Sterk Bayern verzuimt strijd met Juve al in München te beslissen

Bart Kruyt02 apr 2013, 22:38
Laatst bijgewerkt: 02 apr 2013, 22:38

Bayern München heeft zich verzekerd van een goede uitgangspositie voor het bereiken van de halve finale van de Champions League. De verliezend finalist van vorig seizoen was dinsdagavond met 2-0 te sterk voor Juventus, dat een verschrikkelijke start niet te boven kwam. Bayern kwam al binnen een halve minuut op voorsprong via David Alaba en was vervolgens de gehele wedstrijd de bovenliggende partij. De ploeg van Jupp Heynckes kreeg ook voldoende mogelijkheden om de strijd met Juventus al in de Allianz Arena te beslissen, maar Bayern scoorde in de tweede helft alleen nog via Thomas Müller. De return in Turijn kan daardoor nog spannend worden.

/

Juve zal in eigen huis wel wat beter voor de dag moeten komen, als het de halve finale nog wil bereiken. De supporters van Bayern zagen hun favoriete ploeg zaterdag nog met 9-2 winnen van Hamburger SV en dachten misschien dat zij dinsdag weer zo'n wedstrijd te zien zouden krijgen, toen Alaba al na 24 seconden de score opende. Het afstandsschot van de linksback werd licht getoucheerd, maar Gianluigi Buffon stond helemaal verkeerd opgesteld en wist de bal niet te keren. In de knock-outfase van de Champions League scoorde alleen Roy Makaay ooit sneller dan Alaba (na tien seconden) en Juve moest dus al snel in de achtervolging. Andrea Pirlo en Arturo Vidal zorgden voor gevaar met schoten vanuit de tweede lijn, maar Manuel Neuer zag de pogingen over en naast gaan.

Kort na de twee mogelijkheden voor Juve moest Heynckes noodgedwongen zijn eerste wissel doorvoeren. Toni Kroos viel al na een kwartier uit met een blessure en daarom kwam Arjen Robben, die tot zijn eigen frustratie op de bank was begonnen, al snel binnen de lijnen. Drie minuten na zijn entree had de Nederlander al direct moeten scoren: Andrea Barzagli schoot een voorzet van Franck Ribéry zomaar in de voeten van Robben, die de bal controleerde, maar vervolgens recht op Buffon schoot. Even later werd Ribéry zelf gevaarlijk, maar zijn schot ging via het been van een tegenstander maar net naast. De corner die volgde leverde niet het gewenste resultaat op.

/

Bayern was in de eerste helft duidelijk de bovenliggende partij. De thuisploeg zette Juve constant onder druk en een kwartier voor rust viel de volgende grote kans voor der Rekordmeister te noteren, maar nu schoot Robben net naast. Mario Mandzukic probeerde even later een penalty te versieren, maar zonder succes, en Bastian Schweinsteiger miste ook een goede kans op de 2-0. Juventus snakte naar de rust, maar kwam kort voor de thee uit een spaarzame tegenaanval plotseling wel bijna op gelijke hoogte. Een kopbal van Alessandro Matri na een hoekschop van Pirlo belandde echter op het dak van het doel, waardoor Bayern me een verdiende voorsprong de kleedkamer opzocht. In de tweede helft probeerde Juve de druk op te voeren, maar de eerste goede mogelijkheid was toch weer voor Bayern, toen Buffon moest redden bij een schot van Mandzukic.

Bayern bleef de betere ploeg en na een ruim uur spelen kwamen de gastheren op de dikverdiende 2-0, toen Buffon een schot van Luiz Gustavo niet kon klemmen. Mandzukic pikte de losgelaten bal op en behield het overzicht, waarna Müller voor een leeg doel binnen kon tikken. Juve probeerde nog wel de aansluitingstreffer op het bord te krijgen, en kreeg daar ook mogelijkheden voor via Vidal, maar Neuer hield zijn doel schoon. Bayern beleefde dus een heerlijke avond, maar zeven minuten voor tijd misdroeg Ribéry zich nog. De Fransman ging in de kuit van Vidal staan en had een rode kaart moeten krijgen, maar Mark Clattenburg had niets gezien en deelde dus geen straf uit. Heynckes haalde Ribéry in blessuretijd (kort na een grote gemiste kans van Müller) naar de kant en de aanvaller verliet onder luid applaus van de Bayern-fans het veld.