Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Speler schreeuwt op EK racistische leus in megafoon en krijgt fikse schorsing

Laatste update:

De UEFA heeft een schorsing van twee wedstrijden opgelegd aan Mirlind Daku. De Albanese spits van Rubin Kazin schreeuwde na de EK-wedstrijd tegen Kroatië (2-2) racistische leuzen in een megafoon en moet op de blaren zitten.

Op de Balkan ontstond de nodige ophef na de beladen actie van Daku. Servië dreigde zelfs om het Europees kampioenschap te verlaten indien de UEFA niet zou ingrijpen.

Daku zat de hele openingswedstrijd van Albanië tegen Italië (2-1 verlies op de bank) en viel tegen Kroatië (2-2) in de slotfase in. Na afloop greep de 26-jarige spits een megafoon om de Albanese supporters in het Volksparkstadion in Hamburg toe te spreken.

Vanaf de tribunes zouden supporters van zowel Albanië als Kroatië hebben gezongen dat de Serviërs 'vermoord' moeten worden. Daku zou in de microfoon iets als 'f*ck Serviërs' en 'f*ck Macedoniërs' hebben geroepen.

Door de schorsing mist Daku in elk geval de afsluitende groepswedstrijd van Albanië op het EK, tegen Spanje. De Albanezen hebben een overwinning nodig om verder te komen op het kampioenschap.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

De woke gemeenschap slaat weer toe, je mag niet eens meer racistische leuzen roepen in een vol stadion. Dit hele land gaat naar de knoppen met die linkse regering

23 juni 2024 om 18:09

Haha, inderdaad, waar is de tijd dat je als PVV stemmer gewoon de term omvolking mocht gebruiken en grondwetten aan je laars lappen. Als we elkaar nu ook al fatsoensregels gaan opleggen dan haak ik af.

23 juni 2024 om 20:15

👏🏻👏🏻 Ik vind zelf mensen die deugen de ergste soort mensen die er zijn.

23 juni 2024 om 18:22

Die zijn eerder bezig boos te zijn over wat schmink. Je volgt het nieuws toch?

23 juni 2024 om 18:46

De tentakels van Kaag reiken heel ver. Verschrikkelijk is het.

23 juni 2024 om 19:02

Rampzalig, dit is duidelijk de schuld van Obama en Merkel

Zo sneu altijd als mensen het nodig hebben om zich af te zetten tegen andere bevolkingsgroepen. Lekker schorsen inderdaad, en die zien we dus voorlopig niet meer terug.

Als hij inderdaad dingen heeft geroepen als '' dood aan "', gigantisch hard straffen. Maar dit artikel schrijft, wanneer ik goed lees, dat hij F*ck Serviërs heeft geroepen. Ja, niet chique. Verrevan zelfs. Maar een schorsing voor racistische leuzen is wel een beetje vergezocht in dat geval.

23 juni 2024 om 18:07

Het labeltje klopt niet helemaal, Serviërs zijn naar mijn weten geen ras, maar ik vind dat je hierin wel hard niet optreden. Het ophitsen van een menigte tegen een groep of land is zo ontzettend fout gedrag in een dergelijke functie.

23 juni 2024 om 18:24

Er zijn dan ook geen menselijke rassen in de moderne biologie dus als je die definitie hanteert dan bestaat racisme überhaupt niet volgens jou.

23 juni 2024 om 18:34

Is het racisme wanneer iemand van Amsterdam zegt Fuck Rotterdammers?
Of zie jij ook het verschil tussen dat en het beledigen van een specifieke ras?

23 juni 2024 om 18:58

Kan jij eens een paar van die specifieke rassen noemen die de wetenschap erkent?

23 juni 2024 om 19:08

Het heeft natuurlijk een etnische betekenis in een balkancontext

23 juni 2024 om 19:14

Ras is een lastig begrip maar doen alsof het verschil in genen tussen zeg maar een Servier en een Albanees niet kleiner is dan dat van een Germaan en een Australische Aboriginal is zichtbaar nonsense.

Mocht je echt het punt willen maken dat rassen niet bestaan, how zou je die verschillen willen noemen dan? Want dat is wat de meeste mensen met ras bedoelen.

23 juni 2024 om 19:17

Je kunt de term etnische groepering o.i.d. kunnen gebruiken.

23 juni 2024 om 19:24

Wow Bij-zonder het is net alsof ras en etnische conflicten volledig zijn gebaseerd op denkbeeldige constructen. Alsof tussen een "Germaan" en een aboriginal racisme ineens begrijpelijk en gerechtvaardigd is. Durr.

23 juni 2024 om 19:39

Bongiorne.
Durrrr waar zeg ik dat racisme begrijpelijk is? Lees eens opnieuw en ga je excuses aanbieden.

