Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Ik vond het onterecht dat ik met Oranje niet naar het WK 2010 mocht’

Laatste update:

Orlando Engelaar kwam tussen 2007 en 2010 tot veertien interlands voor het Nederlands elftal. Dat hadden er meer kunnen zijn, maar zijn interlandloopbaan kwam prompt ten einde. Engelaar werd tot zijn eigen verbazing niet opgenomen in de selectie voor het WK 2010, waarna hij bedankte voor de mogelijkheid om in de eerste interland na het hoofdtoernooi in actie te komen. Die beslissing luidde zijn afscheid in. In een interview blikt de voormalig middenvelder van onder meer FC Twente en PSV terug op zijn tijd in Oranje. Verder vertelt hij over zijn werkzaamheden als spelersmakelaar en waarom hij zijn spelers het liefst in Nederland laat rijpen.

Engelaar werd door Marco van Basten geselecteerd voor het EK 2008 en vormde met Nigel de Jong het defensieve blok op het middenveld. Hij maakte ook deel uit van de voorlopige selectie voor het WK 2010, maar toenmalig bondscoach Bert van Marwijk gaf Stijn Schaars de voorkeur. Die beslissing deed zoveel pijn, dat Engelaar zich er niet toe kon zetten om meteen na het WK terug te keren bij Oranje. Hij liet een oefeninterland tegen Oekraïne schieten; destijds noemde hij dat een van de moeilijkste beslissingen in zijn leven. "Ik heb daar zeker geen spijt van. Ik heb ook zeker niet bedankt. Dat heeft de bondscoach toen voor mij gedaan. Hij vond dat dat het risico was, omdat ik die wedstrijd niet speelde. Maar ik heb er geen spijt van", vertelt hij.

Engelaar blikt terug op Oranje-tijd: 'Dat was voor Van Basten later wellicht moeilijker'

"Ik had toen zo’n litteken over van het gemiste WK. Ik vond het ook niet terecht. Ik had een goed EK gespeeld, ik was basisspeler, ik had het hartstikke goed gedaan… Dus ik vond het gewoon niet terecht dat hij me zomaar buiten die selectie liet", blikt de voormalig middenvelder terug. "Het was niet op basis van voetballende redenen. Dat deed gewoon heel veel pijn, zeker als je ziet hoe het WK daarna verliep. Het was een fantastisch WK. Dat gun ik alle jongens zeker. Maar zo’n oefenwedstrijd daarna, waar niemand echt bij hoefde te zijn, met allemaal jonge jongens uit Jong Oranje… Dat kon ik op dat moment gewoon niet opbrengen. Het was misschien niet verstandig, maar ik had niet het gevoel dat hij me serieus nam."

"Ik had niet het idee dat hij me erbij haalde met het idee om mij de kans te geven om er weer bij te komen", zegt Engelaar over Van Marwijk. "Dan had hij me wel meegenomen naar het WK. Ik wist gewoon dat ik geen toekomst had. Dat oefenwedstrijdje zou daar niet heel veel aan veranderen. Ik heb hem opgebeld en gezegd dat ik te veel pijn had en het niet kon opbrengen. Ik zei dat ik niet bedankte en dat ik hoopte dat hij me erna wel weer zou oproepen. Maar ik wilde even bijkomen. Vervolgens heeft hij de keuze gemaakt om me niet meer op te roepen. Dat is de consequentie en die moet je accepteren."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Haha ik heb zelden zo een slechte speler bij psv gezien. Engelaar was een zeer matige voetballer

30 mei 2021 om 17:23

Bij PSV was het beste er al af, maar bij FC Twente was Engelaar een uitstekende speler. Overigens heb je dan niet veel wedstrijden gekeken, want PSV heeft meer dan genoeg slechtere spelers gehad. Rosario is al minder dan Engelaar.

30 mei 2021 om 17:42

Sirius

Voila! Wilde Rosario nog maar niet noemen eigenlijk, maar inderdaad, spijker op de kop!

Ook overigens Engelaar was in zijn eerste periode van zijn PSV tijd gewoon een uitstekende speler. Luuk heeft last van datgene waar heel veel mensen last van hebben. Alleen het laatste beeld, dát blijft hangen. In zin laatste seizoen PSV was het inderdaad heel matig wat hij liet zien. Maar daarvoor was hij vaak een sterke speler.

