voetbalzone

Van Gaal presenteert Oranje-selectie: Bergwijn en Dumfries alsnog erbij

Daniel Cabot Kerkdijk27 aug 2021, 12:01
Laatst bijgewerkt: 27 aug 2021, 12:01
Advertentie

Louis van Gaal heeft vrijdagmiddag de definitieve selectie van het Nederlands elftal voor de komende WK-kwalificatieduels bekendgemaakt. De bondscoach van het Nederlands elftal laat Donny van de Beek en Remko Pasveer afvallen ten opzichte van de voorselectie die exact twee weken geleden werd bekendgemaakt. De spelers zullen zich uiterlijk maandagochtend, afhankelijk van hun clubverplichtingen in het weekeinde, bij het Nederlands elftal melden.

EK-gangers als Denzel Dumfries en Patrick van Aanholt maar ook Jasper Cillessen, Marco Bizot en Quincy Promes maakten vanwege een gebrek aan fitheid en/of wedstrijdritme al geen deel uit van de voorselectie. Dumfries is desondanks toch geselecteerd. Ook Steven Bergwijn zat niet bij de voorselectie, maar is toch geselecteerd. Devyne Rensch en Tyrell Malacia debuteren in de definitieve selectie. Guus Til, Joël Drommel, Justin Bijlow zijn de andere opvallende namen.

Matthijs de Ligt is niet inzetbaar in het eerste WK-kwalificatieduel met Noorwegen. De verdediger kreeg in de achtste finales tegen Tsjechië op het EK een rode kaart en moet derhalve een schorsing uitzitten. De verdediger van Juventus staat wel tot de beschikking in de interlands tegen Montenegro en Turkije.

De weg die het Nederlands elftal moet afleggen
Op woensdag 1 september speelt Oranje in de WK-kwalificatie in en tegen Noorwegen. Daarna volgen duels met Montenegro (4 september) en Turkije (7 september). Op dit moment bezet Oranje met zes punten uit drie wedstrijden de tweede plaats in Groep G en gaat Turkije met zeven punten aan kop. Montenegro en Noorwegen staan ook op zes punten, maar staan lager dan Nederland vanwege een minder doelsaldo. Alleen de nummer één in de poule plaatst zich rechtstreeks voor het WK in Qatar. De nummers twee uit de tien verschillende groepen en de twee beste poulewinnaars uit de Nations League van 2020/21 die buiten de top twee van hun WK-kwalificatiegroep vallen, doen aan de play-offs mee.

De in totaal twaalf landen worden verdeeld in drie play-offpaden, die elk twee halve finales over één wedstrijd en één finale bevatten. De thuisploegen in de play-offs worden bepaald door loting, waarbij de zes beste nummers twee geplaatst zijn en elkaar dus niet kunnen treffen. De winnaar van elk pad kwalificeert zich voor het WK van 2022.

De definitieve selectie van het Nederlands elftal:

Doel: Joël Drommel (PSV), Tim Krul (Norwich City), Justin Bijlow (Feyenoord)

Verdediging: Matthijs de Ligt (Juventus), Denzel Dumfries (Internazionale), Tyrell Malacia (Feyenoord), Virgil van Dijk (Liverpool), Nathan Aké (Manchester City), Stefan de Vrij (Internazionale), Jurriën Timber, Daley Blind, Devyne Rensch (allen Ajax)

Middenveld: Frenkie de Jong (Barcelona), Georginio Wijnaldum (Paris Saint-Germain), Davy Klaassen (Ajax), Marten de Roon (Atalanta), Ryan Gravenberch (Ajax), Guus Til (Feyenoord), Teun Koopmeiners (AZ)

Aanval: Steven Berghuis (Ajax), Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur), Memphis Depay (Barcelona), Cody Gakpo (PSV), Wout Weghorst (VfL Wolfsburg) en Donyell Malen (Borussia Dortmund).

Bezig met laden …