voetbalzone

Zinchenko komt met onverbiddelijke eis inzake (Wit-)Russische topsporters

Tom Rofekamp15 jun 2023, 14:03
Laatst bijgewerkt: 15 jun 2023, 14:03
Advertentie

Oleksandr Zinchenko heeft opgeroepen om om alle Russische en Wit-Russische atleten uit te sluiten van topsport. De Oekraïense linksback vindt dat ook sporters de dupe moeten worden van de oorlogsmisdaden die hun land begaat. "Ze zeggen dat je politiek en sport niet moet mengen. Maar dit is geen politiek meer", aldus een woedende Zinchenko in gesprek met Piers Morgan.

Zinchenko wordt in het gesprek gevraagd naar wat hij vindt van de recentelijke ontwikkelingen bij Wimbledon. De beleidsbepalers van het prestigieuze tennistoernooi hebben besloten na twee jaar weer (Wit-)Russische atleten toe te laten. Daar is Zinchenko het pertinent mee oneens. "Ik ben een van de Oekraïners die er niet van houden om ze (Russen, red.) op topniveau te zien spelen. In welke sport dan ook. En datzelfde geldt voor Wit-Russen", luiden de stellige woorden van de Arsenal-back.

"Waarom?", vervolgt Zinchenko zijn relaas. "Hoeveel bommen en raketten worden er gelanceerd vanuit Wit-Rusland? Ik ben niet politiek, ik begrijp er helemaal niks van en ik ga er nooit wat van begrijpen. Maar dit is niet politiek meer. Dit is oorlog. Ze zeggen dat je politiek en sport niet moet mengen, maar dit is geen politiek."

Zinchenko heeft zich al meermaals vurig uitgesproken over de oorlog in zijn geboorteland. Zo wenste hij Vladimir Poetin, de premier van Rusland, 'de meest pijnlijke dood toe'. Vorig jaar zei de voormalig PSV'er nog 'zeker terug te zijn gegaan als zijn dochter en familie er niet waren'. De Russisch-Oekraïense oorlog is al sinds februari 2022 bezig.

Bezig met laden …