2 juni 2021 om 08:40

Rosario is voetbaltechnisch niet super, maar hij kan goed de bal afjagen in in de paaslijnen lopen en staat vaak op de juiste plaats. Daarnaast geeft hij wel alles voor het team.
Hij is gewoon de pispaal bij de supporters.
Ik vind hem een beetje lijken op Johan Vogel, toen met van Bommel en Cocu op het middelveld.

2 juni 2021 om 14:31

Ik zeg ook nergens dat Rosario er niets van kan, maar Engelaar in vorm was een stuk beter dan Rosario. Het ging mij dus niet zozeer over de inhoudelijke kwaliteiten van Rosario.

2 juni 2021 om 15:50

"ik vind hem een beetje lijken op Johan Vogel, toen met van Bommel en Cocu op het middelveld."

Johann Vogel was een controleur én spelverdeler. Die heeft bij PSV een veel en veel hoger niveau gehaald dan Roasrio ooit voor elkaar kreeg in mijn beleving.

30 mei 2021 om 17:24

Nou ja... zelfs bij een gebrek aan beter is een selectie voor het NL's-elftal (14x zelfs) genoeg om geen "zeer matige voetballer" genoemd te worden. Dan doe je hem wel wat tekort.

30 mei 2021 om 17:40

Mwah, vond Edwin van Ankeren, Marcos, Klas Ingesson, Behich, Brenet, Armindo Bruma, Luckassen, Remco van der Schaaf, Lindsey Wilson, etc. allemaal tig keer slechter dan Engelaar. Bovendien, geen van deze genoemden heeft ooit een basisplek gehad op een EK. Lijkt mj dat Engelaar niet werd opgesteld destijds omdat die zo'n slechte speler was.

1 juni 2021 om 17:43

En dan vergeet je Manolev nog ;-)

30 mei 2021 om 17:52

Heb jij die periode bewust meegemaakt? Ook in het Nederlands was hij verdienstelijk onder V basten

31 mei 2021 om 09:49

Zeer matig, mwa. Denk dat Engelaar gewoon bij de beste 0,01 % voetballers van Nederland hoort eigenlijk. Ten eerste is hij prof geworden en ten tweede heeft hij 14 interlands gespeeld.

31 mei 2021 om 11:19

Ik snap nooit wat dit soort opmerking voor een nut hebben. Het zijn best wel zielige oprmerkingen.

1 juni 2021 om 18:17

Dan heb je psv al een paar jaar niet meer gezien denk ik? Baumgartl schat ik lager in dan Engelaar. En andere spelers aangetrokken na Engelaar, die niks beter waren; Sainsbury, Luckassen, Poulsen, Derrijck, Behich, Mitroglou, Lato....nee dan deed Engelaar het nog best okã©.

Nja, Schaars of Engelaar... Schaars was wel technisch een betere voetballer natuurlijk, dus de keus was begrijpelijk. Een beetje zelfreflectie kan geen kwaad bij Engelaar. Hij zat gewoon ver onder het niveau van het Nederlands elftal destijds.

30 mei 2021 om 17:46

" Schaars was wel technisch een betere voetballer natuurlijk,"

Totaal mee oneens! Beiden voor PSV zien spelen, en voor oranje, maar dat Schaars een technisch betere voetballer is 'natuurlijk' vind ik onzin. Ik zou eerder Engelaar technischer noemen dan Schaars. Met de techniek op zichzelf van Engelaar was weinig mis, sterker, die werd altijd geroemd. Het lijkt erop alsof je pretendeert dat Engelaar een soort Sangaré was. Dat beeld klopt pertinent niet. Engelaar werd juist in oranje verkozen vanwege zijn technische vaardigheden, balbehandeling, passing en traptechniek.

Dat hij na dat EK en ook bij PSV langzaam in niveau zakte (zonder dat daar een verklaring voor was), dat klopt wel ja, maar dat hij geen technisch begaafde speler was, dat klopt gewoon niet.

30 mei 2021 om 18:55

Helemaal mee eens hoor. Engelaar was technisch prima en had een goede balbehandeling. Je verwacht bij zijn postuur ook een breker, maar hij was meer een spelmaker. In de tijd dat ik voetbal heb gezien was Engelaar de enige speler van bijna 2 meter die slecht kon koppen en zelfs de corners nam.

30 mei 2021 om 21:23

Inderdaad hij nam de corners!!

