voetbalzone

Uruguayaans tv-station zorgt met Suárez-video voor ophef in Engeland

Erik van Dam06 jan 2012, 22:47
Laatst bijgewerkt: 06 jan 2012, 22:47
Advertentie

Net nu de storm rondom Luis Suárez leek te gaan liggen, heeft een Uruguayaans tv-station de gebeurtenissen van 15 oktober weer op laten leven. Op die dag maakte Suárez zich in de wedstrijd tussen Liverpool en Manchester United meermaals schuldig aan het gebruik van het woord negro richting Patrice Evra. Die nam dat hoog op en deed zijn beklag bij de Engelse bond (FA). De FA deed onderzoek en schorste Suárez liefst acht duels.

/

Suárez verklaarde telkens dat hij het woord negro niet als een belediging ziet, maar Evra dacht daar anders over. Liverpool bleef haar speler zonder succes verdedigen en legde zich uiteindelijk, net als haar aanvaller, onder protest neer bij de lange schorsing. Het televisiestation Sonrie besloot er een satirisch item aan te wijden. Een sketch waarin twee acteurs de rollen van Suárez en Evra spelen, heeft kwaad bloed gezet bij anti-racismebewegingen.

In het filmpje wordt gesteld dat de acht duels schorsing die Suárez kreeg van de FA nogal overdreven is. De actrice die in de huid van Suárez kruipt, zegt tegen Evra dat hij wel een bal in zijn afrokapsel kan verstoppen. De Evra-spelende acteur bijt terug door te zeggen dat met het gebit van Suárez gemakkelijk een compleet voetbalveld omgeploegd kan worden. In Engeland is men not amused over de video. “Grapjes maken over donkere mensen is niet iets dat in deze eeuw thuishoort”, zegt een woordvoerder van Show Racism the Red Card.

Een andere anti-racismebeweging, Hope not Hate, kan ook niet lachen om het filmpje. “Kennelijk wordt er om het racisme-incident van Suárez gelachen in Uruguay, maar in Groot-Brittannië zien we er de humor niet van in. Gelukkig behoren de dagen dat wij lachten om zwartgeschminkte acteurs, die flauwe grappen maken over afrokapsels, tot het verleden”, laat de stichting weten in een statement.

Bekijk hier de video van Sonrie:

Bezig met laden …