voetbalzone

Verweij deed navraag over Ajax - PEC: ‘Het is tóch een blunder van de VAR’

Jeroen van Poppel17 dec 2023, 19:56
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 03:39
Advertentie

Het goedkeuren van de late 2-2 van Lennart Thy bij Ajax - PEC Zwolle (2-2) is een blunder van de arbitrage, zo betoogt Mike Verweij van De Telegraaf. De journalist deed navraag en kwam tot de constatering dat het doelpunt nooit had mogen tellen. "Een blunder van scheidsrechter Joey Kooij en VAR Sander van der Eijk dus", aldus Verweij op X.

In de 89ste minuut kwam PEC op gelijke hoogte tegen Ajax. Apostolos Vellios wist de bal in het strafschopgebied naar Thy te tikken, die met een omhaal knap scoorde: 2-2. In de herhaling bleek dat Vellios de bal nog even met de arm beroerde voordat die bij Thy kwam, maar het doelpunt telde.

ESPN-verslaggever Pascal Kamperman legde na afloop uit dat het naar zijn idee een geldig doelpunt is. De handsregel is op 1 juli veranderd. "Nu is de regel zo dat het niet meer hoeft te worden afgekeurd als de handsbal niet afkomstig is van de doelpuntenmaker, maar van een ploeggenoot daarvoor al. Dan moet de handsbal ook nog onbewust zijn, dan blijft de goal staan. Dat is hier het geval", oordeelde Kamperman.

Verweij deed zelf navraag en komt tot een andere conclusie. "Ondanks andere geluiden had de 2-2 van PEC Zwolle afgekeurd moeten worden", stelt de journalist.

Daarbij wijst Verweij op een extra toevoeging aan het FIFA-reglement, waarin staat: "Het is alsnog een overtreding als de speler de bal raakt met de hand/arm wanneer dat lichaamsdeel zich boven schouderhoogte bevindt." Dat was bij Vellios het geval.

Verweij vindt dat Ajax alsnog weinig aanspraak op de drie punten maakte. "Dit neemt niet weg dat Ajax gezien beschamende spel weinig recht van spreken heeft", besluit de journalist.

[stand:1]

Bezig met laden …