Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Het 16-jarige wonderkind dat wordt gezien als Barças grootste talent in tijden

Laatste update:

Paris Saint-Germain zou bereid zijn 200 miljoen euro voor hem neer te leggen, maar wat FC Barcelona betreft is hij onaantastbaar. Al op zestienjarige leeftijd heeft Lamine Yamal Nasraoui Ebana bij een Europese topclub een status bereikt die het gros van de voetballers nooit zal verwerven. Voetbalzone duikt in de even korte als imponerende carrière van het nieuwste toptalent van La Masia.

Door: Jan Hoeksema

55, 58, 45 en 40. Domweg een reeks getallen, of toch een serie met meer betekenis? Wellicht de bedragen in miljoenen euro’s die Sven Mislintat afgelopen zomer uitgaf namens Ajax? Het heeft ook wel wat weg van de rugnummers waarmee Mario Balotelli heeft gespeeld. In werkelijkheid zijn het de transfersommen (in miljoenen euro’s) die FC Barcelona uitgaf om aanvallers te contracteren sinds Joan Laporta bezig is aan zijn tweede termijn als president van de club.

Ferran Torres kwam over van Manchester City (55 miljoen), Raphinha werd gehaald van Leeds United (58 miljoen), Robert Lewandowski liet Bayern München achter zich (45 miljoen) en Vitor Roque verliet Club Athlético Paranaense (40 miljoen). En toch was het afgelopen weekend de uit eigen jeugd afkomstige Yamal die Barcelona eigenhandig naar de overwinning op RCD Mallorca schoot. Het was, ondanks het gegeven hij pas zestien lentes jong is, niet het eerste doelpunt van Yamal in het shirt van Blaugrana en het zal ook zeker niet de laatste zijn. Het La Masia-product timmert hard aan de weg in de hoofdmacht van Barcelona en groeit sneller dan zijn beugel zijn tanden recht kan zetten uit tot een welkom gezicht in de basis van trainer Xavi.

Recordbreker


Als de zoon van een Marokkaanse vader en een Equatoriaal-Guinese moeder groeide Yamal op in Mataro, een voorstad van Barcelona. Op zevenjarige leeftijd wordt hij door Barça opgepikt en vanaf dan speelt hij in verschillende jeugdteams van de club. Hij blijkt een enorm talent te zijn en ieder jaar speelt Yamal de nodige teams hoger dan gebruikelijk is op zijn leeftijd. Als hij dertien is, excelleert de linkspoot al in het Onder 16-elftal van Barcelona.

In de zomer van 2022 wordt besloten om Yamal, op dat moment vijftien levensjaren rijk, een selectie over te laten slaan en hem over te hemelen naar het Onder 19-team. De ontwikkeling van het beugeldragende wonderkind gaat onverminderd hard door en het was onvermijdelijk dat ook Xavi geïntrigeerd geraakt zou worden door de hogesnelheidstreinvaart waarmee Yamal zich door de jeugdteams van Barcelona dribbelde.

Op een ontmoeting met de steraanvaller in wording hoeven supporters van Barça, die op dat moment de haast mythische verhalen over hem al hebben mogen aanhoren, niet lang te wachten. Yamal zit in april 2023 - hij is nog altijd slechts vijftien jaar oud - voor het eerst bij de selectie van Xavi en de negenentwintigste dag van die maand volgt zijn debuut, thuis tegen Real Betis. In minuut drieëntachtig, als de 4-0 eindstand al op het scorebord staat, komt Yamal in het veld voor collega-wonderkind Gavi. De debutant komt niet tot scoren en de tegenstander was op het moment van invallen al op de terugweg van de slachtbank, maar na afloop gaat het vooral over de minuten dat Yamal in het veld stond.

In april 2023 maakte Yamal zijn debuut tegen Real Betis, toen hij voor Gavi in het veld kwam.

