België staat na zege eerste op FIFA-wereldranglijst

Gijs Freriks13 okt 2015, 22:42
Laatst bijgewerkt: 13 okt 2015, 22:42

België is de nieuwe nummer één van de FIFA-wereldranglijst. Het team van Marc Wilmots was dinsdagavond in Brussel met 3-1 te sterk voor Israël en eindigde daardoor ook met 23 punten als winnaar van Groep B. Wales gaat als nummer twee naar het eindtoernooi in Frankrijk; the Dragons wonnen met 2-0 van Andorra. Bosnië- en Herzegovina verzekerde zich van de barragewedstrijden.

België - Israël 3-1
België zocht vanaf het begin het vijandelijke doel en werd via Kevin De Bruyne en Radja Nainggolan al gauw gevaarlijk, maar zij hadden het vizier niet op scherp staan en Romelu Lukaku kon een voorzet van Kevin De Bruyne niet afronden. Het publiek voelde dat Israël piepte en kraakte, maar de thuisploeg slaagde er niet in om voor rust te scoren. Dries Mertens faalde nog voor open doel, Vincent Kompany mikte over de kruising en Lukaku kopte naast. Israël was één keer dicht bij een doelpunt, maar een vrije trap van Eran Zahavi trof de paal.

België hanteerde in het tweede bedrijf een lager tempo, maar kwam hierin wel tot scoren. Mertens werd in de zestien vrijgespeeld door De Bruyne en vond de korte hoek: 1-0. De Bruyne zette twaalf minuten voor tijd zelf zijn handtekening onder de 2-0 door een vrije trap te benutten, al zag doelman Ofir Marciano er daarbij niet best uit. België maakte hierna weinig aanstalten meer om de score verder op te schroeven, maar door toedoen van Eden Hazard werd het toch nog 3-0. Het slotakkoord was aan Hemed, die de eretreffer maakte.

Wales - Andorra 2-0
Wales en Andorra speelden enkel om de eer en de wedstrijdpremie en in de eerste helft kon het dominerende thuisland ook niet scoren. Doelman Ferran Pol keerde een schot van Gareth Bale en later werd Jonathan Williams een strafschop onthouden en werkte Max Llovera een voorzet bijna in zijn eigen doel. Wales kreeg via Sam Vokes, Aaron Ramsey, Dave Edwards en Ben Davies meer mogelijkheden op de 1-0, maar die viel niet in Cardiff. Vijf minuten na rust was het wel raak: Ramsey benutte een rebound. Bale bepaalde in de stand op 2-0 en zette daarmee de kroon op een geweldige kwalificatiereeks voor zijn land.

Cyprus - Bosnië- en Herzegovina 2-3
Haris Medunjanin was de grote man aan de kant van Bosnië. De middenvelder van Deportivo la Coruña schoot het bezoek na een klein kwartier op weergaloze wijze op voorsprong en op slag van rust tekende hij ook voor de 2-2. Elias Charalambidis en Zannettos Mytidis hadden tussendoor voor de Cypriotische doelpunten gezorgd en aan de andere kant raakte Vedad Ibisevic nog de paal. In de tweede helft scoorde Bosnië echter alsnog de 2-3: Milan Djuric kopte halverwege het tweede bedrijf op aangeven van Senad Lulic binnen.

België staat na vanavond op de eerste plaats op de FIFA-wereldranglijst! #beland #kampioenswedstrijd #EURO2016 #tousenfrance