voetbalzone

Van Hanegem noemt speler om wie Ronald Koeman nu niet langer heen kan

Wessel Antes19 jun 2023, 07:05
Laatst bijgewerkt: 19 jun 2023, 07:05
Advertentie

Willem van Hanegem vindt dat de internationals van het Nederlands elftal een stuk directer en eerlijker tegen elkaar mogen zijn. Dat concludeert de Kromme na de met 2-3 verloren troostfinale van de Nations League tegen Italië. In zijn column voor het Algemeen Dagblad is Van Hanegem dan ook kritisch op aanvoerder Virgil van Dijk, terwijl hij opkomt voor Club Brugge-aanvaller Noa Lang. De Capellenaar werd in de rust van de troostfinale gewisseld, maar was volgens Van Hanegem ‘zeker niet de slechtste’ tijdens de afgelopen twee interlands van Oranje.

Van Hanegem is van mening dat Van Dijk tegen Italië wederom slecht speelde. De verdediger van Liverpool neemt volgens het clubicoon van Feyenoord te vaak de verkeerde beslissing. “Hij speelt de bal in bij een middenvelder tien meter verderop en rent dan als een raket tien meter naar achteren. En vaak krijgt hij de bal dan weer terug. We gaan dan niet echt in razend tempo richting het doel van de tegenstander, toch?” Volgens Van Hanegem is Feyenoorder Mats Wieffer momenteel de enige international die op een 'hoge intensiteit' speelt.

De Kromme ziet dat Oranje te afhankelijk is van Frenkie de Jong. “Het is bij Oranje vaak simpel: Frenkie de Jong moet aan de bal komen en de lijnen uitzetten. Nu zie je Frenkie vaak denken: als ik hem daar geef, komt hij dan nog wel terug? Bij Barcelona kan hij hem aan iedereen kwijt, met de geruststellende gedachte dat er iets goeds mee wordt gedaan. Bij dit Nederlands elftal is dat duidelijk niet zo”, aldus Van Hanegem, die denkt dat bondscoach Ronald Koeman in de volgende interlands niet meer om Wout Weghorst heen kan. “Zolang hij maar weet wat z’n rol is.” Van Hanegem denkt dat de hiërarchie momenteel niet klopt.

“Daar zag je nog een mooi voorbeeld van”, stelt Van Hanegem. “Noa Lang was zeker niet de slechtste hoor, deze twee wedstrijden. Integendeel. Maar bij zo’n vrije trap op kansrijke positie verwacht je iemand achter de bal die altijd speelt en die Oranje bij de hand heeft genomen de afgelopen tijd. Bij Lang denk je altijd: die heeft schijt aan alles en iedereen en pakt die bal gewoon. En bij Oranje laten ze het allemaal maar gebeuren. De vrije trap van Lang was heel slecht, dat kan. Het was vooral beschamend voor al die spelers die dachten: ach, laat maar, hij wil hem graag nemen.”

Koeman moet nu in actie komen, zo concludeert Van Hanegem. “Het zegt iets over Oranje en Koeman benoemde dat ook: ze zijn niet direct tegen elkaar. Nou, dan is er maar één oplossing: dan moet de bondscoach heel direct zijn. Want als het straks misgaat op weg naar het EK, gaat zijn kop eraf en van niemand anders. En dat weet hij.” De eerstvolgende interlands van het Nederlands elftal staan in september op het programma. Het elftal van Koeman speelt dan tegen Griekenland (thuis) en Ierland (uit) in de kwalificatie voor het EK.

Bezig met laden …