Als het niet aan het gebrek aan overtuiging in de afronding bij Ousmane Dembélé lag, had Yamal in zijn eerste minuten in het legendarische blauw-rode tricot meteen een assist afgeleverd. Xavi is na afloop vanzelfsprekend lyrisch over zijn pupil en doopt hem tot ‘een speciale speler’. Met een leeftijd van vijftien jaar en tweehonderdnegentig dagen oud is Yamal de jongste LaLiga-debutant in de geschiedenis van Barcelona.

‘Grootste talent sinds Messi’


De vergelijking, misplaatst of niet, is snel gemaakt. Een linksbenige rechtsbuiten, afkomstig uit de jeugdopleiding van Barcelona en al op jonge leeftijd schitterend in het eerste elftal. Verschillende Spaanse en buitenlandse media durfden het aan en bestempelden Yamal als ‘Barcelona’s grootste talent sinds Messi’, ‘Messi in disguise’, en ‘mini Messi’ - gezien de lengte van de legendarische Argentijn een even vleiende als eerrovende bijnaam.

Qua speelstijl valt de vergelijking met La Pulga niet eens verwonderlijk te noemen. Net zoals Messi is zijn mogelijke opvolger gezegend met een dribbel van heb ik jou daar. Yamal kruipt graag naar binnen vanaf de rechtervleugel, waarna hij spoedig zijn tegenstander opzoekt en probeert hem even snel weer achter te laten. Daarop volgt vaak een poging het net te laten beven, met het winnende doelpunt tegen Mallorca als treffend voorbeeld daarvan. Messi deed het, vooralsnog, echter ietwat vaker.

Dat Yamal niet alleen in Catalonië wordt beschouwd als wereldtalent blijkt wel uit het feit dat Luis de la Fuente, bondscoach van het Spaanse nationale elftal, de puber in september vorig jaar al bij de eerste selectie van de Zuid-Europese grootmacht haalde. Yamal had op dat moment pas vijf optredens in het betaald voetbal achter de rug, maar De la Fuente had genoeg gezien en gunde hem zijn interlanddebuut. In en tegen Georgië (1-7) mocht de tiener ruim een helft meedoen. Yamal bekroonde zijn eerste optreden namens Spanje op de beste manier waarop je een debuut kan bekronen als aanvaller: met een doelpunt. Reeds staat de teller op vier interlands en twee treffers.

Nog een teken aan de wand dat er veel van Yamal wordt verwacht is de interesse in zijn diensten van PSG. Nou toont de Parijse club wel belangstelling voor meer spelers, maar als we Marca mogen geloven, is PSG gewillig om 200 miljoen euro op te hoesten om Yamal naar de Franse hoofdstad te halen.

Daarmee zouden de bedragen die Laporta aan aanvallers besteedde weer terugverdiend zijn, maar zou Barcelona ook in één klap meest potentierijke speler kwijt zijn. De club peinst dan ook niet over een vertrek van Yamal. Dat men moet oppassen met het trekken van parallellen tussen Messi en Yamal is een gegeven, maar dat de superster in wording een gouden toekomst tegemoet lijkt te gaan evenzeer. De prestaties van Yamal laten zien waarom Barcelona vaker mag terugvallen op La Masia, in plaats van tientallen miljoenen uit te geven aan spelers van buitenaf.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Allemaal leuk en aardig maar zolang deze jongen zoveel minuten blijft maken heb je over 1/2 seizoenen weer hetzelfde probleem als dat je met Fati en Pedri nu hebt. Dit soort talenten dragen het team al terwijl iemand als Robert het laat afweten. Ipv dat ze rustig ingebracht kunnen worden, staan ze elke wedstrijd weer basis, dat lijkt me absoluut niet gezond voor iemand van zijn leeftijd.

13 maart 2024 om 16:30

@barcalover123

Volledig mee eens maar we hebben momenteel bijna niemand anders die op rechtsvoor kan spelen. Raphinha kan dat wel maar komt gewoon zo enorm te kort en kan geen man voorbij passeren.

Ik denk oprecht als Dembele was gebleven dat Lamine niet zoveel minuten had gemaakt wat ook beter is voor zo’n jonge kerel.

