voetbalzone

Voetbalfraudeur bedreigt Nederlandse bestuurders met de dood: ‘Pakken alles af!’

Jordi Tomasowa21 feb 2024, 07:30
Laatst bijgewerkt: 24 jul 2024, 20:09
Advertentie

Zowel Nederlandse als buitenlandse voetbalclubs zijn slachtoffer van sluwe en grootschalige oplichtingen door een of meerdere personen uit Nederland. Zij hebben zich voorgedaan als directieleden van clubs, zo blijkt uit onderzoek van De Telegraaf. Volgens de ochtendkrant zijn de slachtoffers met de dood bedreigd.

De Telegraaf heeft onder meer WhatsApp-verkeer, vervalste contracten en brieven van voetbalclubs ingezien. Ook zijn er geregistreerde gesprekken beluisterd. Het gaat om clubs in de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, en zaakwaarnemers uit België, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Zweden en een niet nader genoemd Oost-Europees land.

Volgens de krant hebben gedupeerden, die ook met de dood zijn bedreigd, bedragen betaald variërend van 2500 tot bijna 20.000 euro. Telkens zou er een soortgelijke werkwijze zijn gehanteerd. “Iemand neemt de identiteit aan van een directielid van een voetbalclub en toont interesse voor een speler. Daarna wordt om een voorschot gevraagd voor een medische keuring, een gage voor een zaakwaarnemer of 'belasting' voor een voetbalbond.”

De KNVB neemt de zaak zeer serieus en is naar de landelijke eenheid van de politie gestapt. “Clubs zijn ingelicht en gevraagd om alert te zijn. Er is door meerdere gedupeerden aangifte gedaan bij de politie”, laat bestuurssecretaris Mark Boetekees van de KNVB weten.

De Telegraaf omschrijft de bedreigingen van een 26-jarige profvoetballer, die zich als als directielid van voetbalclubs heeft voorgedaan om te onderhandelen over de aankoop van spelers, als ‘huiveringwekkend’.

“We hebben je paspoortgegevens en zullen je vinden. We pakken alles van je af. Mij vind je nooit”, vertelt een man in het Engels tegen een van de zaakwaarnemers met wie de ochtendkrant sprak. Deze man geeft aan ook met de dood te zijn bedreigd.

Volgens alle gedupeerden is de oplichter een 26-jarige voetballer met een dubbele nationaliteit die speelde bij de jeugd van Sparta, Roda en een Zweedse club. De Telegraaf heeft contact met hem gezocht, maar de man wenste geen commentaar te geven.

Bezig met laden …