voetbalzone

Van Hooijdonk zeker na ‘masterclass’: ‘Hij kan makkelijk mee in Italiaanse top'

Jordi Tomasowa06 nov 2023, 05:56
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 04:35
Advertentie

Pierre van Hooijdonk is goed te spreken over Joey Veerman. De middenvelder van PSV kreeg na zijn optreden tegen Ajax de nodige kritiek, ook van zijn trainer Peter Bosz. Van Hooijdonk genoot afgelopen zaterdag echter van Veerman, die in zijn ogen tegen Heracles Almelo veelvuldig de vrije man wist te vinden.

PSV had op Erve Asito geen kind aan Heracles, dat na twintig minuten in ondertal kwam te spelen na een rode kaart voor Justin Hoogma. “PSV voetbalt zo makkelijk. Zelfs voor de rode kaart was het eigenlijk al wachten op het eerste doelpunt”, zegt Van Hooijdonk bij Studio Voetbal.

De analist vindt dat Veerman na de rode kaart voor Hoogma een masterclass ‘vrije man zoeken’ gaf. “Het was echt een genot om naar te kijken. Hij verdeelde elke keer het spel met zoveel gevoel. Elk balcontact was gewoon raak, met name op de juiste snelheid.”

Van Hooijdonk is dan ook van mening dat de kwaliteiten van de 24-jarige middenvelder vaak worden onderschat. "Bij Champions League-wedstrijden hoor je: ‘Hij moet het nu laten zien.’ Dat vind ik onzin. Als je Veerman in Italië neerzet bij een ploeg in de top acht, draait hij daar met twee vingers in de neus moeiteloos mee. Ik heb geen enkele twijfels over het wel of niet slagen van Joey Veerman in een grotere competitie. Dan laat ik Engeland even links liggen en heb ik het met name over Italië.”

Ibrahim Afellay is daarentegen wel kritisch op Veerman. “Aan de bal vind ik hem een geweldige speler. Maar in het hedendaagse voetbal is het tempo ook belangrijk en moet je van box to box kunnen spelen.”

“Hij is niet een speler die heel vaak achter zijn man aanloopt”, vervolgt Afellay. “Op zijn positie moet hij ook verdedigende meters maken en daarin laat hij het soms afweten. Dat zie ik voor hem als een heel groot verbeterpunt. Als dat lukt, wordt hij veel completer.”

Van Hooijdonk kan zich echter niet vinden in de woorden van zijn collega. “Wij willen van elke speler een 10 maken. Niet de nummer 10-positie, maar het cijfer 10. Dit is Joey Veerman. Hij begint altijd heel erg goed bij een club en dan wordt het iets te gemakkelijk en laat hij weleens iemand in zijn rug weglopen. Mark van Bommel was een fantastische speler, maar die deed dat ook. Die probeerden we toch ook niet te veranderen?”

Bezig met laden …