voetbalzone

Van Gaal: 'Ik ben degene die de aanvoerder kiest, niet de spelers'

Thijs Post16 dec 2013, 17:32
Laatst bijgewerkt: 16 dec 2013, 17:32
Advertentie

Louis van Gaal gaat met het Nederlands elftal naar het WK in Brazilië, maar in het verleden maakte de oefenmeester naam als clubtrainer. Van Gaal won diverse grote prijzen bij clubs als Ajax, Barcelona en Bayern München en hij liet spelers als Xavi, Andrés Iniesta, David Alaba en Thomas Müller debuteren op het hoogste niveau.

/

“Altijd als ik naar een nieuwe club ga, wil ik dat iemand van de oude technische staf blijft”, laat Van Gaal optekenen via de officiële kanalen van de wereldvoetbalbond FIFA. “Ik wil weten welke jeugdspelers er op het punt van doorbreken staan, bij Bayern waren dat Müller, Alaba en Holger Badstuber. Ik liet ze meetrainen met het eerste team, ik observeerde en ik bepaalde waar ze gingen spelen.”

Van Gaal speelde ook een belangrijke rol in de carrières van Josep Guardiola en Carles Puyol. Hij maakte hen aanvoerder bij Barcelona. “Ik kies de aanvoerder, niet de andere spelers. Ik geef de aanvoerder van mijn ploeg meer verantwoordelijkheid. Ik moet hem aanbidden vanwege zijn persoonlijkheid, zijn identiteit. Mijn aanvoerders zijn ambitieus en eerlijk. Die kwaliteiten zie je altijd terug in de aanvoerders die ik heb gekozen.”

“Leeftijd is niet belangrijk voor mijn aanvoerder”, gaat Van Gaal verder. “Toen ik naar Barcelona ging, was Guardiola 27 jaar oud. Ik wilde hem verantwoordelijkheid geven en ik wilde mijn filosofie overbrengen. Ik zei tegen Pep dat hij de nieuwe aanvoerder zou worden, maar hij zei ‘nee, nee’. Toen zei ik: “Ik kies de aanvoerder en jij begrijpt hoe ik het spel wil spelen”. Je kunt zien wat er van hem geworden is.”

Bezig met laden …