Bayern rekent voor rust al af met machteloos Arsenal

Erik van Dam19 feb 2013, 21:35
Laatst bijgewerkt: 19 feb 2013, 21:35

Bayern München heeft een grote stap gezet richting de kwartfinales van de Champions League. De Duitsers wonnen dankzij goals van Toni Kroos, Thomas Müller en Mario Mandzukic dinsdag met 1-3 bij Arsenal, dat met name voor rust totaal niet mee kon in het tempo en niveau. Na rust oogde het wat beter en zorgde Lukas Podolski voor de aansluiting, maar daarna kwam de nekslag. Het verlies is geen goede voorbode voor de return in München: die is over drie weken in de Allianz Arena.

/

Arsenal werd in het eerste half uur voor eigen publiek van het kastje naar de muur gestuurd door Bayern. De vlot combinerende Duitsers hadden steeds maar een paar passes nodig om de overkant te halen en kwamen al binnen tien minuten op voorsprong. Franck Ribéry en Bastian Schweinsteiger combineerden samen en vervolgens kwam de bal bij Müller: hij gaf een voorzet richting de rand van de zestien meter en daar, tussen twee Gunners in, schoot Kroos binnen. Wojciech Szczesny leek op het verkeerde been te staan. Teleurgesteld probeerde Arsenal zich vervolgens terug te knokken.

Het mocht de regie over het duel echter maar niet in handen krijgen. Bayern bleef bovenliggend in Londen en breidde al vlot de voorsprong uit tot 0-2. De thuisclub leek even vergeten hoe de mandekking werkt bij hoekschoppen; Szczesny kon een kopbal van Daniel Van Buyten nog pareren, maar was vervolgens kansloos op de rebound van Müller van een meter afstand. In de minuten die volgden oogde Arsenal erg gefrustreerd en kregen Bacary Sagna en Mikel Arteta ieder geel voor overtredingen. Wengers team oogde machteloos tegen de Duitsers, die op slag van rust bijna de derde maakten.

/

Mandzukic, ten faveure van Mario Gómez beloond met een basisplaats, kopte rakelings naast uit een pass van Philipp Lahm. Arsenal schoot niet één keer op het doel van Manuel Neuer, die in 2013 nog door niemand gepasseerd werd. Na tien minuten in de tweede helft kwam er echter een einde aan die indrukwekkende reeks. Bij een (onterecht gegeven) hoekschop ontstond er miscommunicatie in de Bayern-defensie en daarvan profiteerde Podolski. Tegen zijn oude club kopte Poldi raak, nadat de bal stuiterde en over de verdedigers van Bayern heen ging.

Het zorgde voor een opleving in de wedstrijd en ook het publiek kreeg hoop op een ommekeer. Jupp Heynckes beantwoordde de opkomende storm met de entree van Arjen Robben, terwijl Wenger ervoor koos Tomás Rosicky en Olivier Giroud erbij te zetten. De Franse spits had bijna direct de gelijkmaker op de schoen, maar ramde de voorzet van Walcott recht op het lijf van Neuer. Snel daarna was het aan de overkant raak via Mandzukic. Hij zette zelf een aanval op en kreeg de bal via Robben en Lahm terug: met een vreemde carambole werkte hij de 1-3 binnen. Daarmee gooide hij het duel op slot.