13 maart 2024 om 16:37

Deze jongen dreigt op deze manier ook basisspeler bij Spanje te worden, iets waar je eigenlijk niet op moet hopen. Verder komen de Olympische spelen eraan.. nouja, laten we hopen dat Spanje die fout niet nog eens maakt.

Bij Pau Cubarsi dreight hetzelfde probleem te onstaan als bij Yamal. Door blessures op het middenveld lijkt Christensen mij de rest van het seizoen een zekerheidje op het middenveld. Koundé zal vaste rechtsback blijven. Dus wat blijft er over? Araujo, Cubarsi en Iñigo. Araujo en Iñigo vind ik sowieso niet complementair, en ik vind Cubarsi nu al beter. Dus die gaat nog heel veel spelen.

Dat Cubarsi bij Spanje er nog bij komt hoop ik niet, maar dit sluit ik niet uit als je ziet hoeveel Barça jonkies daar vroegtijdig zijn opgeroepen.

14 maart 2024 om 12:15

@pedri16

De spelers moeten ook wel hun verantwoordelijkheid nemen. Als Lamine Yamal zegt, ik wil niet naar de OS, dan gaat hij ook niet hé. Als hij meegaat naar het EK is het van de zotte om hem nog mee te nemen naar de OS. Idem dito voor Cubarsi eigenlijk die opgenomen is in de voorselectie van Spanje voor de friendlies tegen Colombia & Brazilië.

14 maart 2024 om 12:32

Ja het is hun verantwoordelijkheid ook deels, maar kan je echt een 16 en 17-jarig joch de beslissing laten nemen om een toernooi met hun land te laten schieten? Spanje moet het ze niet eens vragen als ze meegaan naar het EK. Je moet ze gewoon niet in die positie brengen.

Ga er maar aanstaan. Je land vraagt of je ze wilt vertegenwoordigen en je moet dit afwijzen als kind nog. Dat is denk ik makkelijker gezegd dan gedaan.

Speelde gisteren echt geweldig, wat een dribbels en passjes leverde deze jonge baas af! Hij moet alleen wat vaker met rechts oefenen, gezien hij bij letterlijk elke actie eerst naar links moest draaien, waar grote mogelijkheden nét even wat minder werden.

13 maart 2024 om 17:40

Ik heb alleen laatste 20(?) minuten van de wedstrijd gezien gister, daarin vond ik hem echt niet zo goed ogen. Verkeerde keuzes, niet de ruimte inlopen, niet diepgaan. Aan alles kan je zien dat hij het in zich heeft, dat even voorop gesteld. Maar hij moet echt met beide benen op de grond blijven, nederig blijven en keihard werken. Dat miste ik gister in de minuten dat ik keek.

13 maart 2024 om 18:09

Dan keek je net de minuten dat hij overduidelijk vermoeid was. Rond minuut 70 zag je aan alles dat hij vermoeid oogde. Zelfs in die laatste 20 minuten zag je met dat schot indraaiend langs de paal, en zijn panna nadat hij op de grond lag, dat hij heel goed kan voetballen.

Normaal blinkt hij juist uit in keuzes maken (zoals de pass op Raphinha bij de 2-0) zeker voor iemand van 16. Gister was hij op het einde wat wild. Dat ben ik met je eens.

Geweldige talent maar hij mag wel wat meer rust krijgen. Ik ben sowieso bang voor aankomende zomer, want er is een grote kans dat La Fuente Cubarsi en Yamal gaat oproepen voor het EK terwijl Cubarsi waarschijnlijk ook mee gaat doen met het Olympische spelen.

Toen ik 16 was fietste ik 2x per maand snachts de sloot in..

Wat zou zo'n jongen toch snel volwassen moeten worden. Hopelijk gaan ze er zuinig mee om.

13 maart 2024 om 16:54

@afcagunner

Toen ik 16 was zat ik nog op het VMBO en deed ik niets anders dan op Playstation gamen en naar school gaan :D

Verder met je eens hoor het is ook te hopen dat die niet een zware blessure krijgt of iets dergelijks op jonge leeftijd.

Hoe wordt je verkloot op zo'n leeftijd, deze walgelijke bedragen slaan nergens meer op

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren