voetbalzone

Vermoedelijke opstelling Oranje: Van Gaal begint met potentiële WK-formatie

Jordi Tomasowa22 sep 2022, 07:18
Laatst bijgewerkt: 22 sep 2022, 07:18
Advertentie

Het Nederlands elftal kan zich donderdagavond met een overwinning op Polen verzekeren van een plaats bij de Final Four van de Nations League. De kans is groot dat bondscoach Louis van Gaal gaat beginnen met de in zijn ogen sterkst mogelijke opstelling. "Je gaat waarschijnlijk de spelers zien die veel gaan spelen op het WK”, zo gaf de keuzeheer alvast een tipje van de sluier. Volgens het Algemeen Dagblad treedt Oranje aan met Jasper Cillessen op doel, terwijl ook Nathan Aké en Teun Koopmeiners kunnen rekenen op een basisplaats.

Mocht Oranje winnen van Polen en België tegelijkertijd punten verspelen tegen Wales, dan plaatst het Nederlands elftal zich als groepswinnaar voor het Final Four-toernooi van de Nations League. Indien de Rode Duivels ook winnen, mag Oranje zondag met twee goals verschil van België verliezen. Maandag gaf Van Gaal al aan dat hij in een van de aankomende twee interlands met een vergelijkbare formatie als op het WK in Qatar gaat spelen. “Je gaat waarschijnlijk de spelers zien die veel gaan spelen op het WK. Er zijn ook een aantal spelers die hun plek nog moeten verdienen, maar ook spelers die bij Oranje altijd geleverd hebben zullen bij hun club moeten gaan leveren.”

Het is duidelijk dat Van Gaal het 5-3-2-systeem tegen Polen donderdagavond verder wil perfectioneren. Volgens het Algemeen Dagblad gebeurt dat met Cillessen op doel. De ochtendkrant schrijft dat het hart van de defensie wordt gevormd door Jurriën Timber, Virgil van Dijk en Aké, terwijl Denzel Dumfries en Daley Blind als backs fungeren. Matthijs de Ligt en Stefan de Vrij zijn bij Bayern München en Internazionale niet altijd verzekerd van een basisplaats en moeten het daardoor waarschijnlijk doen met een plek op de bank. Blind houdt als linksback Tyrell Malacia op de bank.

De afgelopen interlands koos Van Gaal tegen veel verwachtingen in voor Klaassen. De middenvelder begon dit seizoen bij Ajax onder Alfred Schreuder echter pas twee keer in de basis, waardoor Steven Berghuis donderdagavond waarschijnlijk de voorkeur krijgt op de nummer 10-positie. Frenkie de Jong is onder de 71-jarige bondscoach altijd verzekerd geweest van een plek in de basis. De in vorm verkerende Teun Koopmeiners lijkt in Warschau samen met de middenvelder van Barcelona het defensie blok te gaan vormen van Oranje.

Van Gaal liet in aanloop naar het duel met Polen opnieuw weten dat vorm een belangrijk punt is om geselecteerd te worden voor het WK. Hierbij leek de bondscoach het nadrukkelijk te hebben over Memphis Depay. De 28-jarige aanvaller van Barcelona kwam dit seizoen pas 131 minuten in actie voor zijn club. Toch lijkt Depay een zekerheid voor Van Gaal. “Iedere speler moet leveren. Er zijn spelers die wel een garantie hebben, want zij hebben altijd geleverd. Die namen kun je zelf invullen, die ga ik niet noemen. Het is niet goed om die al openbaar te maken.” De verwachting is dat Depay tegen Polen samen met Steven Bergwijn het aanvalskoppel van Oranje vormt. Het Nations League-duel vangt om 20.45 uur aan in Warschau en staat onder leiding van de Spaanse scheidsrechter Alejandro Hernández.

Vermoedelijke opstelling Nederlands elftal: Cillessen; Dumfries, Timber, Van Dijk, Aké, Blind; Koopmeiners, De Jong, Berghuis; Bergwijn, Depay.

Bezig met laden …