30 mei 2021 om 22:20

Ja klopt inderdaad, notoire slechte kopper!
In mijn beleving, en we praten over een decennium geleden, is het heel raar gelopen met Engelaar. Inderdaad een goed EK gespeeld en bij PSV in zijn eerste twee jaar echt een uitstekende spelmaker. Ondanks zijn fysiek meer de man met de ideeen dan de fysieke kracht. Maar opeens ging de klad erin. Werd daarna elke seizoen minder en minder. Aan het einde werd hij zelfs uitgefloten, wat sowieso nergens op sloeg want hij heeft zich altijd als een uitstekend prof gedragen, in en buiten het veld voor zover ik me kan herinneren. Vond ik onverdiend. Zo slecht was ie echt niet en iemand die vier seizoenen voor je club speelt behandel je niet op die manier.
Dit verhaal van hem nu vind ik begrijpelijk, er was destijds ook best discussie over want hij zat nog een 'goede' periode, dus zijn teleurstelling is toch begrijpelijk? Hij had nota bene al een EK meegemaakt. In zijn ogen toch begrijpelije teleurstelling? Vind ik wel tenminste. Anderen denken daar kennelijk anders over.

30 mei 2021 om 22:35

Volgens mij speelde Schaars en Engelaar bij PSV wel op vergelijkbare posities, ik heb Schaars ook absoluut mooie passes zien geven trouwens. Ik kan me beide spelers nog redelijk herinneren en Schaars heeft bij mij in ieder geval een veel betere indruk achter gelaten dan Engelaar, wat overigens wel geestig is gezien het feit dat Engelaar toch (voor mijn gevoel) binnenkwam als een grote meneer, waar ik bij Schaars eigenlijk geen hoge verwachtingen had. Dat Engelaar technisch wat beter onderlegd was dan Schaars dat klopt wel maar dat maakte Schaars ruimschoots goed met zijn werkethiek

Vond het altijd een beetje onbegrijpelijk dat hij er in 2008 bij zat. Beetje de slechte variant van Strootman. Dat hij in 2008 erbij was zal ook wel te maken hebben dat Van Basten ruzie had met een vd betere spelers in de wereld op die positie (Van Bommel), en hij sowieso vaak merkwaardige spelers opriep. We hebben Orlando in ieder geval geen moment gemist in 2010.

30 mei 2021 om 20:18

Hij was anders gewoon basisspeler, dus je kunt niet zeggen dat hij er bij zat omdat Van Bommel er niet bij was. De bankzitter van toen was dan wss thuis gebleven. Verder heeft hij in 2008 gewoon goed gespeeld, hij bleef na zijn verrassende basisplaats terecht staan, dus onzinnig om zo negatief te doen. Daarbij weet je niet of we hem gemist hebben in 2010. Wellicht hadden we met hem het toernooi gewonnen

30 mei 2021 om 23:04

Als er iets goed was toen, was het het dodelijke blok op het middenveld. Van Bommel en de jong. En Robben natuurlijk

1 juni 2021 om 10:50

Robben stond niet eens in de basis, van Bommel had natuurlijk wel moeten worden opgenomen

1 juni 2021 om 17:47

Ja naast dat verdedigende duo op middenveld was Sneijder op zijn best. Had zijn mazzelpik ook mee dus dat zat wel goed. Robben was eerste wedstrijden geblesseerd in Afrika. Robben was in Brazilie fantastisch

Engelaar stond tegen italie (3-0) in 2008 uit het niets in de basis , daarin deed hij het fantastisch.

Echter de wedstrijd tegen Frankrijk ging al een stuk minder en tegen de russen in de kwartfinale zakte hij door het ijs.


Weinig zelfreflectie als je het mij vraagt.

30 mei 2021 om 18:00

Iedereen zakte door het ijs tegen Rusland. En de Russen speelde anders de wedstrijd van hun leven. Dat kon je gelijk zien toen ze een paar dagen later tegen Spanje moesten. Toen waren ze al op na 45 minuten waardoor Spanje het in de tweede helft af kon maken.

30 mei 2021 om 20:02

Eens maar mijn punt was dat Engelaar onterecht zo verontwaardigd was in 2010. Hij had van bommel en de zeeuw voor zich.