23 juni 2024 om 19:51

Je doet net alsof racisme valide is als het verschil maar groot genoeg is. Dat is gewoon onzin, bij-zonder.

23 juni 2024 om 20:00

Waar zeg ik dat?
Je verzint dit ter plekke. Dat er verschil is betekend niet dat je racistisch moet zijn.
Wat een domme opmerking van jou

23 juni 2024 om 21:15

Je brengt het zelf op als factor, alsof een racisme-claim door afstand of genetische diversiteit ineens gerechtvaardigd is, totaal naïef mbt de spanningsvelden in gebieden als de balkan.

23 juni 2024 om 22:03

Je snapt er werkelijk niks van.
Nergens zeg ik dat het 'gerechtvaardigd is' stop dingen te verzinnen.
Mijn rectie was op Lierse die wilde claimen dat ras niet bestaat. En ik maakte het punt dat wij met ras bedoelen de genetische groepen die bestaan. En ik maakte het punt of Germanen en Aboriginele om hem te bevragen hoe hij die verschillen wilt noemen, omdat hij ras blijkbaar niet als relevant ziet.

En de problemen op de Balkan zijn niet door ras, dus je slaat ook daar de plank mis.

Zo jammer dat je een heel verhaal moet schrijven omdat mensen als jij direct naar de 'racist' kaart grijpen.

23 juni 2024 om 22:13

Ik reageer op iemand die zegt dat het geen racisme kan zijn omdat Serviërs geen ras zijn.

Ik merkte gewoon even op dat er volgens die definitie geen racisme bestaat omdat er geen menselijke rassen zijn.

23 juni 2024 om 22:22

De definitie van racisme omvat ook discriminatie op basis van nationaliteit of etniciteit. Ik heb hem gekopieerd van Nu.nl omdat ik die van het College van de Rechten van de Mens niet kon kopiëren (pdf), maar die was hetzelfde. Ook de Nederlandse overheid en de VN hanteren een vergelijkbare definitie: "Racisme is een specifieke vorm van discriminatie: het benadelen of uitsluiten van (groepen) mensen op basis van hun huidskleur, afkomst, nationale of etnische afstamming." Hier is nogal eens verwarring over op VZ maar bij deze. Laatst las ik hier dat racisme tegen Turken niet mogelijk was omdat ze geen ras zijn, maar dat ligt dus wat genuanceerder. Of eigenlijk niet: dat is dus wel mogelijk racisme net zoals dit voorbeeld tegen Servië. Lierse heeft dus gewoon gelijk, objectief.

24 juni 2024 om 00:33

@bijzonderRacisme is de ideologie gebaseerd op pseudo-wetenschap dat er verschillende rassen bestaan in het mensenlijk ras homo sapiens. Natuurlijk hoor je hier gelijk al dat dit complete onzin is, maar dat is ook het punt dus. Je moet geen logica zoeken achter racisme, want dat is er niet. Als een racist bepaalt dat iemand van zijn 'ras' niet aan zijn 'ras' toe behoort, dan is dit zelfs een perfect voorbeeld van racisme.De correcte term is 'etniciteit'.Dit is ook velen malen logischers gezien bijvoorbeeld de gemiddelde West-Afrikaan en Zuid-Afrikaan genetisch verder van elkaar af staan dan de gemiddelde Franse en gemiddelde Chinees.

Ja dat is dus niet racistisch hè jongens. Discriminerend wel en de straf mag er zeker zijn maar moeten we overal de term racistisch op plakken tegenwoordig?

23 juni 2024 om 18:30

Het is wel een keuze van VZ. De UEFA gebruikt dat woord niet.

23 juni 2024 om 19:16

Overal 😂 Joh als je ook maar een beetje van de balkan weet dan weet je dat ras, nationaliteit en etniciteit constructen zijn die dikwijls werden en worden misbruikt.

23 juni 2024 om 21:13

Ten eerste doet het er niet toe wat men in de balkan doet, dat maakt dit niet plots racisme. Ten tweede is het VZ die hier het woord racisme in de mond nemen. Draai of keer het zoals je wil, dit is simpelweg geen racisme en door die term constant te pas en te onpas te gebruiken zoals we vaker zien de laatste jaren verliest het woord zijn waarde.

24 juni 2024 om 00:39

@real8madrid

Discriminatie op etniciteit, hoe noem jij dat dan?

Wat dat noem je toch racisme? Ik denk dat je in de war bent door het woord 'ras' in racisme.

