft de koppositie in de Keuken Kampioen Divisie overgenomen van Sparta Rotterdam. Kowet versloeg RKC Waalwijk met 1-3 en zag Sparta door doelpunten van Dani de Wit en Václav Cerny onderuitgaan bij Jong Ajax (2-0). Bij het duel tussen Jong PSV en Almere City (5-2) kroonde Joël Piroe zich met een vierklapper tot de man van de wedstrijd. Roda JC Kerkrade komt zaterdag in actie tegen FC Den Bosch en heeft nog altijd de beste papieren in de strijd om de tweede periodetitel. Roda heeft immers één punt meer dan Den Bosch. De eerste speelronde ná de winterstop telt overigens ook nog mee voor deze periode.

Jong Ajax - Sparta Rotterdam 2-0
Sparta had in het eerste kwartier meer balbezit, maar het meeste gevaar kwam van de kant van Ajax. Zo raakte Kaj Sierhuis met een afstandsschot de lat. Na twintig minuten brak De Wit de ban: de middenvelder controleerde een pass van Ryan Gravenberch en vond met een prachtig schot de bovenhoek. Onder anderen Cerny, Lars Veldwijk en Halil Dervisoglu kregen vervolgens mogelijkheden, maar het bleef 1-0. Na de pauze bleef Ajax de bovenliggende partij, maar het duurde even voordat de wedstrijd in het slot werd gegooid. Een kwartier voor tijd dribbelde Cerny naar binnen en vond hij met een mooi schot de korte hoek: 2-0. In de slotfase werd een treffer van Veldwijk nog vanwege buitenspel afgekeurd.

RKC Waalwijk - Go Ahead Eagles 1-3
Go Ahead domineerde en combineerde er in het eerste half uur op los, maar verder dan enkele halve kansen kwam men niet. Op slag van rust was het wel opeens raak voor de bezoekers uit Deventer: Jaroslav Navrátil scoorde nadat pogingen van Istvan Bakx en Paco van Moorsel waren gekeerd. Go Ahead hoopte de marge na rust te verdubbelen, maar ontsnapte aan een snelle gelijkmaker toen Pieter Langedijk over mikte. Na 55 minuten werd het 0-2: Richard van der Venne kopte uit een hoekschop van Jeff Stans raak en zag hoe aanvoerder Jeroen Veldmate er later 0-3 van maakte. Feyenoord-huurling Emil Hansson redde hierna de eer voor RKC in het Mandemakers Stadion.

FC Twente - NEC 2-0
FC Twente was van meet af aan de bovenliggende partij en NEC kon in de eerste helft weinig anders doen dan de verdedigende stellingen innemen. Na een kans voor onder anderen Rafik Zekhnini was het na een half uur wel raak: diezelfde Zekhnini rondde een dribbel met een treffer af. NEC hoopte op verbetering in de tweede helft, maar na 47 minuten knalde Jari Oosterwijk de bal in de kruising na voorbereidend werk van Zekhnini. Oosterwijk was na een klein uur dicht bij de 3-0 en het wachten was op die derde Enschedese treffer. Ook Zekhnini en Aitor Cantalapiedra toonden nog dreiging, maar het bleef 2-0. NEC sloot het duel in De Grolsch Veste door een rode kaart voor Paulo Sabak met tien man af.

FC Dordrecht - TOP Oss 0-1
TOP opende na een klein half uur spelen de score in het Riwal Hoogwerkers Stadion: Dennis Janssen tikte de bal bij de tweede paal binnen na een voorzet van Dean van der Sluys. Lion Kaak, Cijntje en Hüseyin Dogan kregen in het vervolg kansen, maar er vielen voor rust geen treffers meer. In de tweede helft liet Oss uitstekend voetbal zien en was het wachten op de tweede treffer. Janssen, Philippe Rommens en Bryan Smeets hadden het vizier echter niet op scherp staan. De punten gingen hoe dan ook mee naar Brabant.

Jong PSV - Almere City 5-2
De eerste kans was voor Almere (Ricardo Kip raakte de lat) en even later teisterde ook Tim Receveur het aluminium. Hierna liet PSV zien hoe het wél moest: Joël Piroe opende met een intikker de score en scoorde later nog twee keer. Cody Gakpo maakte tussendoor, na balverlies van Ruggero Mannes, de 2-0. Een kleine tien minuten na rust maakte Piroe door geblunder van Timo Plattel zijn vierde van de avond en moest Almere vrezen voor een monsternederlaag. Almere knokte zich na de pauze echter enigszins terug, want Torino Hunte en James Efmorfidis redden de eer voor De Zwarte Schapen. Piroe was na 68 minuten overigens afgelost door Marlon Frey.

FC Volendam - Telstar 1-0
Nick Doodeman maakte vlak voor rust het verschil in het Kras Stadion. De rechtsbuiten kopte na een voorzet van Mohamed Betti binnen en liet FC Volendam de thee extra lekker smaken. De beste kans was hiervóór voor Gijs Smal geweest; zijn inzet was bedoeld als voorzet voor Cas Peters, maar trof de paal. In de tweede helft werd er niet meer gescoord, al kregen Boy Deul, Rodney Antwi en Donny van Iperen wel kansen om het net te doen bollen. In de blessuretijd trof Teije ten Den namens FC Volendam ook nog de dwarsligger.

Jong AZ - FC Eindhoven 1-2
Ferdy Druijf bracht zijn ploeg al na enkele minuten spelen op 1-0, maar bij de rust was de voorsprong van de Alkmaarders verdwenen. Marcelo Lopes nam namelijk even later de goede pass van Branco van den Boomen knap aan en schoof de 1-1 voorbij doelman Jasper Schendelaar. Halverwege het eerste bedrijf was Van den Boomen weer betrokken bij een goal, ditmaal bij een doelpunt van Alvin Daniëls. Jong AZ had via elf meter de kans om op gelijke hoogte te komen via Druijf, maar de aanvaller stuitte op Ruud Swinkels. Druijf had na de thee mogelijkheden om alsnog met een gelijkspel te eindigen, maar Eindhoven, dat zelf ook mogelijkheden verzuimde af te maken, incasseerde geen tegentreffer meer.

Helmond Sport - Jong FC Utrecht 2-0
Joeri Poelmans was de gevierde man aan de kant van de thuisploeg. Vlak voor het verstrijken van de eerste helft scoorde de Belg, sinds deze zomer actief voor de club uit de Keuken Kampioen Divisie, de openingstreffer. Luttele seconden na het fluitsignaal voor het tweede bedrijf was Poelmans weer trefzeker door bij een vrije trap alert te reageren en doelman Thijmen Nijhuis te verschalken: 2-0. Nijhuis voorkwam in de tweede helft dat Helmond met een grotere overwinning aan de haal ging door enkele pogingen onschadelijk te maken.