voetbalzone

Spreekkoren bij Twentse derby genegeerd: ‘Kennelijk is hij Oost-Indisch doof’

Bart DHanis23 okt 2023, 09:13
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 02:17
Advertentie

In de Overijsselse derby tussen Heracles en FC Twente (2-2) waren zondagmiddag duidelijk homofobe spreekkoren te horen. De meegereisde supporters van Twente zongen: “Het zijn de homo’s uit Almelo.” Ingegrepen werd er echter niet.

Volgens het protocol van de KNVB moet de stadionspeaker bij homofobe spreekkoren twee keer waarschuwen. Als de spreekkoren dan nog te horen zijn, moet de wedstrijd tijdelijk worden stilgelegd. Het spel wordt dan pas hervat als de boosdoeners uit het stadion zijn verwijderd.

De spreekkoren werden in minuut 68 ingezet, toen Twente nog op een 0-2 voorsprong stond. Supporters van Twente zongen: “Het zijn de homo’s, ja de homo's, het zijn de homo’s uit Almelo.”

NOS-commentator Frank Snoeks sprak zijn verbazing uit over het feit dat er niet werd ingegrepen tijdens de gebeurtenissen. “Er worden nu liedjes gezongen waar je aanstoot aan zou kunnen nemen, maar kennelijk is de scheidsrechter (Pol van Boekel, red.) daar Oost-Indisch doof voor.”

Na iets meer dan een minuut stopte spreekkoren. Mario Engels legde de fans van Twente met de aansluitingstreffer letterlijk het zwijgen op. Dat de spreekkoren zo kort te horen waren, is ook de reden dat er niet werd ingegrepen.

“Het hoort niet, maar omdat wij zo snel scoorden, stopte het tijdig”, laat een woordvoerder van de Almeloërs in een reactie weten aan de NOS. Heracles gaat geen melding van de zaak maken bij de KNVB.

Twente-voorzitter Paul van der Kraan was ook aanwezig bij de derby. Hij zegt in een officiële reactie aan de NOS dat de spreekkoren hem zijn ontgaan. Volgens de omroep beraadt hij zich nog op een reactie.

Bezig met laden …