voetbalzone

'Xavi Simons is niet klaar voor een rol als basisspeler bij Oranje’

Mart Oude Nijeweeme20 jun 2023, 09:57
Laatst bijgewerkt: 20 jun 2023, 09:57
Advertentie

Ruud Gullit zoekt naar antwoorden na de deceptie van Oranje in de Final Four van de Nations League. Het elftal van bondscoach Ronald Koeman verloor van Kroatië en Italië en eindigde zodoende als vierde in het Europese landentoernooi. Gullit wijst met de beschuldigende vinger naar Frenkie de Jong en Virgil van Dijk, die in zijn ogen niet thuis hebben gegeven.

"Ik heb gezocht naar excuses voor Koeman en de internationals voor de afgang bij de Nations League Finals", stelt Gullit in De Telegraaf. Ik ben tenslotte ook speler geweest en dit zie je niet graag gebeuren tijdens zo’n groot voetbalevenement in eigen land. Na een enorme worsteling ben ik er toch niet in geslaagd om Koeman en zijn internationals te kunnen verdedigen. Wilde iedereen snel op vakantie? De Finals waren thuis en voor eigen publiek wil je toch niet afgaan zoals tegen Italië?"

Gullit is bijzonder teleurgesteld in de prestaties van De Jong en Van Dijk. "Hoewel ze door sommige mensen op handen worden gedragen in Nederland, zelfs vaak opgehemeld, constateer ik toch dat die twee belangrijke spelers niet thuis geven als het moet", stelt de voormalig profvoetballer. "Iedere keer halen ze niet het niveau wat je van ze mag eisen als leidende, bepalende internationals. Zij zetten neo-internationals als Wieffer en Simons in mijn optiek in de kou door ze onvoldoende bij de hand te nemen."

Hoewel Gullit van mening is dat De Jong en Van Dijk hun ploeggenoten bij de hand dienen te nemen, komt het voor hem niet als een verrassing. "Ik denk dat Van Dijk en De Jong die leidinggevende capaciteiten niet hebben. Eigenlijk vraag ik iets van ze, wat ze niet hebben. Zij hebben meer aandacht nodig voor hun eigen spel. Maar voor een bondscoach is het moeilijk werken zonder leiders in het veld. Al helemaal omdat wordt verondersteld dat Van Dijk en De Jong die leiders wel zijn."

Tot slot doet Gullit een beroep op Koeman door Simons langzaam te brengen. "Dat hij bij de selectie van Oranje zit, is prima. Maar hij is niet klaar voor een rol als basisspeler tegen Kroatië, Italië en Frankrijk. Laat staan dat je nu al een team om hem heen moet bouwen (Rafael van der Vaart opteerde dat, red.). Het viel trouwens niet te rijmen dat Koeman tegen Italië met Simons op de nummer 10-positie kwam, terwijl hij een paar dagen eerder verkondigde dat Simons lang niet rijp was voor een rol op die positie bij Nederland."

Koeman was snel overtuigd
Koeman zei in aanloop naar de halve finale tegen Kroatië (2-4 na verlenging) dat hij in Simons meer een linksbuiten zag dan een nummer 10. "Hij kan zeker toegroeien naar een nummer 10, maar eerst moet hij zich in Oranje aan de linkerkant laten zien", aldus de bondscoach. Een week later had Koeman genoeg gezien en werd Simons achter Cody Gakpo geposteerd als diepste middenvelder. Teun Koopmeiners stelde tegen Kroatië zwaar teleur op die positie.

Bezig met laden …