Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De voormalig spits van Feyenoord en Inter die de verwachtingen niet aan kon

Laatste update:

De Eredivisie heeft sinds zijn oprichting in 1956 genoeg markante spelers gekend. Iedere speler heeft zijn eigen verhaal. In de loop der jaren zijn er in de Nederlandse competitie veel spelers geweest van wie veel werd verwacht, maar die het niet wisten waar te maken. Voetbalzone duikt in de geschiedenis van gemiste kansen. Deze keer het verhaal van Luc Castaignos, de spits die na zijn transfer naar Inter geen potten meer kon breken.

Door Lars Verhage

Het is 24 september 2009 als Feyenoord een wedstrijd speelt tegen de Friese amateurclub Harkemase Boys in de strijd om de KNVB Beker. De Rotterdammers spelen een prima wedstrijd en weten al ruim voor het laatste fluitsignaal dat de volgende ronde binnen is. Het is een kwestie van de wedstrijd uitspelen, een typische wedstrijd voor de statistieken. Toch is het een bijzondere dag voor een Feyenoorder. De op dat moment slechts zestienjarige spits Luc Castaignos maakt namelijk een kwartier voor het eind zijn debuut in de hoofdmacht van Feyenoord. Met een stand van 0-5 op het bord is het niet de meest spannende wedstrijd ooit voor de spits, maar wel één van de meest speciale.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Castaignos met Bruno Martins Indi en Stefan de Vrij.

Jeugd


Als zoon van een Kaapverdische moeder en een Franse vader komt op 27 september 1992 Luc Castaignos ter aarde in Schiedam. Daar groeit hij ook op, en voetbal komt al snel in zijn leven. Een paar straten van het huis waar hij in woont bevindt zich namelijk Sportpark Thurlede van Excelsior ’20. De jonge Castaignos wordt op vijfjarige leeftijd lid van de vereniging, waar hij verliefd wordt op het spelletje. Met zijn talent zit het ook wel goed. De rechtspoot zit constant in de hoogste jeugdelftallen, en begint tevens een favoriete positie te ontwikkelen. Castaignos speelt het liefst in de spits.

Als aanvaller van Excelsior ’20 speelt hij tijdens een open dag van de Rotterdamse vereniging Spartaan ’20 de sterren van de hemel. Het zorgt ervoor dat hij in 2006 de overstap maakt naar Rotterdam-Zuid. Voor Castaignos is het een zeer interessante stap, aangezien Spartaan ’20 nauw samenwerkt met Feyenoord, zijn favoriete club. Interessant wordt het helemaal voor de rechtspoot wanneer Feyenoord na Castaignos zijn eerste jaar in Rotterdam-Zuid naar zijn diensten informeert. Het komt uiteindelijk tot een overheveling naar Varkenoord, waar hij in de jeugdopleiding van zijn favoriete club terechtkomt.

Niet alleen in clubverband gaat alles crescendo voor de spits, ook komt hij in aanmerking voor de jeugdelftallen van het Nederlands Elftal. Zo speelt Castaignos onder meer voor Oranje in het voorjaar van 2009 tijdens het Europees kampioenschap Onder 17. Hierin weet de aanvaller zich te onderscheiden en aandacht te trekken van meerdere buitenlandse clubs. Ook Feyenoord durft het wel aan met zijn jeugdproduct, en laat Castaignos vaker meetrainen met het eerste op slechts zestienjarige leeftijd. De verwachtingen zijn hoog, en zijn debuut lijkt nabij.

Debuut en droomtransfer


Op 24 september 2009 is dan het moment daar voor Castaignos. Hij debuteert uit tegen Harkemase Boys in de strijd voor de KNVB Beker. Nog slechts zestien jaar, maar wel zijn eerste wedstrijd voor Feyenoord 1 op zijn naam. Voor zijn eerste duel in de Eredivisie moet de lange spits nog wat geduld hebben, wat uiteindelijk beloond wordt op 28 februari 2010. Tien minuten voor tijd mag Castaignos invallen in de uitwedstrijd tegen FC Groningen, een wedstrijd die Feyenoord met 2-3 weet te winnen. Tijdens het seizoen 2009/10 maakt de rechtspoot nog in twee andere Eredivisie-wedstrijden minuten, maar een doelpunt of assist blijft uit voor de tiener.

Castaignos viert zijn enige treffer in dienst van Inter.

Castaignos staat er niet alleen in Nederland goed op, maar ook in het buitenland. Dat blijkt maar weer wanneer de Schiedammer in 2010 door het Spaanse tijdschrift Don Balón wordt genoemd in de mondiale top honderd van grote talenten. Het seizoen 2010/11 is voor Feyenoord gezien een dramatisch jaar. Zij worden slechts tiende in de Eredivisie, en bovendien zijn er grote geldzorgen in De Kuip. Voor Castaignos is het echter wel een succesvol seizoen.

Hij wordt clubtopscorer met vijftien doelpunten in de competitie, en is de hoop in bange dagen voor het Legioen. Dit zorgt voor nog meer aandacht vanuit het buitenland. Ploegen als Arsenal, Tottenham Hotspur en Inter hebben de spits op hun radar staan. Uiteindelijk zijn het de Italianen die aan het langste eind trekken. In maart 2011 wordt bekend dat Castaignos vanaf het seizoen 2011/12 het blauw-zwart van Inter aan zal trekken. Voor zowel Feyenoord als Castaignos zelf is het een droomtransfer; de club ontvangt namelijk drie miljoen euro voor de jonge aanvaller.

