Australië dankt spits van Japanse tweededivisionist voor zege op Tunesië

Wessel Antes26 nov 2022, 11:56
Laatst bijgewerkt: 26 nov 2022, 11:56

Australië heeft zaterdagochtend een minimale zege kunnen boeken op Tunesië: 1-0. Mitchell Duke werd al voor rust de matchwinner met een knappe kopgoal. In het clubvoetbal speelt de aanvalsleider voor Fagiano Okayama, dat respectievelijk uitkomt op het tweede niveau van Japan. Frankrijk en Denemarken, de overige landen uit Groep D, spelen om 17.00 uur tegen elkaar.

De bondscoaches van Tunesië en Australië wijzigden hun elftal beiden op slechts één positie ten opzichte van de eerste groepswedstrijden. Jalel Kadri stelde Naïm Sliti op als vervanger van Anis Slimane, terwijl Graham Arnold ervoor koos om Fran Karacic de kans te geven. Dat ging ten koste van een basisplaats voor Nathaniel Atkinson. The Socceroos hadden met Craig Goodwin (Sparta Rotterdam) en Aziz Behich (PSV) twee ex-Eredivisionisten aan de aftrap staan.

Waar Tunesië afgelopen dinsdag tegen Denemarken (0-0) een sterke indruk achterliet, speelde het land zaterdag een mindere wedstrijd. Australië nam het initiatief in handen en kwam in de 23ste minuut op voorsprong dankzij Mitchell Duke. De 31-jarige spits wist de bal na een van richting veranderde voorzet van Goodwin langs doelman Aymen Dahmen te knikken. Vlak voor rust verzuimde Youssef Msakni van dichtbij om de gelijkmaker op het scorebord te zetten door rakelings naast te schieten.

In de slotfase ging Tunesië op jacht naar de gelijkmaker, maar de Australische defensie stond goed geformeerd waardoor keeper Mathew Ryan nauwelijks getest werd. Met ex-FC Groningen-speler Ajdin Hrustic als invaller boekten de Australiërs daardoor hun eerste WK-zege sinds 2010. Het elftal van Arnold, dat momenteel tweede staat, komt woensdag weer in actie tegen Denemarken. Hekkensluiter Tunesië kan zich opmaken voor een krachtmeting met Frankrijk.