voetbalzone

Ongemakkelijk tv-moment voor Van Halst na vraag over Ajax-doelwit Spertsyan

Jonathan van Haaster17 jun 2023, 21:07
Laatst bijgewerkt: 17 jun 2023, 21:07
Advertentie

Jan van Halst hult zich in nevelen over de mogelijke komst van Eduard Spertsyan naar Ajax. Van Halst, lid van de raad van commissarissen van de Amsterdammers, is zaterdagavond te gast bij Ziggo Sport om de wedstrijden in de EK-kwalificatiereeks te analyseren. Wanneer hem gevraagd wordt naar de middenvelder van FK Krasnodar, wil Van Halst weinig kwijt en ontstaat een wat ongemakkelijk gesprek. Wél zegt Van Halst dat het geen belemmering is dat Spertsyan bij een Russische club onder contract staat.

Begin juni werd Spertsyan door De Telegraaf aan Ajax gelinkt. De krant meldde dat de Amsterdammers contact hebben opgenomen met Krasnodar en zijn zaakwaarnemerskantoor CAA Stellar. De spelmaker zou voor negen miljoen euro moeten worden overgenomen door Ajax. Sinds die berichtgeving is het echter relatief stil rondom Spertsyan, die een week later zei weinig te weten over een overstap naar de hoofdstad. "Een transfer naar Ajax? Ik weet van niets. Ik zie het best zitten om in Europa te spelen, maar laten we het allemaal afwachten", vertelde hij tegenover Sport24.

Tweets by Jmvanhalst

Ziggo Sport-presentator John van Vliet stelt dat Spertsyan 'bij Ajax wordt genoemd'. Van Halst lijkt niets weg te willen geven. "Ik weet oprecht niets. Is dat zo? Spertsyan, ja?" Van Halst laat vervolgens wel blijken hem te kennen. "Van Krasnodar. Het is een speler die weleens voorbijkomt." De commissaris krijgt vervolgens de vraag of 'dat de categorie is waarin Ajax nu zoekt'. "Die categorie is zo breed", ontwijkt hij de vraag. Van Halst zegt niets te maken te hebben met de transfer. "Pas in de eindfase, als het echt al beklonken is."

Van Halst krijgt vervolgens de vraag of het mogelijk is om spelers van Russische clubs te halen. "Dat vraag ik me ook af", zegt de oud-middenvelder. "Sommige wel, geloof ik. Het is geen totale ban. Ze hebben toen toch ook die regeling doorgevoerd dat de buitenlandse spelers weg mochten?" Van Halst doelt op de speciale regeling van de FIFA. Niet-Russische voetballers die spelen voor een Russische club, mogen van de FIFA voor een andere werkgever uitkomen. In eerste instantie werd die maatregel ingesteld tot eind juni 2022, maar vanwege de voortdurende oorlogssituatie in Oekraïne is die maatregel verlengd. Spertsyan was dit seizoen goed voor liefst veertien treffers en veertien assists in 41 wedstrijden voor zijn club. Vrijdag was de 23-jarige rechtspoot belangrijk met een assist voor Armenië bij Wales (2-4).

Bezig met laden …