voetbalzone

Van ‘t Schip: ’Het wachten is nog steeds op zijn echte doorbraak in Oranje'

Mart Oude Nijeweeme16 jun 2023, 08:03
Laatst bijgewerkt: 16 jun 2023, 08:03
Advertentie

Rapporteur John van 't Schip heeft in De Telegraaf drie onvoldoendes uitgedeeld na de nederlaag van het Nederlands elftal tegen Kroatië (2-4 na verlenging). De voormalig assistent-bondscoach gaf het hoogste rapportcijfer aan Mats Wieffer, maar zag ook spelers hopeloos door het ijs zakken. Teun Koopmeiners spande wat hem betreft de kroon. Ook Frenkie de Jong en Wout Weghorst kregen een 5 als rapportcijfer.

"Wéér een wedstrijd van Teun bij Oranje die niet reflecteert wat hij bij Atalanta laat zien", aldus van 't Schip. "Als meest vooruitgeschoven middenvelder (ook doordat hij verdedigend met Gakpo veel hoog druk gaf op Kroatië) kwam hij nooit echt in balbezit in posities waar hij sterk is en dat is het verleggen van het spel of ballen in de diepte voor medespelers. Naarmate de wedstrijd vorderde, was bij hem het duidelijkst te zien dat het op was. We wachten nog steeds op een echte doorbraak in Oranje."

Ook De Jong stelde teleur. "Eén van z’n minste interlands. Hij kon nimmer het ritme bepalen waarin hij zo goed is en moest meer dan hij lief is achter de handige, ingespeelde Kroaten aanlopen. Liet zich bij de derde goal te makkelijk uitspelen door de wegdraaiende Bruno Petkovic. Vakantie zal hem, net als de meesten, goed doen na zo’n zwaar seizoen waarin hij ook nog even voordat hij zich bij Oranje meldde een wedstrijd met Barcelona in Japan (!) moest spelen als afscheid voor Iniesta. Het was terug te zien. Frisheid in geest en body was er niet."

Mats Wieffer speelde juist een voortreffelijke interland, aldus Van 't Schip. De Feyenoorder wordt beoordeeld met een 7, het hoogste cijfer van alle Oranje-spelers. "Hij speelde een prima wedstrijd en was zowel aan de bal als de tussen de linies (assist bij eerste goal) slim en in z’n passing goed. Verdedigend ook paar keer goed ervoor komend. Spelend in pas zijn tweede interland liet hij zien dat hij degene is die kan uitgroeien tot een vaste waarde naast Frenkie. Hij heeft een fantastische ontwikkeling doorgemaakt."

Bezig met laden …