Er zijn geen verschillende rassen. Racisme is het geloof dat je verschillende ethniciteiten op basis van 'uiterlijke' kenmerken aan elkaar linkt of dezelfde etniciteiten op basis van uiterlijke kenmerken van elkaar afscheidt.

Dus het heeft enorm veel te maken met hoe de 'Balkan' dit profileert. Dat is letterlijk wat bepaald of het racisme is en dat is het dus in dit geval.

24 juni 2024 om 15:20

Sorry maar dit is toch op basis van nationaliteit eerder dan etniciteit. Serviers en Kosovaren zijn gewoon dezelfde etniciteit. Ze vermoorden je misschien als ze je het horen zeggen maar goed. Als een Servier en een Kosovaar elkaar tegen het lijf lopen en hun mond niet opentrekken hebben ze zelf geen flauw benul en konden ze net zo goed overburen zijn.

Zie hier het racisme niet in. Voor F*ck Feyenoorders of F*uck PSV' ers krijg je ook geen racisme claim aan je broek.

Zeuren over de semantiek van de woorden racisme en discriminatie. Dat zijn nou prioriteiten waar je trots op kan zijn.

23 juni 2024 om 19:08

Ja waarom zouden we secuur zijn in onze bewoording? Als het niet in je straatje past dan roepen we gewoon in een soort Pavlov reactie dat het racisme is, of extreem recht of dat iemand een PVV-er is en dan kun je je weer terugtrekken en je verheven boven het plebs voelen. Er is niet voor niets een wezenlijk verschil tussen beide termen.

23 juni 2024 om 19:25

Zo, daar zat ff iets dwars of niet? Ik denk bij een dergelijk probleem altijd eerst. Wat jammer dat mensen in de balkan elkaar al decennia uitmoorden en die haat er nog steeds zo inzit. Andere mensen denken, boehoe, maar het is discriminatie geen, racisme. Lekker boeiend hoe je de haat noemt. Biologische rassen bestaan trouwens niet eens dus racisme ook niet. Uiteindelijk is alles gewoon angst voor dingen die anders zijn dan wij. Racisme is dan ook gewoon een vorm van discriminatie.

23 juni 2024 om 19:58

Dit is ook gewoon generaliseren of simplificeren wat jij doet met alles is gewoon angst voor verschillen. Nuance en daarmee goed taalgebruik is zeker wel belangrijk als je niet polariserend wil zijn. En die verschillen kunnen ook negatief zijn namelijk dat speelt in ieder geval in Nederland zeker een rol. Ik denk helaas dat soms terechte maatschappelijke frustraties bij simpele mensen met racisme tot uiting komen. Dat kan zeker gevaarlijk zijn, daarom is het ook belangrijk om die maatschappelijk problemen niet te stigmatiseren en negeren maar proberen op te lossen.

23 juni 2024 om 20:04

Racisme is een vorm van discriminatie. Bij dit onderwerp gaat de haat hoofdzakelijk over verschillende etnische en religieuze groepen. Dat is technisch gezien geen racisme, maar als iemands eerste en enige reactie op zo'n bericht is, ja maar het is geen racisme, dan vind ik dat vreemd. Is dat dan echt het grote probleem? Het woord? We moeten het inderdaad bij de bron proberen aan te pakken, maar ik heb vrij weinig vertrouwen dat het ooit zal lukken.

23 juni 2024 om 20:24

Op het eerste gezicht misschien vreemd maar ook wel verklaarbaar. De racisme/discrimatie-kaart wordt tegenwoordig ook vaak onterecht getrokken waardoor sommigen dus met een vergrootglas naar de taal kijken.

23 juni 2024 om 22:47

Het is grappig hoe (rechtse?) mensen opeens zorgvuldig taalgebruik belangrijk vinden wanneer het het verschil tussen racisme en discriminatie betreft, maar als het gaat om "negerzoen" of andere woorden die als beledigend worden ervaren dan moeten we gewoon kunnen zeggen wat we willen en is letten op onze taal (links?) deuggeneuzel. Daarnaast is dit gewoon racisme. Racisme omvat ook discriminatie op basis van nationaliteit, aldus de VN en het College van de Rechten van de Mens. Koppel dat aan een geschiedenis van nationalistische oorlogen en deze speler is fucked.

24 juni 2024 om 00:43

@rochus

En er is geen enkel verkeerd woord gebruikt.

Racisme is het geloof dat je verschillende ethniciteiten op basis van 'uiterlijke' kenmerken aan elkaar linkt of dezelfde etniciteiten op basis van uiterlijke kenmerken van elkaar afscheidt.

Rassen bestaan niet. De 'racisme' is gebaseerd op etniciteit, wat dit dus is, oftewel racisme.

