Duitsland voorkomt op het nippertje stunt van Oekraïne in 1000ste interland

Rian Rosendaal12 jun 2023, 20:05
Laatst bijgewerkt: 12 jun 2023, 20:05

Duitsland heeft maandag in een vriendschappelijke interland op het nippertje een nederlaag afgewend tegen Oekraïne: 3-3. De organisator van het EK in 2024, die hierdoor geen kwalificatieduels hoeft af te werken in het komende jaar, kwam in het Weserstadion van Werder Bremen op een 1-3 achterstand, maar knokte zich in de slotfase knap terug. Duitsland maakt zich nu op voor de oefenwedstrijden tegen Polen (16 juni) en Colombia (20 juni).

In de benefietwedstrijd ter ere van het duizendste optreden van Duitsland had Niclas Füllkrug de ploeg van Hansi Flick al in de tweede minuut op voorsprong kunnen brengen. De spits van Bremen faalde echter hopeloos in kansrijke positie, na slordig balverlies van Mykhailo Mudryk. Enkele minuten later was het alsnog raak: een van richting veranderd schot kwam terecht bij Füllkrug, die wel raad wist met het buitenkansje: 1-0. Oekraïne knokte zich terug en kwam na achttien minuten al langszij. De treffer van Viktor Tsyhankov werd eerst nog afgekeurd wegens vermeend buitenspel, maar na een check bij de VAR werd de gelijkmaker toegekend.

Oekraïne kreeg de geest en wist halverwege de eerste helft zelfs op voorsprong te komen. Een schot van Mudryk zou naast het doel zijn verdwenen, ware het niet dat de ongelukkige Antonio Rüdiger de bal in zijn eigen doel werkte: 1-2. Duitsland probeerde de achterstand nog voor het rustsignaal weg te werken, maar slaagde niet in die missie. De viervoudig wereldkampioen kwam nog wel dichtbij toen Leroy Sané een vrije trap op de lat uiteen zag spatten. Een wat verrassende voorsprong dus halverwege voor Oekraïne in Bremen.

De avond werd tien minuten na rust nog vervelender voor Duitsland toen Matthias Ginter nabij zijn eigen doel slordig balverlies leed. Artem Dovbyk snoepte de verdediger de bal af en legde breed op Tsyhankov, die van dichtbij de 1-3 kon aantekenen. Het werd in de slotfase weer spannend toen de in de rust ingevallen Kai Havertz alert reageerde op een lange bal van Rüdiger en voor de tweede Duitse treffer zorgde. Diezelfde Havertz werd in de slotminuut onderuitgehaald door Eduard Sobol, waardoor de bal op de stip ging. Joshua Kimmich schoot raak via de paal en voorkwam hiermee een nederlaag voor Duitsland: 3-3.