voetbalzone

Spakenburg weet uit welke hoek homofobe spreekkoren richting Simons komen

Mart Oude Nijeweeme05 apr 2023, 14:08
Laatst bijgewerkt: 05 apr 2023, 14:08
Advertentie

Het bekerduel tussen SV Spakenburg en PSV is dinsdagavond opgeschrikt door kwetsende spreekkoren aan het adres van Xavi Simons. De aanvaller annex middenvelder werd, op een in de voetbalwereld bekende melodie, meerdere keren uitgemaakt voor 'homo'. "Treurig en onsmakelijk", schrijft De Telegraaf. Zo eindigde een historische avond - nooit eerder scoorde een amateurploeg in de halve finale van De TOTO KNVB Beker - op trieste wijze. Het bestuur van Spakenburg betreurt de gang van zaken, zo blijkt woensdag.

Dat het gezang ook de mensen thuis niet is ontgaan, blijkt uit een telefoontje dat naar de kantine van Spakenburg is gepleegd. Het Eindhovens Dagblad schrijft dinsdagavond laat dat een anonieme beller beklag heeft gedaan van de spreekkoren. "Daarbij werd telefonisch aangegeven dat dit niet meer mocht voorkomen. De betrokken medewerker bij de amateurclub, die het telefoontje aannam, zou het doorgeven bij de club", voegt PSV-watcher Rik Elfrink toe.

Het bekerduel op sportpark De Westmaat was logischerwijs uitverkocht. Het nodige vuurwerk en een trekker op het veld met feestmuziek zorgden tijdens de warming-up voor een geweldige ambiance. Gedurende de eerste helft misdroegen supporters van Spakenburg zich echter. Een deel van het thuispubliek had het gemunt op de flankspeler, die verwerpelijke teksten naar zijn hoofd kreeg geslingerd een minutenlang 'Xavi Simons is homo' van de tribunes hoorde komen.

Simons sprak zelf in gesprek met Hans Kraay junior over een 'speciale dag'. "Het was bijzonder", aldus de aanvaller bij ESPN. "Dat wisten we van tevoren. Een mooie club met mooie fans die achter hun ploeg blijven staan. We moesten gefocust beginnen aan de wedstrijd en onze kansen pakken, dan wisten we dat we een grote kans zouden maken. Een halve finale wil je winnen, dan mag je naar De Kuip voor de finale. Ajax of Feyenoord, dat zal een mooie wedstrijd worden."

Reactie Spakenburg
Voorzitter Marc Schoonebeek is teleurgesteld en wil de daders gaan aanspreken op hun gedrag. "We hebben niet de technologie om precies te kunnen terugzien wie wat heeft geroepen, maar we weten wel ongeveer uit welke hoek het komt", zo klinkt het in gesprek met de NOS. "We gaan die jongens daarmee confronteren en dan moet daar vervolgens iets uitkomen. We hebben PSV duidelijk laten merken hoe ongemakkelijk we ons hierbij voelen, want zij vonden het schandalig. En wij willen dit uiteraard ook absoluut niet meer, want dit is een smet op een voor de rest geslaagd voetbalfeest", aldus de preses van Spakenburg.

Bezig met laden …