24 juni 2024 om 07:49

De 'racisme' is gebaseerd op etniciteit, wat dit dus is, oftewel racisme.

Wat een kolder. Vanuit jouw bron:

Racisme is het benadelen of uitsluiten van (groepen) mensen op basis van hun huidskleur, afkomst, nationale of etnische afstamming.

Sinds wanneer valt de uitspraak van de speler hieronder? Worden de Serviërs uitgesloten of benadeeld? Nee. Dus geen racisme

Nog grappiger is het feit dat Leidsehood met zijn uitspraak "het is grappig hoe (rechtse?) mensen opeens zorgvuldig taalgebruik belangrijk vinden wanneer het het verschil tussen racisme en discriminatie betreft," zelf tegen disseminatie aan schuurt, maar dat zelf hoogstwaarschijnlijk niet eens beseft.

23 juni 2024 om 21:15

Woorden en hun betekenis zijn simpelweg van groot belang. Taal is wat denken beinvloedt, meer dan wat dan ook. Daarnaast is de wet in taal vastgelegd. Als we morgen niet meer weten wat racisme is hoe wil je dan de wet nog juist toepassen. Dat wil niet zeggen dat de betekenis van woorden niet kunnen veranderen over verloop van tijd maar dit is gewoon onzinnig.

Als je echt niet snapt waarom mensen daarover zouden vallen is er een interessant onderzoek over taal dat de universiteit uit Stanford een paar jaar terug heeft gepubliceerd. Ik ben de titel vergeten maar je vindt het vast snel genoeg terug als je interesse hebt.

En anders is er het boek 1984 van George Orwell. dat boek wordt tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt om meningen kracht bij te zetten maar het geeft iig op zijn minst een goed inzicht in hoe taal je denken beinvloedt.

23 juni 2024 om 21:33

Natuurlijk is taal belangrijk en moet je niet alles racisme noemen, maar de spanning tussen de etnische groepen in de balkan racisme noemen is niet een dusdanig grote flater dat het logisch is dat je dan zegt, ja maar is geen racisme. Dat betekent niet dat taal onbelangrijk is, of dat je alles lekker racisme moet noemen, maar er hier over vallen, en dan met name alleen over de betekenis van het woord, is vrij suf.En nogmaals, er bestaan eigenlijk geen biologische rassen onder mensen, dus als we echt willen zeuren is niets racisme. Ik vind het bij mensen die een bepaald volk haten een veel interessantere vraag waarom zij dat doet dan hoe ik het moet noemen.

23 juni 2024 om 22:17

We moeten alleen niet gaan doen alsof racisme racisme een eenvoudige term is. Dat is gewoon een complex begrip. Kosovaren die roepen dat Serviërs dood moeten is naar mijn mening gewoon racisme. Want ik zou dat omschrijven als verregaande discriminatie op basis van (geconstrueerde) etniciteit, zowel in woorden als daden.

Wel eens dat gewoon roepen ‘fuck Servië niet per se racisme is’, al kan context relevant zijn. Als er mensen racistische dingen roepen en je roept daar zelf als reactie iets negatief over diezelfde etnische groep dan begint dat er toch naar te neigen vind ik.

24 juni 2024 om 09:22

real8madrid wat je zegt is allemaal waar. En het haalt mooi de aandacht af van het echte onderwerp, wat natuurlijk het doel is. Wat hierboven beschreven staat is natuurlijk gewoon racisme zoals het woord bedoeld is. Ongeacht stanford en george orwell.

24 juni 2024 om 14:24

Het is geen racisme. En dat is een feit.

24 juni 2024 om 15:25

Ach vind er van wat je wil Migi, om heel eerlijk te zijn lig ik inderdaad meer wakker van hoe mijn eigen taal hier thuis evolueert dan wat een Kosovaar in verweggistan over zijn buurland roept.

24 juni 2024 om 22:53

Nou dan is de cirkel mooi rond, prioriteiten.

25 juni 2024 om 13:11

Tja, als je eigen huis niet op orde is moet je niet naar je buurman kijken.

Die speler deed het alleen maar om de fans (en concurrentie) uit hun concentratie te halen, zodat ze niet voldoende steun kunnen bieden aan hun toppers. Hij meende het niet echt. Hij zei het alleen maar, omdat hij wist dat hij bijvoorbeeld de Serviã«rs hiermee kon raken. Serviã« dreigde het toernooi te verlaten, maar dan geef je zo'n speler jiust z'n zin. Ze moeten er eigenlijk gewoon boven staan. Gewoon negeren en dan waait het wel over.

En wie heeft hier de fout gemaakt? Voetbalzone of de UEFA. Deze tekst heeft namelijk niets met racisme te maken. Echt helemaal niets.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren