Rode kaart Szczesny doet aspiraties Arsenal de das om

Matthijs van Laar19 feb 2014, 21:35
Laatst bijgewerkt: 19 feb 2014, 21:35

Bayern München heeft zichzelf op bezoek bij Arsenal een uitstekende uitgangspositie verschaft voor het bereiken van de kwartfinales van de Champions League. De bekerhouder kwam aanvankelijk goed weg na een gemiste strafschop van Mesut Özil, maar nam vervolgens de touwtjes in handen. Een rode kaart voor Wojciech Szczesny op slag van rust deed de wedstrijd transformeren tot een eentonig schouwspel. Kort na rust opende Toni Kroos de score, waarna de ingevallen Thomas Müller in de slotfase de 0-2 eindstand op het scorebord zette. De thuisploeg heeft daardoor over twee weken een wonder nodig.

Het was met name in de eerste tien minuten genieten bij de ontmoeting in het Emirates Stadium, die sensationeel van start ging. Eerst nam Kroos met een vlammend schot Szczesny onder vuur en een paar minuten later dwong Yaya Sanogo, die verrassend speelde in plaats van Olivier Giroud, Manuel Neuer tot een schitterende reflex. Kort daarop leek Arsenal alsnog op voorsprong te gaan komen: Özil werd na een snelle counter gevloerd in de zestien van Bayern en kreeg een strafschop, die hij zelf nam. De inzet van de Duitser was echter beroerd en kon zonder al te veel moeite worden gekeerd door Neuer. Bayern nam nadien het initiatief in handen en zorgde er daarmee mede voor dat het onwaarschijnlijk hoge tempo van de openingsfase langzaam werd afgebouwd.

Ondanks het balbezit en de schijnbare controle, bleef Arsenal in de tegenstoot echter het gevaarlijkst. Zo leidde een onachtzaamheid van David Alaba tot een mogelijkheid voor Sanogo, ware het niet dat Neuer net op tijd zijn doel uitkwam om het leed te voorkomen. In de slotfase van het eerste bedrijf voerden de Duitsers het tempo verder op en vijf minuten voor tijd leidde dat tot hét moment waarover nog veel zal worden nagepraat. Arjen Robben ging de combinatie aan Kroos, tikte de bal net voor de uitgekomen Szczesny weg en werd vervolgens tegen het gras gewerkt door de Arsenal-goalie. Scheidsrechter Nicola Rizzoli toonde zich onverbiddelijk en deelde de dubbele straf uit: rood voor Szczesny en een strafschop voor de bezoekers.

Nadat de Poolse sluitpost was vervangen door landgenoot Lukasz Fabianski ging Alaba achter de bal staan, maar ook de Oostenrijkse back van Bayern kreeg de bal niet in het net. Zijn schot raakte de paal. De tien man van Arsenal waren in het restant van de eerste helft en de gehele tweede helft voornamelijk bezig met tegenhouden en overleven. Daar slaagden zij heel even in, maar na negen minuten spelen in de tweede helft viel de onvermijdelijke 0-1 dan toch. Kroos werd op de rand van de zestien in stelling gebracht en net als exact 365 dagen geleden opende de uitblinker bij Bayern de score in de thuishaven van Arsenal. Met een prachtig geplaatst schot gaf hij Fabianski het nakijken.

Aan de belegering van het Arsenal-doel kwam ook daarna geen eind. Het was enkel en alleen Bayern dat de klok sloeg, al had het elftal van Guardiola veel moeite om gaten te vinden in de gesloten afweer van de thuisploeg. Van Robben ging nog de meeste dreiging uit, maar zijn schoten van buiten de zestien misten de juiste richting en zijn afleggen op ploeggenoten was vaak niet secuur genoeg. Ook Mario Götze, die een goede kopkans kreeg maar een tegenstander raakte, was niet bij machte om de 0-2 te forceren, waardoor Arsenal lange tijd de hoop koesterde met een kleine nederlaag van het veld te stappen. Invaller Müller bepaalde echter anders: drie minuten voor tijd kopte hij van dichtbij de tweede Duitse treffer tegen de touwen. Een Engelse stunt in de Allianz Arena lijkt daarmee nagenoeg uitgesloten.