Hier mis ik zelfreflectie bij Engelaar. Bij PSV was het beste er echt af bij hem. Enige reden waarom hij zolang in Eindhoven heeft mogen spelen is omdat het de lieveling van Fred Rutten was. Schaars en De Zeeuw waren in 2010 gewoon beter

30 mei 2021 om 20:54

De reden dat hij zolang in Eindhoven is gebleven is omdat hij een belachelijk hoog salaris had wat hij nergens anders nog ging krijgen gezien hoe snel zijn niveau achteruit ging.. Uiteindelijk heeft hij gewoon ouderwets zijn contract uitgezeten maar dat was echt niet omdat Rutten hem zo graag wilde houden.

30 mei 2021 om 23:10

Je hebt gelijk maar het was wel Rutten die Engelaar in 2009 koste wat het kost naar Eindhoven wilde halen waardoor PSV hem dat langdurige en onverantwoorde miljoenencontract voorschotelde

De beste man heeft in 3 jaar tijd 14 interlands gespeeld maar vertelt het verhaal alsof hij onderdeel was van de gevestigde orde. Hij kreeg een kans van de bondscoach met de rare beslissingen en was 1 van 32 debutanten in die periode onder Van Basten naast Martijn Meerdink, Andwele Slory en Romano Denneboom.
Deed een paar wedstrijden leuk mee, vooral omdat Mark van Bommel niet met de coach door 1 deur kon, maar had verder niet zo veel te zoeken tussen de grotere spelers in die generatie.

Alsjeblieft zeg. Irriteerde me mateloos aan Engelaar in Oranje. Kwam echt tekort. Van Basten heeft echt onbegrijpelijke spelers opgeroepen destijds en liet Oranje waardeloos voetballen. Die drie goede wedstrijden op het EK veranderd daar weinig aan.

Tja, sneu voor Orlando Engelaar maar in mijn ogen een van de mindere voetballers die ik heb zien spelen op het middenveld van Psv, eigenlijk een beetje een type Rosario met de draaicirkel en snelheid van een vrachtwagen. Heeft voor zijn komst naar PSV ook heus wel mooie dingen laten zien maar rond 2010 was in mijn ogen het beste er ook wel gewoon vanaf.

30 mei 2021 om 23:06

Ik herinner me hem inderdaad vooral aan zijn traagheid haha

Hij was een matige speler. Alleen begrijp ik nu dat zijn zelfinzicht nog zwakker was.

Hij was toen goed in de eerste (poule)wedstrijden op EK 2008. Ik snap dat het jammer is voor hem, maar hij werd daarna heel snel minder. Kijk ook naar zijn staatje naar het artikel, in 2010/2011 nog 30 wedstrijden gespeeld, daarna was het over. Jammer voor hem, maar toen logische beslissing.

31 mei 2021 om 09:21

Ook op het EK was hij gewoon matig en traag. Doordat de rest het goed deed viel het gewoon minder op. Engelaar was gewoon de zoveelste Oranje onwaardige speler die v. Basten gebruikte. Onze wereldsterren toen hebben allemaal tijdelijk bedankt of konden niet door een deur met van Basten. Dent niet dat het aan de spelers lag.

Als in 2008 Van Basten toch Seedorf meegenomen had ipv Engelaar. Dan had dat toernooi echt nog heel anders kunnen aflopen. Seedorf op de toppen van zijn kunnen ipv Engelaar. Wat een verschil. Van Basten heeft als coach veel kapotgemaakt. Of Seedorp én Van Bommel (maar dat kan ik me niet herinneren).

Engelaar was veel te traag, werkte tegen dat oude middenveld van Donadoni's Italie maar tegen Frankrijk was hij al heel slecht. Hij was een subtopper die bij Twente een goede periode heeft gekend en bij PSV eigenlijk flopte. Het is altijd mogelijk dat een gemiddelde speler toevallig een goede interland speelt als de omstandigheden juist zijn. Maar in de rest van zijn interlands hield het niet over. Hij had er echt wel vaker bijgezeten als hij goed bleef en ook bij PSV sterk was.

Eigenlijk was Engelaar gewoon een hele rare speler. Hij was precies alles wat je op het eerste gezicht niet bij zo'n postuur verwacht, en andersom. Heel technisch en goede trap, maar slechte kopper en weinig loopvermogen. Heel apart.

Juist met de tactiek die vervolgens gekozen werd, was Engelaar een meer logische keuze geweest dan Schaars.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren