Nederlands elftal Imago

Een 3 voor De Ligt bij het Nederlands elftal, dat twee absolute uitblinkers kent

Rian Rosendaal10 sep 2024, 22:43
Laatst bijgewerkt: 11 sep 2024, 00:48
Advertentie

Het Nederlands elftal heeft dinsdagavond met 2-2 gelijkgespeeld tegen Duitsland in een boeiend gevecht de poulefase van de Nations League. Voetbalzone beoordeelt de basisspelers van Oranje en de invallers met minstens 45 minuten met een rapportcijfer.

Bart Verbruggen: 7

De doelman had met een lange bal van achteruit een groot aandeel in de snelle 1-0 van Oranje in de tweede minuut. Verbruggen moest nadien tweemaal de gang naar het net maken in de vermakelijke eerste helft, maar maakte desondanks wederom een redelijk solide indruk.

Denzel Dumfries: 7

De rechtsback van Inter werkte als vanouds keihard. Dumfries zag er niet goed uit bij de 1-2 van Duitsland, dat Oranje verraste met een lange bal. De verdediger maakte dat goed toen hij kort na rust van dichtbij de 2-2 binnenschoot.

Matthijs de Ligt: 3

De centrale verdediger van Manchester United begon niet eens slecht tegen Duitsland, maar ging net als zaterdag hopeloos in de fout kort voor rust. Zijn balverlies leidde de enigszins onverwachte 1-1 in en voor Koeman was dat reden om De Ligt in de rust in de kleedkamer achter te laten.

Matthijs de LigtImago

Jan Paul van Hecke: 6

De lange verdediger van Brighton & Hove Albion maakte als vervanger van De Ligt zijn debuut in Oranje. Van Hecke bemoeide zich vooral met de standaardsituaties en werkte hard als collega van Virgil van Dijk achterin, al ging niet alles goed. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat hij op korte termijn een basisplaats krijgt van Koeman.

Virgil van Dijk: 5,5

De trotse aanvoerder van Oranje liep volgens de kenners weer te vaak naar achteren tegen Duitsland, in plaats van zijn verdediging mee naar voren nemen bij balverlies. Na rust toonde Van Dijk zich wat agressiever en Duitsland leek ook wat minder gevaarlijk daardoor. Het leverde uiteindelijk een dikverdiend punt op.

Nathan Aké: 6

De snelle linksback van Oranje en Manchester City was betrouwbaar zoals altijd, totdat kort voor rust het noodlot keihard toesloeg. Aké liep bij een duel een vervelende spierblessure op en verliet het veld per brancard en met zichtbaar veel pijn. Het lijkt erop dat hij voorlopig niet inzetbaar is voor manager Pep Guardiola, al is er nog geen diagnose gesteld.

Jurriën Timber: 6

De linksback van Arsenal werd kort voor rust opeens voor de leeuwen geworpen door Koeman tegen Duitsland. Jurriën Timber hield zich goed staande tijdens zijn invalbeurt en was in zowel verdedigend als aanvallend opzicht van waarde voor het goed spelende Oranje.

Jerdy Schouten: 6,5

De balvaste controleur van PSV maakte ondanks een sterk EK in Duitsland geen toptransfer deze zomer. Schouten liet ook dinsdag tegen Duitsland zien in de absolute top mee te kunnen, al haalde Koeman hem wel al na 45 minuten naar de kant. Volgens de bondscoach was dat omdat Schouten wat klachten had.

Tijjani Reijnders: 7,5

De middenvelder van AC Milan kreeg al na twee minuten vrije doortocht richting het Duitse doel. Reijnders rondde na een kort sprintje beheerst af en was zichtbaar heel blij met de razendsnelle 1-0 voor Oranje. In het restant van de zeer boeiende clash in Amsterdam liet de international in Italiaanse dienst zien een vaste waarde te zijn voor Koeman.

Tijjani ReijndersImago

Ryan Gravenberch: 8,5

De onder Arne Slot helemaal opgeleefde Ryan Gravenberch had een heerlijke passje in huis op Reijnders, waardoor Oranje een bliksemstart kende. Analist Rafael van de Vaart was halverwege lovend over de middenvelder van Liverpool, die in de 22ste minuut een fantastische crosspass op Xavi Simons, die daardoor ineens vrij stond voor Ter Stegen, in petto had. De doelpoging van Simons werd gekraakt.

Xavi Simons: 7

Xavi Simons was zeer gretig en met name voor rust steeds betrokken bij de aanvallen van het Nederlands elftal. De jonge aanjager van RB Leipzig, die op meerdere posities voorin inzetbaar is voor Koeman, was eerst nog een groot twijfelgeval als international. Maar Simons lijkt het vertrouwen van Koeman voorlopig te hebben gewonnen.

Brian Brobbey: 8,5

De vaak bekritiseerde Brian Brobbey scoorde dinsdag niet tegen Duitsland, maar was desondanks zeer belangrijk voor Oranje op eigen veld. De bonkige aanvaller sleurde constant, werkte echt keihard en stelde Dumfries met goed lichaamswerk in staat om de 2-2 aan te tekenen kort na de hervatting. Koeman kan alleen maar tevreden zijn over de inbreng van Brobbey.

Brian BrobbeyImago

Cody Gakpo: 6,5

De lange vleugelaanvaller van Liverpool, met drie goals topscorer van Oranje op het afgelopen EK, was een beetje onzichtbaar in de beginfase van de kraker tegen Duitsland. Na het eerste halfuur liet Gakpo zich steeds meer zien, al leverde dat Oranje niet de zege op.

Bezig met laden …