Bij Inter zijn de verwachtingen voor Castaignos hoog. Toch kan de jeugdinternational van Oranje het niet waar maken in Milaan. Het voorseizoen biedt een hoop perspectief, maar al snel belandt hij op een zijspoor. In zijn enige seizoen voor I Nerazzurri komt hij tot slechts acht optredens, waarin de spits eenmaal trefzeker is. Hij trekt de deur in Italië achter zich dicht, en keert terug naar Nederland. FC Twente neemt de rechtspoot over, en in Enschede krijgt hij de taak om Luuk de Jong op te volgen.

In totaal speelde Castaignos twee jaar in Zuid-Korea.

Voetbalreis


Na drie redelijk succesvolle jaren bij FC Twente, gaat Castaignos weer een buitenlands avontuur aan. Ditmaal extra gedreven om succesvol te zijn na zijn gefaalde avontuur bij Inter. Hij verhuist naar Eintracht Frankfurt. Dit avontuur loopt echter ook niet uit op wat de spits gehoopt had. Na een onsuccesvol jaar in Duitsland vertrekt hij naar Portugal, om voor Sporting Portugal uit te komen. Ook dit is absoluut geen succes voor Castaignos.

Wat volgt is een complete voetbalreis. Een verhuurperiode aan Vitesse, een dienstverband in Zuid-Korea bij Gyeongnam FC en een seizoen bij OFI Kreta. Nergens weet het voormalige talent van Feyenoord zijn oude niveau te hervinden waardoor hij gezien werd als één van de grootste talenten van zijn generatie. Castaignos is nu actief in de 2. Bundesliga, in de clubkleuren van 1. FC Magdeburg. Een spits die heeft gescoord namens Inter, maar daarna nooit meer zijn topniveau heeft kunnen bereiken. Wat voor carrière er had ingezeten mits dat wel gelukt zou zijn, dat zullen we niet te weten komen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ja daar zat meer in is mijn gevoel. Te vroeg naar de serie a naar Inter vertrokken. Als niet als.

16 februari 2024 om 17:25

Die foto van Castaignos in het Inter-shirt zegt eigenlijk alles. Als tiener het moeten opnemen tegen o.a. Diego Milito, in de Serie A waar toen al helemaal weinig jeugd vaste kansen kreeg.

18 februari 2024 om 01:06

Haha precies mijn gedachte! Te vroeg gegaan of niet, echt veel had het niet uitgemaakt denk ik zelf.

Altijd een gehypte speler gevonden dit. Speelde toen een goed EK met onder17 en had idd dat ene seizoen waarin hij er 15 maakte. Ook ik had toen zoiets "zou het dan toch?", maar alsnog vond ik hem dat seizoen met 15 goals niks speciaals hebben. De spits van Feyenoord kan er toch altijd wel 10-15 inleggen? Hoe slecht seizoen dan ook, dat zijn aantallen die de spits van RKC ook ongeveer maakt. Ook in de jeugd van Feyenoord en bij Oranje, buiten dat ene EK, was het echt geen machine met goals, acties oid. Iig niet zoals je zou verwachten met hoe groot hij werd gemaakt. Ook viel hij op tijdens dat jeugd EK, maar kijk die selectie er even op na. Uiteraard wist je toen nog niet wie het ver zouden schoppen, maar dat is echt geen beste selectie kan ik je vertellen...

Feyenoord hunkerde in die tijd ook echt naar lichtpuntjes, ik heb altijd het idee gehad dat hij hier gretig voor gebruikt werd. Zijn status als talent is eigenlijk altijd groter geweest dan zijn kwaliteiten.

Eenmaal terug bij Twente zag je echt dat het maar een modale spits was met weinig specifieke kwaliteiten en een heleboel verbeterpunten. dat Frankfurt en Sporting hem nog namen is puur op basis van zijn cv met Inter en zijn stempel als talent destijds. Dat hij uiteindelijk zo is afgegleden had ik ook niet verwacht, had hem prima bij een pakweg Utrecht, Heerenveen, AZ of zo'n Basel/Salzburg oid van waarde zien zijn en evt Kaapverdisch international. Heb alleen nooit het idee gehad dat we hier met een wereld talent te maken hadden.

Altijd jammer om te zien dat zo'n talent veranderd in een voetbal nomade. Miss te vroeg naar Inter gegaan, maar eerlijk is eerlijk. Wie zou er niet voor het avontuur in Milaan gaan? Had goed voor hem geweest als hij nog een jaartje was verhuurd aan Feyenoord. Maar dan hadden we onze Guidetti nooit in actie zien komen (over voetbalnomade gesproken).

16 februari 2024 om 19:58

Bizar ook dat Feyenoord er toen zo voor stond dat je het grootste talent voor 3 miljoen op kon pikken.

16 februari 2024 om 23:39

Feyenoord had hem ook niet moeten laten gaan. Goed begeleiden; prive en voetbaltechnisch. Aan een zelf opgeleide spits kan je veel geld verdienen. Spreekt zijn talen. Erg zonde.

17 februari 2024 om 09:38

Ja, maar de noodzaak was er toen hè. Dat zagen die clubs ook, anders was er in ieder geval wel het dubbele geboden.

18 februari 2024 om 07:26

Gewoon te weinig kwaliteit is natuurlijk veel logischer. Na een hoopvol begin bij feyenoord heeft hij het nergens laten zien en hij heeft niet alleen maar voor clubs gekozen die te hoog gegrepen waren. Sommige spelers worden gewoon ook niet veel beter na hun 17e, zeker als ze het in hun jeugd vooral van fysieke aspecten moeten hebben en dit ineens stil komt te staan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren