Sterker België moet genoegen nemen met punt tegen Kroatië

Bart Kruyt11 sep 2012, 22:40
Laatst bijgewerkt: 11 sep 2012, 22:40

België is er niet in geslaagd om het puntenaantal in de WK-kwalificatiereeks te verdubbelen. De ploeg van Marc Wilmots won vrijdag nog van Wales, maar kwam dinsdagavond in eigen huis niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Kroatië. Voor de Rode Duivels zal de puntendeling aanvoelen als een teleurstelling, aangezien de thuisploeg het grootste gedeelte van de wedstrijd de betere ploeg was, maar in de slotfase ontsnapten de Belgen nog aan een nederlaag.

/

Wilmots zal daarom met gemengde gevoelens over het gelijkspel denken. België begon sterk en probeerde een snelle openingstreffer te forceren, maar Kroatië kwam al na zes minuten spelen op voorsprong. Vincent Kompany tikte een voorzet vanaf rechts weg, maar bracht de bal bij de niet gedekte Ivan Perisic, die daardoor eenvoudig de 0-1 kon binnenschieten. België moest in de achtervolging, maar had moeite met het slechten van de Kroatische muur. Christian Benteke kreeg nog binnen het kwartier wel een kopkans, maar hij leek de bal terug te leggen, in plaats van op doel te koppen.

België zocht geduldig verder, maar wist niet veel te creëren in het Koning Boudewijnstadion. Dries Mertens en Eden Hazard kwamen nauwelijks in het stuk voor en de Kroatische keeper Stipe Pletikosa werd in het eerste halfuur geen enkele keer getest. Daarna kwamen er echter toch wat meer mogelijkheden voor België en na kansjes voor Benteke, Hazard en Mertens, ramde Guillaume Gillet de 1-1 binnen. Kort voor rust was hij trefzeker met een schitterend schot na een afgeweerde hoekschop, waardoor de ploegen in evenwicht gingen rusten.

In de tweede helft probeerde België het goede spel uit het laatste kwartier van het eerste bedrijf voort te zetten. De eerste mogelijkheid was echter voor Kroatië: Thibaut Courtois voorkwam een goal van Nikica Jelavic, door op tijd zijn doel uit te komen. Hierna namen de Belgen het heeft weer in handen en met aanvallend voetbal werd gezocht naar de overwinning. Hazard speelde na rust sterk en Kevin De Bruyne viel goed in, maar toch werd Pletikosa nauwelijks aan het werk gezet. België verdiende op basis van het veldspel misschien wel een zege, maar ontsnapte in de slotfase nog aan een nederlaag, toen Domogaj Vida bij de tweede paal voor bijna een leeg doel mis schoot.